Anghel Iordănescu (72 de ani), un nume de referință în fotbalul românesc, a povestit, în cadrul podcastului „Profu' de Sport”, moderat de redactorul-șef GSP Cătălin Țepelin, cum a ajuns să facă primii pași spre Steaua și să se îndrăgostească de clubul din Ghencea, deși locuia în Giulești, fieful rivalei Rapid.
- AICI, dialogul integral între moderatorul Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP, și Anghel Iordănescu.
Ajuns un fotbalist legendar al Stelei, Anghel Iordănescu a copilărit în cartierul Giulești. Asta nu l-a împiedicat să se îndrăgostească de spiritul roș-albaștrilor și să ajungă să joace fotbal în Ghencea, pentru CCA, vechea denumire a Stelei. Invitat la „Profu' de Sport”, „Tata Puiu” și-a adus aminte de un episod reprezentativ petrecut în copilărie.
Anghel Iordănescu, dezvăluiri la episodul #11 din Podcastul „Profu' de Sport”: „Locuiam în Giulești, dar eram stelist”
- Vă mai amintiți cum v-ați apucat de fotbal?
- Da, îmi amintesc foarte bine! Și vă spun sincer că am rămas marcat. Locuiam în Giulești, dar nu eram rapidist, ci stelist.
- Cum se face că nu erați rapidist, fiind din Giulești?
- Nu știu... Tatăl meu era ceferist, un alt argument în favoarea Rapidul. Îmi amintesc că aveam 10 ani și un prieten foarte bun din cartier, care era stelist, m-a luat și mi-a spus «Hai să mergem cu tramvaiul 11 până în Ghencea, că are Steaua antrenament!». M-am dus, vă dați seama, dacă țineam cu Steaua ... Era echipa aia mare, se numea la vremea aceea CCA. N-am reușit să-i prind pe cei pentru care m-am dus, echipa întâi nu avea antrenament. Erau acolo copii de la clubul CCA care făceau antrenament. Pe margine am rămas și eu, ca orice copil care își dorea să vadă. Din întâmplare, o minge a ieșit afară, iar eu am luat acea minge și am început să jonglez.
- Totul natural.
- Natural și întâmplător. Atunci, cel care răspundea de academia de juniori la CCA, marele Romeo Catană, m-a întrebat "Puștiule, dar tu ce cauți aici?". "Am venit și eu să urmăresc antrenamentul". Mi-a întins un tricou și mi-a spus "Vrei să joci? Uite, intră la grupa asta". Cam 10 minute a durat totul, că era finalul antrenamentului. După aceea mi-a spus "Uite, am vrea să te legitimăm la Steaua". Mi-a dat două pachețele de rahat, o delicatesă pe vremea aceea, și un tichet de tramvai.
- Ca să aveți cu ce să vă întoarceți la antrenament.
- Exact. Și din ziua aceea, de la 10 ani, am rămas la CCA.
- Din întâmplare, dar dovedindu-vă calitățile din prima.
- Ulterior am promovat la juniori și așa am ajuns până la echipa mare.
Anghel Iordănescu, simbol pentru Steaua
Iordănescu a fost şi va rămâne ca un simbol al Stelei. Crescut şi produs de clubul din Ghencea, Puiu a jucat, cu tot cu perioada junioratului, nu mai puţin de 20 de ani în roş-albastru. Dar poate cele mai importante minute bifate au fost cele din finala Cupei Campionilor, la Sevilla 1986. Abia ce împlinise 36 de ani şi a fost aruncat în acel meci istoric, în minutul 74.
A jucat, cu tot cu prelungiri, aproape 45 de minute. „Şi pentru mine a fost o surpriză să joc. Valentin Ceauşescu discutase cu Emeric Ienei această posibilitate, iar când mi-au zis eu n-am fost absolut deloc de acord. Mă lăsasem de 2 ani, nu mă antrenasem. Până la urmă, am cedat şi am intrat. Ideea a fost să ţin de minge, să temperez ritmul, mai ales că era final de meci, apoi prelungiri”, povestea Iordănescu.
Cariera lui Anghel Iordănescu în cifre:
- Născut pe 4 mai 1950, la București
- 23 sezoane, 17 la seniori
- Ca jucător: Debut în Liga 1 la 18 ani, 6 luni, 14 zile, pe 17 noiembrie 1968
- 371 meciuri și 164 de goluri, dintre care 156 la Steaua și 8 la OFI Creta
- 26.174 de minute în Liga 1 pentru Steaua
- La echipa națională: 21 de goluri în 57 de partide A debutat la națională pe 22 septembrie 1971, în Finlanda - România 0-4
- Cel mai bun marcator din istoria Stelei în prima ligă
- Ca antrenor: # 4 calificări la turneele finale: 2 la Mondiale (1994, 1998), 2 la Europene (1996, 2016)
- # selecționerul cu cele mai multe meciuri la echipa națională: 101
- 4 Campionate ale României: '86-'87, '87-'88, '88-'89, '92-'93
- Două Cupe ale României: '86-'87, '88-'89
- 1 Supercupa României SUPERCUPA EUROPEI 1986
- 2 Liga Campionilor Asiei '99-'00, '04-'05
- 1 Cupa Arabiei Saudite '99-'00
- 1 Cupa Președintelui 2001
- 1 Cupa Campionilor Cluburilor Arabe 2005
{{text}}