Conform propriei declarații de avere, arbitrul controversat Cătălin Popa figurează ca director la o firmă care câștigă bani din contracte cu FC Argeș, club înscris în liga unde profesează centralul din Pitești. Popa este în același timp directorul clubului primăriei Pitești și șef la AJF Argeș
Foștii „gemeni” ai arbitrajului, actuali dușmani, Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, au păreri total diferite despre fazele celor două penalty-uri acordate aseară de Cătălin Popa. Primul spune că deciziile au fost eronate, al doilea e convins că arbitrul din Pitești a avut dreptate.
„Aici nu mai e vorba de arbitru, de legile jocului. Vezi faza și interpretezi pe baza a ce vezi”,a justificat Porumboiu modul în care a apreciat cele două faze.
Fără alte interpretări, iată descrierea evenimentelor surprinse de camerele TV.
Minutul 31 și 11 secunde, Rapid - CFR 0-0
Lukassen își pregătește umărul pentru a-l îmbrânci pe Yuri- O minge lungă trimisă spre careul CFR-ului e respinsă de Yuri cu capul, dar Sefer, pe fază, o retrimite rapid, cu boltă, în spatele fundașilor lui Dan Petrescu. Yuri are prim-planul, dar ezită, în timp Lukassen vine decis să atace balonul.
- Portarul Scuffet iese din poartă și strigă la fundașul său, dar Yuri - în panică - se decide să respingă din foarfecă.
- Pe imagini se vede apoi cum Lukassen, venit din lateral și din spate, îi dă un brânci cu umărul lui Yuri, dezechilibrându-l în momentul în care fundașul este în aer. Brazilianul se dezechilibrează și cade rău, pe umărul stâng. Din cauza acestei lovituri, Yuri a fost schimbat 10 minute mai târziu
- La câteva fracțiuni după brânciul dat de Lukassen lui Yuri, Scuffet ajunge și el în meleu și îl doboară cu pumnii pe Lukassen.
După ce a consultat imaginile VAR, Popa a decis să ignore contactul inițial dintre Yuri și Lukassen și a luat în considerare al doilea contact, dintre Scuffet și atacantul rapidist, dictând lovitură de la 11 metri.
Dezechilibrat, Yuri cade în umărul stângMinutul 67 și 19 secunde, Rapid - CFR 1-1
- Onea centrează din dreapta spre linia de șase metri unde sunt două perechi de jucători: Dugandzic este marcat de Burcă, iar Lukassen e supravegheat de Kolinger.
- Mingea se îndreapta spre Dugandzic, cu spatele la poartă, iar atacantul rapidist are nevoie de spațiu pentru a prelua, în timp ce este presat din spate de Burcă.
- În timp ce așteaptă mingea, Dugandzic întinde mâna stânga în spate și îl apucă pe Burcă de gulerul tricoului, împingându-l. Astfel, reușește să-și câștige poziția și să preia pe piept. Tricoul lui Burcă se ridică dincolo de buric. În acest moment, nu este evidentă nicio tragere de tricou făcută de fundașul CFR
- O fracțiune de secundă mai târziu, se observă cum Burcă îl trage de tricoul, în zona pieptului, pe Dugandzic. Atacantul dă senzația că vrea să joace mingea preluată în lateral, apoi cade imediat, ușor teatral
Cătălin Popa a acordat lovitură de la 11 metri și nu a fost chemat la margine de Ovidiu Hațegan pentru a analiza imaginile din camera VAR.
Eu vreau să fiu cât mai imparțial și corect. Nu a fost 11 metri. Este grav, o decizie total greșită și impardonabilă la acest nivel. Mă întreb ce se va întâmpla dacă vom avea așa ceva la un meci cu titlul pe masă. Îmi vine să și râd de căderea lui Duganzic. Îmi aduce aminte de Inzaghi, care reușea să cadă și să păcălească arbitrii în Italia.
- Florin Răducioiu, la emisiunea Fotbal Show
Arbitru-șef la clubul primăriei
A fost seara lui Popa. Arbitrul piteștean în vârstă de 41 de ani a devenit brusc principalul protagonist din teren, iar Rapid - CFR 2-1 a devenit meciul de căpătâi al unei cariere lungi, dar lipsite de strălucire.
Promovat în 2010 de fostul președintele al CCA, Vasile Avram - în plin vacuum de mână de lucru cauzat de arestările din scandalul de corupție Mită pentru arbitri - Popa a avut un drum fără mari realizări, fiind considerat de majoritatea oamenilor de fotbal un arbitru modest.
Fost junior la FC Argeș, centralul s-a apucat de arbitraj la 18 ani. Ca mulți alți colegi de breaslă, a luat bătaie în ligile inferioare, a tras din dinții în frig și ploaie la Liga 3 și Liga 2 și - în cele din urmă - a ajuns să asculte imnul Champions League cu ajutorul lobby-ului făcut de Kyros Vassaras.
În paralel, însă, conexiunile sale l-au propulsat în două poziții de funcționar în sport. Secretar general al Asociației Județene de Fotbal Argeș timp de mai mulți ani, Cătălin Popa a fost numit în 2019 director general al clubului CSM Pitești, finanțat de primăria condusă de Cristian Gentea.
Cătălin Popa, stângaE o funcție pe care o deține și astăzi și unde primește un salariu lunar brut de 7.895 de lei la care se adaugă vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și alte bonsuri și indemnizații de hrană cu un cumul de 784 de lei.
Președinte AJF, plătit din mai multe părți
În iulie 2021, Popa a decis să candideze la președinția AJF și a câștigat. Arbitrul nu a renunțat, însă, la funcția de conducător în clubul primăriei. La scurt timp după alegerea sa, forul care gestionează fotbalul din județul Argeș a obținut o finanțare de 70.000 de lei din partea Consiliului Județean Argeș condus de pesedistul Ion Mînzână.
Fiind consilier public, Cătălin Popa a fost nevoit să își completeze declarația de avere. În iunie 2020, data ultimei fișe actualizate, arbitrul a declarat un venit anual de 18.200 de lei de pe urma funcției de la CSM Pitești. Alți 12.500 de lei i-au venit din salariile obținute în calitatea de director la trei firme private. În fine, Popa a declarat 90.912 lei la veniturile realizate din arbitraj.
El și soția sa, Andreea Popa, dețineau șase terenuri în comuna Ștefănești, cu o suprafață totală de 8400 de metri pătrați, și un apartament de 100 de metri pătrați în Pitești.
Popa a mai declarat un cont bancar în valoare de 296.086 de lei la Banca Transilvania, un altul de 3970 de lei la BRD, dar și un credit ipotecar cu Prima Casă pentru 41.300 de euro.
Firmă de pază, contracte cu un club de Liga 1
Surpriza apare la capitolul contractelor încheiate de firmele în care Cătălin Popa este implicat. Pe 1 ianuarie 2020, SC Șoimul Securiti Protect SRL - companie în care arbitrul e declarat director, iar soția sa acționar cu 50 la sută din pachet - a obținut un contract de 134.760 de lei (aproximativ 27.000 de euro) pentru „prestări de servicii pază” pe durata a 12 luni la clubul FC Argeș, finanțat de aceeași primăria care susține și activitatea CSM Pitești! La jumătatea acelui an, clubul de fotbal a promovat în Liga 1.
Contractele obține de firmele familiei Popa, conform declarației de avere a arbitruluiGazeta a verificat datele de pe site-ul termene.ro, iar numărul contractelor dintre Șoimul Securiti Protect SRL și FC Argeș este mult mai mare. Între 2015 și 2021, compania a obținut contracte în valoare totală de 668.276 de lei (aproximativ 134.000 de euro).
Din această sumă, 177.000 de lei sunt obținuți prin acte înregistrate după august 2020, când FC Argeș a revenit în prima ligă!
Practic, Cătălin Popa și familia sa obțin venituri directe de la un club participant în campionatul în care arbitrul profesează. Piteșteanul nu este delegat niciodată la meciurile echipei din orașul său natal, însă - teoretic - ar putea influența soarta acestui club în partidele echipelor aflate în luptă cu FC Argeș pentru un anumit obiectiv.
Contactat de Gazetă, Popa a acceptat inițial dialogul, apoi a răspuns brusc că nu poate să comenteze atunci când a aflat care este tema. Rugat pe mesaje să-i pună pe reporteri în contact cu soția sa-acționar la Șoimul Securiti Protect SRL, Popa nu a mai răspuns. Jean Vlădoiu, președintele lui FC Argeș, nu a putut fi contactat.
Oficialii Comisiei Centrale a Arbitrilor contactați au refuzat și ei să comenteze pe seama conflictului de interese în care e implicat Cătălin Popa. Doi dintre conducătorii CCA au recunoscut, însă, sub protecția anonimatului că ei nu știau despre contractele dintre Șoimul Securiti Protect SRL și FC Argeș.
Fostul arbitrul Ion Crăciunescu a răspuns fair când a fost abordat de GSP. „Familia unui arbitru trebuie să trăiască și ea. Și soția mea avea un contract cu firma domnului George Copos, dar i-am informat pe cei de la CCA și mă lăsau să arbitrez. Dar, da, e o chestie care naște suspiciuni. Până la urmă, nu e normal ca arbitrii să aibă asemenea legături. E ca la judecători. Pot ei să judece dacă familia lor e cointeresată de o parte dintr-un dosar?!”
9.146.818 leieste cifra de afaceri avută de firma Șoimul Securiti Protect SRL, în anul 2021, profitul firmei fiind de 1.22 milioane de lei
UPDATE, ora 19:00 // Reacția FRF: „Știam de situația lui Cătălin Popa”
Kyros Vassaras, șeful CCA, a comentat situația prin intermediul unui comunicat FRF: „E o situație pe care domnul Cătălin Popa a comunicat-o încă de la început Comisiei Centrale a Arbitrilor. Având în vedere și activitatea sa în cadrul AJF Argeș, acesta nu a fost delegat la nicio partidă jucată de FC Argeș, nici în Liga 1, nici în Liga 2, așa cum nu a fost delegat nici la partidele celeilalte echipe din județ, CS Mioveni".
{{text}}