Campionatul Mondial de Fotbal din 2022 începe duminică, pe 20 noiembrie, cu duelul din Grupa A dintre țara gazdă, Qatar, și Ecuador.
Iată componența grupelor de la CM 2022, turneu care începe pe 20 noiembrie și se încheie pe 18 decembrie, odată cu mult așteptata finală:
- Grupa A: Qatar, Ecuador, Senegal, Olanda
- Grupa B: Anglia, Iran, SUA, Țara Galilor
- Grupa C: Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia
- Grupa D: Franța, Danemarca, Tunisia, Australia
- Grupa E: Spania, Germania, Japonia, Costa Rica
- Grupa F: Belgia, Canada, Croația, Maroc
- Grupa G: Brazilia, Serbia, Elveția, Camerun
- Grupa H: Portugalia, Ghana, Uruguay, Coreea de Sud
Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar va fi difuzat în exclusivitate de TVR 1, postul public de televiziune. Patru comentatori va deplasa TVR la Mondialul din Qatar: Marian Olaianos, Emil Hossu-Longin, Cristi Mândru și Narcis Șelaru.
Toate partidele vor putea fi urmărite și în format liveTEXT pe GSP.ro, cel mai relevant, mai respectat și mai spectaculos site de sport din România.
Peste 10.000 de suporteri francezi vor asista la Cupa Mondială de fotbal 2022, în timp ce şi 300 de reprezentanţi ai Ministerelor de Interne şi al Apărării vor asigura securitatea fanilor la turneul final din Qatar, a anunţat ambasadorul Franţei, Jean-Baptiste Faivre, citat de Agerpres.
Mai mulţi foşti jucători, printre care Eric Cantona, conducători politici şi municipalităţi franceze au îndemnat în ultimele luni la boicotarea Cupei Mondiale din micul emirat din Golf, criticat pentru nerespectarea drepturilor omului şi în special ale muncitorilor migranţi.
Franţa se numără printre cele zece naţiuni care au cumpărat cele mai multe bilete, alături de Qatar, SUA, Arabia Saudită, Anglia, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Brazilia şi Germania.
Începând de săptămâna aceasta, toți cei 129 de arbitri selectați de FIFA pentru Mondialul din Qatar (36 de „centrali”, 69 de asistenți și 24 VAR) au ajuns la Doha. Printre ei, trei români, Istvan Kovacs și „tușierii” săi, Mihai Artene și Vasile Marinescu.
Ovidiu Artene și Vasile Marinescu sunt primii arbitri de tușă români care vor fi prezenți la o Cupă Mondială, după Nicolae Grigorescu, în 1998.
Ce alți arbitri români de centru au mai fost la o Cupă Mondială:
- Costel Rădulescu - Uruguay, 1930
- Andrei Rădulescu - Mexic, 1970
- Nicolae Rainea - RFG, 1974, Argentina 1978, Spania 1982
- Ioan Igna - 1986
De când Qatarul a primit organizarea Mondialului 2022, în 2010, mass-media a atras în repetate rânduri atenția asupra nerespectării drepturilor omului în micuțul stat arab. Nu mai puțin de 6.500 de imigranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka și-ar fi pierdut viața muncind în condiții improprii pe șantiere, la ridicarea stadioanelor care vor găzdui cele 64 de meciuri.
Însă odată cu apropierea startului celui mai contestat turneu final, programat pe 20 noiembrie, FIFA încearcă să pună batista pe țambal.
Pentru a preveni posibile proteste în timpul competiției, președintele forului mondial, Giani Infantino, și secretarul general Fatma Samoura au trimis scrisori tuturor federațiilor naționale ale echipelor calificate la CM 2022. Mesajul: „Concentrați-vă pe fotbal, nu pe drepturile omului!”.
Voturile influențate de Platini au fost decisive pentru a ajunge CM 2022 în Qatar! Fusese invitatul președintelui francez Sarkozy la o întâlnire cu prințul moștenitor al Qatarului. Șase luni mai târziu, avioanele de luptă erau cumpărate de Qatar din Franța pentru 14,6 miliarde de dolari.
- Sepp Blatter, fost președinte FIFA, despre Campionatul Mondial din Qatar
Adidas a dezvăluit mingea pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar, numit anul acesta „Al Rihla”, care înseamnă „călătorie” în arabă.
„Balonul se inspiră din cultura, arhitectura, ambarcaţiunile tradiţionale şi drapelul Qatarului. Dinamismul şi vitalitatea culorilor pe un fundal perlat sunt o reflectare a ţării gazdă a Cupei Mondiale şi a vitezei tot mai mari a fotbalului", se arată în comunicatul Adidas.
Mingea pentru Campionatul Mondial din QatarBalonul a fost conceput pentru a rezista la cele mai mari viteze şi este cel care se mişcă cel mai repede prin aer. Începând cu 1970 acesta este al 14-lea creat de brandul german pentru o Cupă Mondială. Respectul pentru principiile dezvoltării fiind în centrul companiei, aceasta este prima minge oficială de Cupă Mondială care este produsă exclusiv din vopseluri şi cleiuri pe bază de apă.
{{text}}