Opinii   •   editorial

13 cuvinte. Șterse

Articol de Cristian Geambașu   —  duminică, 13 noiembrie 2022

De regulă rezervat, Sorin Cârțu a ieșit cu un avertisment pentru Rădoi. Neșters și din mai mult de 13 cuvinte

Context.

La meciul Craiovei din Giulești, 2-2 cu Rapid, au lipsit din lot 4 jucători, fără să fie accidentați: Andrei Ivan, Jovan Markovici, Sergiu Hanca, Ionuț Vână. Adică doi titulari, o cvasirezervă (Hanca) și o rezervă clasică (Vână). 

Antrenorul Mirel Rădoi a fost neechivoc și nu s-a ferit să își explice decizia. Pe scurt, motive de natură disciplinară. Printre acestea, neimplicare în joc, indolență (capitolele lui Vână cel educat la Academia Hagi!), suficiență (probabil Hanca), simulări, respectiv sărit coarda (Andrei Ivan), poftă prea mare de mâncare (Markovici). 


Nu este deloc obișnuit ca un antrenor să țină o lecție de dirigenție publică, numindu-i pe vinovați. Nu în fotbalul românesc, nu în fotbalul mai mare sau mai mic de peste granițe. 

Legea tăcerii din fotbal este mai veche decât faimoasa Constituție a Americii. Aici, lumea se împarte. Bravo, Mirel! Ia aminte, Mirel! Neom de fotbal, votez pentru prima variantă.

Text.

Îmbogățit cultural prin lecturi fugare din atât de la modă manualele de dezvoltare personală, Andrei Ivan a produs o replică din 13 cuvinte. Postată pe contul lui de Instagram, laolaltă cu un clipuleț în care CR(3)7 este faultat, dar se ridică imediat și face semn că poate continua jocul, postarea a supraviețuit doar un sfert de oră înainte de a fi ștearsă. 


De Andrei sau de un administrator al contului. „Decât să te dai rănit, mai bine arăți că nu te poate doborî”, suna mesajul de 13 cuvinte, care în mod evident îi era adresat lui Mirel Rădoi.

Subtext.

Viața scurtă a postării confirmă temeinicia acuzațiilor lui Rădoi. Ștergerea postării echivalează cu încă o simulare. O simulare a curajului, un simulacru de personalitate. Revolta de 15 minute a lui Ivan s-a evaporat la gândul că antrenorul va trece la măsuri și mai dure. 

Andrei Ivan Foto: Imago

Deși așa cum cred că îl cunosc pe Mirel, tocmai fermitatea reacției fotbalistului i-ar fi impus respect și nu l-ar fi îndemnat la represalii. Posibil ca delete-ul lui Andrei să fi fost stimulat și de intervenția președintelui Sorin Cârțu, care, în opoziție cu patronul Mihai Rotaru, i-a transmis un avertisment antrenorului. Și nu jucătorului, așa cum în naivitatea noastră bănuiam că se va întâmpla.

„Mi se pare că sunt prea mulți jucători dați deoparte. El (n.red., Rădoi) a scos în evidență niște lucruri care au deranjat, dar nimic concret. Sunt niște jucători despre care trebuie să discutăm în această pauză, dacă s-a demonstrat că nu ne ajută (…) Îmi spun punctul de vedere, de fapt e o expertiză și o competență. Dacă vrei să ții cont de ea, bine. Dacă ești jupânul echipei, al vestiarului, ai principiile tale și filosofia ta, e problema ta” – Sorin Cârțu la sport.ro.

Vedeți, așadar, că nu o dată subtextul poate fi mai puternic decât textul însuși. Și cu contextul la un loc. Mihai Rotaru s-a exprimat limpede de acord cu hotărârile lui Rădoi, demontând, totodată, rumorile potrivit cărora la Craiova, ca peste tot de altfel, antrenorii ar fi cei sacrificați, și nu jucătorii. 

Dar este greu de crezut că Sorin Cârțu s-a trezit vorbind împotriva antrenorului și, implicit, împotriva punctului de vedere al patronului. Virulența opiniei lui Sorinaccio trebuie să îl pună în gardă pe Rădoi. 

Putem bănui că ne aflăm în fața unui mesaj (unul care nu va fi șters) cu mantă al conducerii către Mirel? Putem, ca microbiști vechi ce suntem. En garde, Mirel! La fotbal se întâmplă rar să fie toți pentru unul, dar adeseori unul este sacrificat pentru toți.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.