Opinii   •   EDITORIAL

Handbalul, sport național de șmecherie!

Articol de Narcis Drejan   —  joi, 17 noiembrie 2022

Naționala de handbal feminin a protestat în vestiar față de arbitrajul austriecelor din meciul cu Muntenegru. Fanii au așteptări uriașe de la un sport care menține doar sloganul din anii 70, însă în realitate e jale.

România dădea cândva ora exactă în sportul pe semicerc, după titlurile mondiale ale băieților din 61, 64, 70 și 74. Handbalul devenise sport național, iar toate terenurile de sport din școli erau specifice acestei discipline. Atunci chiar era sport național, toți copiii făceau la orele de sport handbal, chiar dacă în pauze se juca exclusiv fotbal pe aceste terenuri. Anii au trecut, terenurile au rămas, dar infrastructura și selecția sunt în pământ de aproape 20 de ani.

Cum să mirosim mizeria din handbalul autohton?

Până să ajungem la declarațiile Cristinei Neagu și la protestul fetelor, după un 8-10% avantaj găzdar oferit Muntenegrului de cele două arbitre din Austria, să trecem un pic prin handbalul nostru.


Fetele observă imediat când sunt furate. Cum? Vorbim despre sportul unde se ciupește șmecherește, unde cei mai mulți arbitri nici nu au jucat handbal. Răspunsul este simplu. În România, dacă veți merge la meciurile de juniori, eu o fac destul de des, vă veți cruci. Se fură de la juniori IV, III, II, I, la orice nivel. Nu neapărat din nepricepere, de multe ori și de teamă. Să dăm un exemplu: există o echipă, T.E.C. (Talentul Este Cheia), unde joacă și fiul președintelui FRH, Constantin Din, dar și cel al lui Viorel Mazilu, secretarul FRH. Antrenor la o grupă de juniori este Ionuț Tiță, antrenor federal și arbitru de Ligă. 

Când se joacă la juniori, veți vedea și eliminări de 2 minute, transformate în 9 minute de arbitri. Să vedeți mâini în gât, tricouri rupte, pumni în gură la meciuri, iar arbitrii nici nu dau fault. Mă duceam la meciuri, dar aveam impresia că-s la fotbal australian. C-așa-i în handbal! Dacă ai greși împotriva unei echipe unde joacă fiii conducătorilor, îți cam tai craca de sub picioare sau îți dai cu tesla, că tot l-am dorit pe Elon Musk prin România.

De frică! Pentru că așa este sistemul. Imaginați-vă, la fotbal, că Istvan Kovacs ar arbitra astăzi Farul – FCSB, iar mâine s-ar duce antrenor la juniorii lui Dinamo. Trageți voi concluziile! De exemplu, la o selecție de lot național, antrenorii federali i-au dat afară din sală pe antrenorii echipelor de unde proveneau copiii, s-a ales lotul preferențial și cică se vrea performanță! Sunt mame care au venit la mine, jurnalist, să îmi solicite să vorbesc cu unele cluburi, pentru a-și duce copiii la mai bine. Când le-am întrebat de ce n-o fac ele, răspunsul a fost așteptat: „M-am săturat de apropourile sexuale ale lor! E o lume de tot rahatul! Oricât de bun ar fi copilul, ei se uită în țâțele mamei!”. Și asta nu-i nimic!

Nu ne dați banii pe factură!


Arbitrii de la meciurile de juniori se roagă, în special de cluburile private, să le dea banii direct de pe ștatul FRH, că dacă fac PFA-uri, atunci trebuie să plătească bani la stat. De exemplu, un club privat solicită factură pentru orice, însă arbitrii vor să fenteze, am declarații de la foste glorii ale handbalului românesc, în special feminin, care vor să protesteze inedit, adică să le aducă banii în borcane de murături, pline cu monede de 10 și 50 de bani. Deci, arbitrii învață de mici să fenteze statul, de ce nu te-ar fura și pe teren?

Cluburile sportive școlare, dezastru național

La turneele de handbal, fie că vorbim de juniori IV sau I, evident, își fac apariția cluburile sportive școlare. Le recunoști imediat, au cele mai jerpelite și vechi echipamente, nu prea au mingi, nu există nicio cutie de clister, iar antrenorii se duc pe banca adversarului, în special la cluburile private, să împrumute o cutie. 

Salariile antrenorilor de la cluburile sportive școlare sunt dezastruoase, de la 1.600 de lei la 2.500 de lei. Li se cere performanță, iar copiii vin cu bani de acasă pentru a juca handbal. Tot părinții țin pe linia de plutire și cluburile sportive școlare. Vă întrebați cum au apărut Sonia Seraficeanu, Alexandra Dindiligan, Sorina Tîrcă sau Alexandra Badea? În niciun caz datorită sistemului, ci pentru că părinții au oferit susținere 100% și o mână de antrenori au crezut în aceste fete.

Presa îl întreabă pe Pera: noaptea minții!

Și pentru că tot mai mulți jurnaliști se uită la FCSB și atât, întrebările sunt absolut tâmpite, da, din partea presei noastre. Florentin Pera e întrebat de ce nu avem o națională puternică, în condițiile unui campionat valoros! Să-l întrebăm și pe Gareth Southgate de ce nu câștigă Anglia Mondialul de 56 de ani, deși Premier League e cel mai puternic campionat din lume.

Întrebați-i pe cei care au condus handbalul în ultimii 10 ani, domnul Dedu, domnul Din, evident că nu vă vor oferi un răspuns mulțumitor. Handbalul românesc este o rușine la nivel de copii și de juniori, faptul că aducem străini peste străini și ne chinuim cu loturile naționale, asta nu înseamnă că facem performanță. Nu, doar ne prefacem că avem rezultate și gunoiul miroase de la intrarea în sală!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.