Postul de antrenor de la FCSB, rămas vacant după ce Nicolae Dică a demisionat, nu mai îmbogățește CV-uri. Tehnicienii pe care Gigi Becali i-a rulat în ultima vreme fie au rămas șomeri, fie și-au găsit joburi la fel de mici cum erau acelea pe care le avuseseră și înainte să-și treacă echipa lui Becali în istoricul profesional.
„Steaua nu se refuză”, explicația pe care o aveau tehnicienii pe care-i instala Becali la începutul perioadei sale în fotbal, nu mai stă în picioare de când clubul poartă numele FCSB, iar Gigi nici măcar nu mai ofertează tehnicieni cu nume mari.
Cine-l mai vrea pe Nicolae Dică?
Dică tocmai a demisionat și și-a încheiat astfel al doilea său mandat de la FCSB. După primul, cariera lui a luat-o în jos, chiar dacă îi condusese pe roș-albaștri până în fazele eliminatorii din Europa League. Lazio i-a oprit parcursul în „16-imi”.
Nicolae a coborât în „B”, la FC Argeș, pe care o mai antrenase și în „C”. Demis de la Pitești după numai nouă meciuri, el „s-a retrogradat” în antrenor secund, a fost asistentul lui Rădoi la echipa națională.
Când a dorit să redevină „principal” nu l-a mai ofertat nimeni, a stat pe margine o jumătate de an înainte ca Becali să-l cheme înapoi.
Nici altora nu le-a mers bine după ce au antrenat FCSB
Cu FCSB în CV nu s-au descurcat mai bine nici alții. Bogdan Vintilă și-a mai găsit un post doar la echipa a doua a lui Gigi, în „C”. Niciun club nu l-a ofertat pentru că-l văzuse pe banca roș-albaștrilor.
Vergil Andronache a fost interimar și a condus echipa inclusiv în Europa League, însă după plecarea de la FCSB a redevenit antrenor secund, în staff-ul lui Mirel Rădoi la Universitatea Craiova.
Doar Toni Petrea a avut noroc
Todoran, alt nume surprinzător pe care l-a ales Gigi, a rezistat la FCSB din mai până în august 2021. Dat afară, el și-a mai găsit de lucru doar la echipa a doua de la FC Voluntari, nimeni nu l-a luat în serios ca pe un tehnician îndeajuns de bun pentru prima ligă ori măcar pentru „B”.
Unui singur antrenor i-a folosit experiența avută în clubul lui Becali. Anton Petrea fusese doar secund al lui Reghecampf până în iulie 2020, când Gigi l-a angajat ca „principal”.
Nici lui nu i-a mers mai bine din prima. A fost demis în mai 2021 și nu l-a mai vrut nimeni până în noiembrie, când tot FCSB l-a chemat.
Petrea a renunțat la post la puțin timp după startul acestui sezon și a avut noroc, a prins rolul de antrenor principal al Chindiei, o formație care nu avea nicio victorie până să-l angajeze pe el și care a revenit într-o formă bună sub comanda lui Toni.
Costel Gâlcă, ultimul care a dat lovitura
În trecut, chiar și antrenori lipsiți de un istoric cu succes reușeau să promoveze în cariere după ce treceau pe la FCSB. E drept că ei și câștigau trofee. Costel Gâlcă a fost campion în 2015, cel mai recent titlu al roș-albaștrilor, apoi a mers la Espanyol, în prima ligă spaniolă.
Gâlcă a fost doar interimar acolo și a prins postul și pentru că jucase pentru catalani, dar până să-l angajeze Becali el condusese doar echipe de juniori în Spania și în România, nu-l ofertase nicio formație de seniori.
Înaintea lui Gâlcă, Reghecampf câștigase două titluri de campion cu FCSB și calificase echipa în grupele Champions League. Performanțele i-au adus lui Reghe un contract la Al Hilal, după care el a mai primit joburi fără să obțină rezultate bune, a trăit din „osânza” pe care o dobândise la FCSB.
Nici măcar Mirel Rădoi nu a fost propulsat de postul de antrenor la FCSB
Mirel Rădoi nu antrenase pe nimeni când a fost instalat „principal” al FCSB-ului, nu avea nici calificarea necesară pentru meseria aceasta, însă îl ajutau statutul de glorie a roș-albaștrilor și acela de fin al lui Gigi Becali. După mandatul scurt avut la FCSB, pe Mirel nu l-a angajat alt club, el a mers să lucreze în Federație ca manager al naționalei U21.
A avut norocul ca Isăilă să renunțe la postul de selecționer pentru a pleca în țările arabe și Mirel l-a înlocuit. Abia rezultatele foarte bune de la conducerea „tricolorilor” mici l-au propulsat către naționala de seniori și apoi la Universitatea Craiova.
{{text}}