GSP special   •   Special   •   BRAZILIA

Să porți tricoul naționalei pe străzile din Brazilia poate însemna să fii atacat! Lupta dintre președintele lui Neymar și omul lui Juninho a împărțit țara fotbalului spectacol

Articol de Adrian Cochino (Libertatea)   —  marţi, 25 octombrie 2022

Suporterii președintelui de dreapta Jair Bolsonaro au adoptat simbolurile echipei naționale de fotbal a Braziliei în campania electorală. Tabăra adversă, a stângistului Lula da Silva, a promis „recuperarea” lor. În acest timp, oamenii obișnuiți se tem să mai poarte tricoul pe stradă, de teamă să nu fie hărțuiți sau atacați.  

„Fotbalul nu se amestecă cu politica”, spune o veche zicală din Brazilia. 

În ultimele săptămâni însă, realitatea acerbei campanii electorale pentru alegerile prezidențiale a dovedit altceva. Iar simbolurile febrei fotbalistice care cuprinde de obicei țara sud-americană înaintea oricărei Cupei Mondiale au căpătat și ele o altă semnificație.

Luptând pentru a fi reales în 30 octombrie, în confruntarea cu veteranul stângii Luiz Inacio Lula da Silva, președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro a adoptat steagul și tricoul echipei naționale de fotbal ca simboluri proprii.


De fapt, povestea este un pic mai veche. 

„Tricoul a început să fie îmbibat cu simbolism politic din 2014", a explicat pentru BBC Mateus Gamba Torres, profesor de istorie la Universitatea Brasilia.

În urmă cu opt ani, milioane de oameni îmbrăcați în culorile drapelului au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva președintei de atunci, Dilma Rousseff (protejata lui Lula), cerând destituirea sa.

Apoi, în 2018, la alegerile prezidențiale, culorile  - și tricourile naționalei de fotbal - au fost din nou folosite de omul care a și câștigat scrutinul - Jair Bolsonaro.


Evident, și în acest an, verdele, galbenul și albastrul sunt culorile cheie la mitingurile lui Bolsonaro, oamenii purtând tricouri, drapelul național și alte accesorii.

În mod constant, președintele și-a îndemnat susținătorii să poarte tricoul emblematic al echipei naționale.

În condițiile în care brazilienii sunt profund divizați de alegeri, culorile naționale au devenit politizate, umbrind chiar și bucuria apropierii Cupei Mondiale din Qatar, din noiembrie, unde Brazilia este iarăși una dintre favorite. 

„Tricoul verde și galben a devenit un simbol al celor care au legătură cu guvernul lui Bolsonaro”, a observat Torres, „ceea ce înseamnă că o bună parte a populației nu se mai identifică cu el”.

Jair Bolsonaro, actualul președinte din Brazilia: „Totul este al nostru, nimic nu este al lor”

Contracandidatul lui Bolsonaro, fostul președinte Lula, care a câștigat primul tur de scrutin, s-a concentrat pe ceea ce el numește „recuperarea” steagului. 

Mai mulți susținători ai săi, precum cântăreața Ludmilla, vedeta internațională Anitta și rapperul Djonga, au ținut de altfel să poarte tricoul naționalei de fotbal în timpul spectacolelor lor.

Djonga, care a făcut parte din campania oficială a Nike pentru echipamentul pe care naționala Braziliei îl va purta la Cupa Mondială din Qatar, a spus mulțimii la un concert că purtarea tricoului în public a fost un act de protest.

„Ei (susținătorii lui Bolsonaro) cred că totul este al lor, își însușesc sensul familiei, își însușesc imnul nostru național, își însușesc totul”, a spus el. „Dar iată care este adevărul: totul este al nostru, nimic nu este al lor”, a spus el.

Unii fotbaliști s-au arătat dezamăgiți de faptul că tricoul a devenit un simbol politic. 

Atacantul lui Tottenham Hotspur, brazilianul Richarlison, a spus că amestecul politicii îi deconectează pe brazilieni de tricou și de steag, ștergând astfel o parte din identitatea comună a țării.

„În calitate de fan, jucător și brazilian, fac tot ce pot pentru a răspândi identificarea pe care o avem cu aceste simboluri în întreaga lume. Cred că este important să admitem că suntem cu toții brazilieni și că avem sânge brazilian (mai presus de orice altceva)”, a adăugat el, potrivit AFP.

Campania publicitară a Nike pentru noul tricou a folosit personalități din diferite părți ale spectrului politic - punând accentul pe unitate ca subiect principal. 

Tricoul, a spus Nike, este „colectiv. Reprezintă mai mult de 210 milioane de brazilieni. Este al nostru”. Producătorul de echipament sportiv a interzis, de asemenea, personalizarea tricourilor cu referințe politice sau termeni religioși. 

Și federația de fotbal a făcut apeluri pentru a împiedica politizarea tricoului. Fără succes însă. 

Mai mulți fotbaliști, alături de Bolsonaro

În acest timp, unii jucători nu s-au sfiit să-și arate preferințele politice, mulți dintre ei gravitând către Bolsonaro.  

Actualul președinte a dat lovitura atunci când Neymar, superstarul echipei naționale și al echipei Paris Saint-Germain, i-a acordat sprijinul său.

Înainte de primul tur de scrutin, Neymar a postat pe TikTok un videoclip în care dansează pe un cântec de campanie a lui Bolsonaro. Iar președintele s-a grăbit să îl distribuie pe rețelele sociale - cu mare succes.

Jair Bolsonaro, actualul președinte al Braziliei, foto: Imago

Atacantul de la Paris St Germain nu a dezvoltat ulterior pe tema campaniei electorale, dar gestul său a fost clar și a fost urmat de cel al altor fotbaliști, printre care internaționalii Thiago Silva și Daniel Alves.

Fără a-l menționa pe Bolsonaro pe nume, aceștia au împărtășit postări cu unele dintre frazele sale de succes, inclusiv sloganuri populare printre creștinii evanghelici din Brazilia, care îl susțin în proporție covârșitoare, scrie Reuters. 

Într-o țară în care bisericile evanghelice au făcut incursiuni majore în comunitățile mai sărace, erodând majoritatea catolică, mulți fotbaliști se mândresc cu credința lor evanghelică.

„Există un slogan pe care îl iubesc”, a spus Alves, folosind o frază obișnuită a lui Bolsonaro: „Brazilia mai presus de orice, Dumnezeu mai presus de toate”.

Pe Bolsonaro îl mai susțin și alți jucători, printre care Lucas Moura (Tottenham Hotspur) sau Felipe Melo (Fluminense).

Foste staruri ale fotbalului și-au semnalat de asemenea preferințele pentru candidatul extremei-drepte. 

Campionul mondial din 1994, Romario este în prezent senator aliat al lui Bolsonaro. Rivaldo, campionul Cupei Mondiale din 2002, este de asemenea un alegător al actualului președinte. La fel, veteranul echipei naționale Robinho, notează televiziunea franceză France 24.

„Nu sunt un stângist radical, sunt doar pentru democrație”

Un singur jucător actual l-a susținut public pe Lula: campionul olimpic de la Tokyo 2020, Paulinho (de la Bayer Leverkusen).

Mulți dintre cei mai importanți susținători ai lui Lula în sport sunt foști jucători, care au avut legături cu lupta din 1980 împotriva dictaturii militare, cum ar fi fostul internațional brazilian Walter Casagrande Junior.

În calitate de lider sindical la acea vreme, Lula a fost un ghimpe în coasta generalilor care au condus țara timp de două decenii - un regim militar pe care Bolsonaro s-a grăbit să îl apere.

„Nu sunt un stângist radical, sunt doar pentru democrație”, a declarat Casagrande pentru Reuters. 

O păpușă cu chipul candidatului stângist Lula, foto: Imago

„Trăim în haos. Administrația Bolsonaro distruge țara”, a adăugat el.

Veteranul echipei naționale și maestrul loviturilor libere Juninho Pernambucano, s-a declarat și el alături de Lula. 

La fel, fostul selecționer al echipei naționale Vanderlei Luxemburgo sau campionul mondial din 1994, Rai, care a afișat un "L" pentru Lula la gala Ballon d'Or.

Meritocrație, taxe și ultraliberalism

De ce se implică fotbaliștii alături de politicieni? Fiecare comentator sau politician are o explicație. 

Mulți jucători îi favorizează pe politicienii conservatori din cauza propriilor povești de viață, a explicat comentatorul sportiv Juca Kfouri pentru Reuters, menționând că majoritatea vedetelor din fotbalul brazilian provin din cartiere sărace și ajung la celebritate prin propriul talent.

„Așa că au tendința de a fi egocentrici și de a repeta acel discurs autoritarist despre meritocrație”, a subliniat Kfouri, un susținător al lui Lula.

Istoricul sportiv Joao Malaia a opinat că fotbaliștii sunt deosebit de entuziasmați de politicile economice și de retorica ultraliberală a lui Bolsonaro.

„Este vorba foarte mult despre succesul individual și capacitatea de a depăși toate dificultățile, un lucru ce se aliniază cu traiectoriile fotbaliștilor”, spune el.

Antropologul Roberto DaMatta a evidențiat, de asemenea, că fotbalul este un instrument important pentru avansare, în Brazilia, dar a adăugat că, în lipsa unor cercetări mai aprofundate, ar fi dificil să ofere o concluzie fermă cu privire la preferințele politice ale jucătorilor în general.

Lula a avut o explicație mult mai pragmatică pentru decizia lui Neymar de a-l susține pe Bolsonaro, spunând că jucătorul a fost motivat de perspectiva în care președintele i-ar putea ierta datoriile fiscale către statul brazilian.  

Cupa Mondială rămâne deocamdată în umbra alegerilor

În orice caz, tensiunea campaniei electorale umbrește deocamdată așteptarea febrilă pentru Cupa Mondială, care începe pe 20 noiembrie. Multe restaurante și baruri au amânat montarea obișnuitelor decorațiuni pe tema Cupei Mondiale, scrie AFP.

„Toată lumea este pe muchie de cuțit. În calitate de proprietar de afacere, nu vreau probleme”, a declarat pentru ziarul O Globo proprietarul unui bar din Sao Paulo, Decio Lemos. „Am cumpărat tricouri cu Brazilia pentru ca personalul să le poarte, dar nu vom începe încă să le folosim”, a spus omul.

Alegerea este valabilă și pentru oamenii de pe stradă. 

Pentru susținătorii lui Bolsonaro, tricoul a devenit un simbol al motto-ului său, care spune: „steagul nostru nu va fi niciodată roșu” - o aluzie la culoarea Partidului Muncitorilor, al lui Lula. Dar mulți brazilieni obișnuiți au luat decizia de a-și păstra tricourile galbene în dulap, de teamă să nu fie hărțuiți sau atacați.

De fapt, scrie AFP, pe măsură ce amintirile cu Pele, Ronaldo și Ronaldinho se estompează, interesul brazilienilor pentru naționala Braziliei este cumva în scădere de ani de zile.

În jur de 51% dintre ei au spus că nu sunt interesați de Cupa Mondială, potrivit unui sondaj din august. Vânzările de bilete și audiențele TV pentru meciurile echipei au fost și ele în scădere.

Experții spun că politizarea tricoului joacă un rol, dar și eliminarea umilitoare a echipei cu 7-1 de către Germania pe teren propriu la Cupa Mondială din 2014 și faptul că atât de multe tinere talente pleacă în Europa, ștergând legătura cu fanii de acasă.

Într-o discuție cu AFP, istoricul sportiv Joao Malaia a apreciat totuși că negativismul și diviziunile se vor disipa odată cu începerea turneului.

„Odată ce va veni ora de start, majoritatea oamenilor vor uita totul”, a spus el, și „toți vor dori ca Brazilia să câștige”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.