Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a notat în mesajul publicat pe rețelele sociale că „voi lupta până la final ca să dovedesc că nu am luat în cunoștință de cauză vreo substanță interzisă". O posibilă variantă este de eliminat: cea ca vreun fizioterapeut sau doctor să-i fi administrat din neglijență ceva periculos la un timeout medical în timpul turneelor. Fizioterapeuții nu pot administra decât medicamente de bază, cu acordul medicului concursului. Acesta poate da și altceva doar în cazuri de urgență medicală.
- CONTEXT: Simona Halep a picat un test anti-doping la US Open 2022
- Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie.
În urmă cu mulți ani, 19 mai exact, a existat o asemenea situație, care a pornit de la britanicul Greg Rusedski, finalist la US Open 1997, care în luna iulie a testat pozitiv la nandrolon, un steroid anabolizant. Abia în martie 2004 a fost exonerat de un tribunal independent, care a stabilit că substanța interzisă provenea din suplimentele alimentare contaminate date de fizioterapeuți.
Reguli foarte dure în timpul competițiilor
„De atunci s-au declanșat niște protocoale foarte dure", spune Sorin Popescu, cel care a fost medic la 32 de turnee în cariera sa, ca și la multe întâlniri de Cupa Davis sau Cupa Fed. „Chiar și pentru un paracetamol trebuie făcută o fișă întreagă, iar eu scriam în dreptul lui și seria de pe cutie. La un moment dat m-a întrebat supervizorul ce înseamnă asta, i-am explicat că e vorba de rigurozitate, să se știe din ce lot a provenit. Aceste fișe trebuie semnate de toată lumea, jucător, fizioterapeut, medic și supervizor", explică el.
Ce au voie să dea fizioterapeuții când intervin pe teren? „Doar lucrurile uzuale, gen paracetamol, maximum antiinflamatoare, voltaren sau diclofenac. Ce se poate da fără rețetă și nu este suspceptibil să fie pe lista substanțelor interzise. Ei sunt foarte bine instruiți în acest sens, oricum, medicul trebuie să-și dea acceptul", adaugă Popescu. Un exemplu banal: medicamentul să nu conțină cofeină pentru că de la 15 cafele în sus pe zi poți ieși pozitiv.
Se cere aprobare pentru situații extreme
Medicul, în schimb, poate administra și alte medicamente dacă este excepție de uz terapeutic. Ce înseamnă asta? „Dacă este o situație gravă, solicită aprobare pentru a administra altfel de medicamente. Excepția supremă poate fi doar un caz în care este pusă în pericol viața sportivului, spre exemplu o reacție alergică puternică, la care trebuie administrat cortizon sau chiar epinefrină în situație de șoc anafilactic. Și se notează exact circumstanțele administrării și situația de pericol", încheie medicul.
{{text}}