GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Oldham, unul dintre cluburile fondatoare ale Premier League, cu o istorie de 127 de ani!
Oldham Athletic AFC e unul dintre cluburile de tradiție din Anglia, care de-a lungul istoriei sale a trecut atât prin clipe de glorie, cât și prin focul ligilor inferioare. Are 12 sezoane în primul eșalon fotbalistic, e membru fondator al Premier League, a jucat o finală de Cupa Ligii Angliei, trei semifinale de Cupa Angliei, iar cea mai bună clasare în campionat a fost locul doi, obținut în sezonul 1914/1915.
Toate aceste performanțe au fost obținute în perioade diferite din cei 127 de ani de când există echipa.
Inițial a fost Pine Villa FC
Povestea echipei începe în 1895 când John Garland și fiul său au fondat-o în cadrul unui han pe care îl dețineau, împreună cu prietenii lor. I-au dat numele Pine Villa FC. „Villa” era inspirat de la Aston Villa, club care pe atunci era unul dintre cele mai puternice din Anglia.
Echipa juca în ligile regionale din Manchester și Lancashire, însă, În 1899, când cel mai apropiat club, Oldham County s-a desființat, Pine Villa s-a mutat pe stadionul ei și și-a schimbat numele în Oldham Athletic. Și așa a rămas în istorie.
Decizia s-a dovedit una foarte bună, deoarece sub noul nume a obținut imediat statutul de club profesionist și ulterior a făcut pasul spre ligile naționale. A jucat mai întâi trei sezoane în liga secundă, după care a promovat în prima divizie, eșalon în care a rămas până în 1923.
Cele nouă sezoane de poveste pentru Oldham Athletic
Perioada dintre 1910 și 1923 a însemnat, mai exact, nouă sezoane, deoarece fotbalul britanic a luat o pauză între 1915 și 1919 din cauza Primului Război Mondial.
Însă a fost una dintre cele mai bune perioade din istoria echipei. Mai întâi, în sezonul 1912/1913 Oldham a ajuns pentru prima dată până în semifinalele Cupei Angliei.
A eliminat pe parcurs pe Bolton Wandereres (2-0), Nottingham Forest (5-1), Manchester United (0-0 și 1-2 la rejucare) și Everton (1-0) ca să cedeze în semifinale cu Aston Villa, scor 0-1.
A urmat apoi sezonul de campionat 1914/1915 cu cea mai bună clasare: locul doi în primul eșalon din 20 de echipe! A fost depășită doar de Everton, campioana acelui sezon, care acumulase 46 de puncte față de cele 45 ale lui Oldham.
A fost sezonul în care granzii actuali din fotbalul englez s-au bătut nu la titlu, ci ca să evite retrogradarea. De altfel, Tottehham a terminat pe ultimul loc și a căzut în divizia a doua, în timp ce Chelsea (locul 19) și Manchester United (locul 18) s-au salvat la limită. Nici Liverpool (locul 13) sau Aston Villa (14) nu au avut un sezon mai strălucit.
Și poate că performanța lui Oldham ar fi putut continua, însă Primul Război Mondial a pusă frână fotbalului prestat de echipa de lângă orașul Manchester. În 1919/1920, primul sezon după război, a terminat pe locul 17. Au urmat două sezoane cu clasări pe locul 19, iar în 1922/1923 a venit retrogradarea inevitabilă în divizia secundă, după ce a terminat pe locul 22.
68 de ani de beznă în ligile inferioare
Din 1923 și până în 1991 a urmat un lung calvar prin ligile inferioare pentru Oldham: majoritatea sezoanelor și le-a petrecut în liga a doua, însă au fost ani în care a ajuns și în liga a treia, ba chiar și într-a patra!
Puține reușite marchează această perioadă. De menționat mandatele lui Jimmy Frizzell din 1970 până în 1982 și ale lui Joe Royle din 1982 până în 1994, doi antrenori longevivi care și-au pus amprementa asupra istoriei clubului.
Dacă Jimmy Frizzell a readus-o pe Oldham din liga a patra până în liga a doua și i-a asigurat stabilitatea, Joe Royle a fost cel care i-a adus și mai multă strălucire. Cu Joe la cârmă, Oldham bifează noi performanțe în Cupa Angliei și Cupa Ligii Angliei care prefațează inclusiv revenirea în primul eșalon.
Revenirea în prima ligă și membru fondator Premier League
Înainte de a reveni în prima divizie, Oldham Athletic reușește să facă o figură frumoasă în sezonul 1989/1990 atât în Cupa Angliei , unde ajunge din nou în semifinale, cât și în Cupa Ligii Angliei, competiție în care ajunge chiar până în finală, pe care o pierde cu Nottingham Forrest, scor 0-1.
În Cupa Angliei și acel parcurs a fost unul de poveste: le-a eliminat pe Birmingham City (1-1 și 1-0 după rejucare); Brighton (2-1); Everton (2-1, dar a fost nevoie de două rejucări după ce în primele meciuri a fost 2-2 și 1-1) și Aston Villa (3-0).
Oldham a jucat foarte bine și în semifinala cu Manchester United. Primul meci s-a terminat egal, 3-3 după prelungiri, așa că partida s-a rejucat, iar United, condusă de Sir Alex Ferguson a câștigat cu 2-1. De altfe, Manchester United avea să câștige Cupa Angliei în acel sezon, după finala cu Crystal Palace.
Roger Palmer, în albastru, fotografiat în 1991, unul dintre cei mai buni jucători din istoria echipei // Foto: ImagoImpulsionați de rezultatele din cele două cupe, în sezonul următor jucătorii atacă promovarea și reușesc să câștige campionatul ligii secunde. Astfel, marchează revenirea în prima ligă după șase ani, în 1991.
De data asta, însă, au rămas doar trei sezoane în primul eșalon. După primul, încheiat pe locul 17 din 22, fotbalul din Anglia se reorganizează și apare Premier League. Oldham e printre membrii fondatori, însă după două sezoane încheiate pe locul 18, respectiv 23, retrogradează și ajunge din nou în liga secundă.
De atunci a mai bifat o singură performanță, o nouă semifinală în Cupa Angliei, în sezonul 1993/1994, după care a fost în cădere liberă. A trecut, pe rând, prin liga a doua, a treia, a patra, iar din acest sezon evoluează în al cincilea eșalon din sistemul piramidal englez.
Jucători celebri:
- Roger Palmer - golgeterul all-time al echipei
- Andy Ritchie
- Bobby Johnstone
- Dennis Irwin
- Frank Newton
- Rick Holden
Citește poveștile altor cluburi uitate:
- Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C., Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético Tetuán, Eintracht Braunschweig,FC Sete 34, Blackburn Rovers, Foggia, Hulme Athenaeum, Preston North End, FC Red Star, Pro Vercelli, Torpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre, Royale Union Saint-Gilloise, CA Oradea, Juventus Italia, United Ploiești, Unirea Tricolor București, Spartak Vladikavkaz, Linfield FC, RWD Molenbeek, Derby County, Ararat Erevan, IFK Goteborg, Triestina
{{text}}