Gimnastica

Echipa feminină de gimnastică a Statelor Unite, campioană mondială » A doborât recordul României, care nici măcar nu a putut concura!

Echipa feminină de gimnastică a Statelor Unite și-a trecut în palmares, la Mondialele de Gimnastică de la Liverpool, cea de-a opta medalie de aur din istorie / Sursă foto: Team USA

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 01 noiembrie 2022

Echipa feminină de gimnastică a Statelor Unite și-a trecut în palmares, la Mondialele de Gimnastică de la Liverpool, cea de-a opta medalie de aur din istorie. Americancele au doborât recordul de victorii consecutive al României, pe care îl egalaseră în 2019.

Fără Simone Biles, cea mai titrată gimnastă din istoria Mondialelor cu 25 de medalii (19 de aur), și Sunisa Lee, campioana olimpică la individual compus, echipa Statelor Unite a continuat să domine proba pe echipe. Al șaselea triumf consecutiv, record absolut, depășind precedenta performanță stabilită de România între 1994 și 2001.

Echipa feminină de gimnastică a Statelor Unite, campioană mondială

Skye Blakely, Jade Carey, Jordan Chiles, Shilese Jones și Leanne Wong au încheiat finala cu un punctaj total de 166,564, la mare distanță de Marea Britanie, 163,363, și Canada, 160,563. Gimnastele americane au obținut cele mai multe puncte la sărituri, paralele și sol, singurul punct vulnerabil fiind la bârnă unde au încheiat după Italia și Canada.

România n-a putut bifa nici măcar prezența în concursul pe echipe pentru că nu a avut cinci gimnaste valide! La Liverpool au mers doar debutantele Ana Maria Bărbosu și Andreea Preda.

Ultima medalie de aur cucerită de echipa România la un Mondial datează din 2001. Andreea Răducan și-a trecut în cont la acea ediție trei medalii de aur, cu echipa, la bârnă și sol, și două de bronz, la individual compus și sărituri.

15 medaliia obținut echipa feminină a României la proba pe echipe de la Mondiale (7 de aur, 5 de argint și 3 de bronz). Este urmată de URSS și SUA, ambele cu 14. URSS deține recordul pentru cele mai multe medalii de aur, 11 la număr

Gabriel Burtanete s-a calificat în două finale

Gabriel Burtanete s-a calificat în două finale, la sărituri şi individual compus, la Campionatele Mondiale găzduite de Liverpool. 

Cu o medie de 14,633, el a avut cel de-al treilea punctaj după Artur Davtian (Armenia, 14,900) şi Carlos Edriel Yulo (Filipine, 14,849) la sărituri. La individual, Gabi s-a calificat de pe locul 23 cu 79,798 puncte, în timp ce Răzvan Marc a fost pe locul 48 cu 76,499 puncte. 

La feminin, România va avea o singură reprezentare în finale, pe Ana Maria Bărbosu la individual-compus (locul 20 în calificări, 53,422 puncte).

Citește și alte știri din sport:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.