Există mai mult de două sute de tehnicieni cu licența Pro în România, dar FCSB și alte cluburi din prima ligă sunt des tentate să angajeze oameni necalificați. Ca să ajungă la Pro, unui antrenor îi trebuie între 5 și 7 ani și o sumă în jurul a 12.000 de euro.
Licența Pro e greu de obținut și după ce ai luat-o nu-ți prea folosește. În România există mai mult de două sute de antrenori cu licența Pro, dintre care mai sunt și câțiva care nu mai profesează.
Fie au îmbătrânit și au renunțat la meseria aceasta, fie nu mai profesează, pur și simplu. Tot rămân în jurul a două sute de tehnicieni cu calificarea pe care regulamentul o impune pentru prima ligă.
„Principalul” e secundul secundului
Tot mai multe cluburi ignoră masa aceasta și angajează antrenori necalificați. Inclusiv formațiile bogate, cu obiective importante, sunt tentate să înregimenteze persoane care nu dețin „Pro” sau chiar nu au nicio licență.
Inclusiv FCSB a ajuns la ideea aceasta după demiterea lui Dică, Becali a anunțat în public că i-ar lăsa echipa pe mână lui Pintilii. FCSB are două victorii de când pe bancă se află fostul mijlocaș defensiv, deci rezultatele sunt perfecte, în ciuda lipsei calificării din CV-ul lui Mihai. Progresul pe care l-au înregistrat roș-albaștrii de când nu mai sunt conduși de un tehnician cu licența Pro nici măcar nu mai e surprinzător.
Prepeliță a avut succes cu FC Argeș și a gestionat formația care un antrenor principal, deși în acte el figura ca antrenor de portari. Așa i-a calificat pe violeți în play-off și într-o semifinală din Cupa României. Antrenor de portari a fost și Marius Croitoru la FC Botoșani, tot cu rezultate excelente.
Croitoru nu are Pro nici acum, când se află la FC Argeș. Iar Poenaru, cu licența A, a fost secund și la Clinceni, și la Mediaș, și la UTA. L-a avut peste tot cu el pe Marin Dună, căruia calificarea îi permitea să fie „principal” în acte chiar dacă, în practică, fostul atacant de la FC Național era secundul lui „Poe”.
Timp mult și bani mulți
Obținerea licenței Pro nu e deloc o misiune ușoară. Pentru a parcurge toți pașii e nevoie de o perioadă între cinci și șapte ani. Fotbaliștii cu cariere foarte importante beneficiază de unele facilități și pot lua diploma în cinci ani.
Toate taxele plătite în respectivul interval de timp însumează între 10.000 și 12.000 de euro. Condițiile acestea i-au enervat pe unii dintre antrenorii care aveau Pro, dar rămâneau șomeri și asistau cum "necalificații" își găseau echipe. Vasile Miriuță a protestat la un moment dat:
„De ce nu mi-au spus că nu contează licența Pro? N-aș mai fi consumat banii și timpul de pomană! Eu am făcut școala tocmai pentru că regulamentul impunea să ai «Pro» ca să antrenezi în prima ligă”. Miriuță s-a lăsat de antrenorat între timp, a rămas în conducerea clubului Minaur Baia Mare
„E normal să stau atâția ani?”
Un susținător al antrenorilor lipsiți de licența Pro e Daniel Pancu. Fostul internațional a argumentat cu cazul propriu:
„Eu m-am apucat de școală în 2015 și am obținut licența A în 2020. E normal să aștept cinci ani ca să am licență de secund? Becali poate să angajeze pe cine vrea el, ce dacă Pintilii nu are licență? Croitoru avea licență la Botoșani? Și a făcut o treabă excelentă acolo.
Ar trebui să fie introdus și la noi modelul din Spania, unde foștii fotbaliști cu peste cinci sute de meciuri în prima ligă pot să obțină licența Pro după cursuri care durează cinci sau șase luni”.
Și Federația a încălcat regula
Nu doar cluburile sunt atrase să angajeze antrenori fără licența Pro, chiar și Federația a procedat așa atunci când l-a pus pe Rădoi selecționer al lotului de tineret și după aceea a recidivat în momentul în care i-a oferit lui Mutu același post.
Ambele alegeri s-au dovedit foarte bune, pentru că și Mirel, și Adrian au obținut rezultate excelente cu lotul U21. Doar că argumentul succesului pe care l-a înregistrat FRF e același pe care l-au folosit și FC Botoșani, și FC Argeș: tehnicienii necalificați pe care i-au angajat au produs rezultate foarte bune.
Stoichiță a susținut că în cazul lui Rădoi fusese apelată UEFA, care îi acordase fostului fotbalist o dispensă pentru a putea conduce naționala deși nu avea calificarea necesară
{{text}}