Handbal

S-a accidentat Eliza Buceschi! Florentin Pera, în dialog cu GSP, înaintea amicalului cu Germania: „Ne dorim tot lotul valid pentru Euro”

Articol de Costi Prună  —  duminică, 30 octombrie 2022

Naționala feminină a României a disputat un meci amical cu Ungaria, cedând cu 28-33. Selecționerul Florentin Pera se confruntă și cu probleme medicale, după ce și Eliza Buceschi s-a accidentat.

„Tricolorele” se află la câțiva pași de startul Campionatului European, care pentru ele se va produce sâmbătă, 5 noiembrie, în fața reprezentativei Țărilor de Jos, de la ora 21:30, în primul meci din grupa C. Până atunci însă, aflate în Ungaria de vinerea trecută, au programate două partide amicale. Una s-a consumat deja sâmbătă seară, în fața naționalei maghiare, la Tatabanya, româncele cedând cu 28-33.

Prima repriză a fost bună, cu o ofensivă consistentă în cadrul căreia Sorina Grozav a punctat cel mai des, cuprinzând și două goluri pe contraatac ale extremei Sonia Seraficeanu. „Tricolorele” au condus și la trei goluri diferență, 12-9, apoi 17-14, chiar cu câteva secunde înainte de finalul reprizei, închise însă la 17-15. În partea a doua lucrurile s-au schimbat, gazdele au recuperat, iar în ultimele minute avansul unguroaicelor s-a dilatat în fața unei formații a României vizibil obosite.

1 gol din 9 aruncăriau marcat extremele române din atac pozițional în partida cu Ungaria

Accidentarea Elizei Buceschi în prima repriză a complicat lucrurile, astfel că Laura Pristăviță s-a aflat aproape tot timpul pe teren. Crina Pintea, alăturată lotului chiar la plecarea spre Ungaria, nu a putut evolua pentru că nu a efectuat antrenamente din cauza durerii la șold. De asemenea, Lorena Ostase are o accidentare la deget.

26%a fost procentajul de eficacitate al portarilor tricolori sâmbătă seară

Duminică dimineață, handbalistele române au avut refacere și video, iar pe 2 noiembrie vor juca al doilea meci amical, contra Germaniei. Antrenorul Florentin Pera a detaliat pentru Gazetă cum s-a desfășurat duelul de sâmbătă și cu ce probleme medicale se confruntă în lot.

Florentin Pera alături de „tricolore” (foto: FRH)

- Domnule Pera, ce concluzie reiese după partida cu Ungaria?
- Având în vedere că meciul a avut caracter amical, am dat timp de joc la 16 din 17 jucătoare. Totodată, am încercat mai multe formule de echipă pe ambele faze de joc pentru a ne edifica asupra cât mai multor jucătoare în vederea Campionatului European.

- Au apărut și alte probleme medicale?
- Din păcate, pe lângă lipsa Crinei Pintea, care nu a jucat fiindcă nu are niciun antrenament de handbal în ultimele 7 zile după problema de la șold, ci doar program de recuperare, a apărut o nouă accidentare la Eliza Buceschi în prima repriză, iar acest lucru ne-a limitat numărul de soluții la 9 metri. Sperăm să nu fie atât de grav și să putem conta pe aportul ei în continuare.

„O primă repriză bună”

- Ce a fost bine și ce a fost mai puțin bine în acest meci?
- Consider că am făcut o primă repriză bună, care ne dă speranță în perspectivă, însă numărul de schimbări, în special pentru faza de apărare, s-a resimțit în repriza a doua, când nu am mai avut prospețimea și intensitatea dorite. De asemenea, trebuie să limităm numărul de ratări de la semicerc pentru că s-au transformat apoi în goluri ușoare pentru adversari. Per total, a fost un prim test util, cu multe aspecte bune și aspecte ce trebuie îmbunătățite.

- În momentul acesta, care e primul gând legat de Campionatul European?
- Ne dorim să ajungem cu lotul valid și cât mai aproape de capacitate maximă la meciul cu Olanda.

Lotul României pentru Euro 2022:

  • Portari: Iulia Dumanska (Gloria Bistrița), Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea)
  • Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (CSM București), Corina Lupei (SCM Rm Vâlcea)
  • Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița), Alexandra Badea (Rapid), Mihaela Mihai (CSM București)
  • Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țârle (Minaur Baia Mare)
  • Linia de 9 metri: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăviță (Gloria Bistrița), Sorina Grozav (Rapid), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina)

Programul României în grupa C

  • 5 noiembrie România-Țările de Jos
  • 7 noiembrie România-Franța
  • 9 noiembrie România-Macedonia de Nord

Citește și alte articole despre handbal:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.