Altele

Ies bărcile sub ceața Snagovului » Lotul național de canotaj se pregătește pentru calificările la JO de la Paris

Mugurel Semciuc, din barca de 4 rame, scoate suportul de vâsle din învelitoare, FOTO: Dumitru Angelescu

Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul, Dumitru Angelescu (foto)  —  marţi, 15 noiembrie 2022

Lotul național de canotaj se află de două săptămâni la baza de cantonament, pregătind pas cu pas noul sezon, cel în care încep calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Frigul strânge și parcă doar sub pleoape ochii rămân fierbinți. E dimineață devreme, ceasul nu a bătut încă de 8, iar lângă ponton e liniște deocamdată. 

>

VIDEO de Ada Cheroiu (Libertatea)

Ies bărcile sub ceața Snagovului

Ceața învăluie clădirile, micul parc din centru, unde leagănele și băncile adună stropi răzleți, și se lasă peste apă ca o pătură transparentă. 

Termometrul arată 4 grade Celsius, abia peste o oră-două va urca până la 6-7. „E aproape jumătatea lui noiembrie, ce să facem?”, exclamă Ancuța Bodnar, strângându-și mai bine pe frunte bentița lată. Lângă ea, Simona Radiș își adună brațele, privind fix către apă.

Sportivii au ieșit pe apă distanțați în bărcile de simplu, sub ceața subțire. FOTO: Dumitru Angelescu

Canotorii fac măsurători și reglaje fine

La 8:30, canotorii lotului național au început să coboare panta scurtă și lină care duce la pontoane. Pantaloni lungi, hanorace, veste, căciuli și bentițe pentru a se apăra de aerul rece, de suflul înțepător care vine dinspre canal. Imediat se pun în mișcare însă. 

8 medalii, dintre care 5 de aur și 3 de bronzau cucerit canotorii români la Campionatele Europene de la Munchen

Încet și metodic, frânghiile sunt dezlegate, iar bărcile coborâte de pe rastelul cățărat pe o platformă. Antrenamentul va dura o oră și jumătate și se va trage doar în simplu, așa că ambarcațiunile încep să fie pregătite, un proces care adună aproape două ore.

+12 Foto
Magdalena Rusu, înarmată cu o cârpă și detergent, curăță cât de bine posibil barca. FOTO: Dumitru Angelescu

Asta pentru că reglajele se fac pentru fiecare în parte la cifrele ce i se potrivesc. Sportivii mânuiesc rulete și instrumente de măsurătoare mai fină, caută unghiuri, verifică până la un vârf de unghie și mai puțin. 

Sunt acolo toți cei care au participat anul acesta la Campionatele Mondiale de la Racice, fetele fiind supavegheate de antrenorul Marcus Despina, iar băieții de Doina Ignat și Dorin Alupei. Cum se apropie momentul de a ieși pe lac, se adaugă câte o vestă, o căciulă sau un bluzon.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș fac măsurători cu o ruletă sub ochii antrenorului Marcus Despina. FOTO: Dumitru Angelescu

Urmează Italia

Antrenorii merg în șalupe rapide, stând cu ochii pe sportivii care întâi ocolesc o insuliță de nuferi, apoi încep să tragă ritmic la vâsle. De două săptămâni sunt în satul Siliștea Snagovului din comuna Gruiu, la Complexul Sportiv Național „Elisabeta Lipă”, iar peste câteva zile vor pleca în Italia, unde vremea promite să fie mai prietenoasă. 

E ceea ce fac în mod obișnuit în această perioadă a anului, dar și la începutul celui următor. Atunci când vor porni calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Competiția spre care se îndreaptă un mănunchi mare de visuri, cu oamenii, vâslele și ramele lor cu tot.

4 prezențepe podium, toate pe prima treaptă, au atins tricolorii la Campionatele Mondiale de la Racice

Mădălina Bereș zâmbește lângă o colecție de vâsle tricolore, FOTO Dumitru Angelescu

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.