Sporturi   •   Hochei   •   SCANDAL

Răspunsul lui Novak pentru federația care rupe contractul cu Ministerul Sportului: „A avut loc un abuz”

Eduard Novak reacționează după ce Federația Română de Hochei pe Gheață a denunțat unilateral contractul cu Ministerul Sportului. Novak susține că forul condus de Alexandru Hălăuca a organizat alegeri neregulamentare

Articol de Alexandru Barbu   —  vineri, 18 noiembrie 2022

Eduard Novak reacționează după ce Federația Română de Hochei pe Gheață a anunțat că rupe unilateral contractul cu Ministerul Sportului. Novak susține că forul condus de Alexandru Hălăuca a organizat alegeri neregulamentare, în timp ce FRHG vrea să funcționeze pe cont propriu. Ambele părți reclamă un abuz.

CONTEXT:

  • Federația Română de Hochei pe Gheață a anunțat că rupe unilateral contractul cu ministerul, renunțând, astfel, benevol la finanțarea primită dinspre forul lui Eduard Novak.
  • Oamenii din fruntea hocheiului românesc acuză că Ministerul Sportului, în speță Eduard Novak, s-a implicat în alegerile generale de la federație și că, folosindu-se de prerogativele sale, ar avea drept scop îndepărtarea actualei conduceri a FRHG, unde Alexandru Hălăucă fusese reales la alegerile din 15 septembrie
  • La alegerile de la jumătatea lui septembrie, Hălăucă îl învinsese pe Valentin Dragomir, președintele Steaua Rangers, cu 13 - 4 la voturi.

Poziția Ministrului Sportului legat de criza de la Federația Română de Hochei pe Gheață


Într-o poziție trimisă Gazetei Sporturilor, Eduard Novak reiterează motivele pentru care ministerul s-a implicat în alegerile Federației Române de Hochei pe Gheață și precizează că demersul FRHG este unul „periculos” pentru sportul românesc.

„Situația de la Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) este una îngrijorătoare pentru sportul românesc și poate crea un precedent periculos. Faptul că reprezentanți ai conducerii FRHG organizează alegeri nestatutare, iar apoi riscă finanțarea hocheiului românesc printr-o așa-numită separare de Ministerul Sportului nu poate fi decât un act iresponsabil. 

Ministerul Sportului a intervenit, în urma mai multor sesizări, conform bazei legale pe care o are, așa cum este firesc și la fel cum a intervenit și în alte federații atunci când au existat suspiciuni de încălcări ale dispozițiilor legale și statutare. În plus, trebuie menționat că reprezentanții FRHG nu și-au îndeplinit obligațiile de a pune la dispoziție documentele și de a permite accesul în spațiile de depozitare pentru verificarea bunurilor inventariate, atunci când au fost făcute controale ale Ministerului. 

Reluăm principalele nereguli semnalate:


  • Biroul Federal al FRHG din 15.09.2022 a decis într-o ședință desfășurată chiar înaintea Adunării Generale Ordinare de Alegeri, din aceeași dată, faptul că din totalul de 25 de structuri sportive participante în campionatul național 2021 – 2022 12 structuri nu au drept de vot
  • Motivul de cenzurare a dreptului la vot invocat a fost neplata datoriilor „…la termenele si în condiţiile stabilite de Federație”, fără să se precizeze dispozițiile statutare care pot priva de dreptul de vot un membru participant la Calendarul competițional. 
  • Cu toate acestea, din analiza fișelor de cont și a documentelor justificative, s-a reținut faptul că la data de 15.09.2022 doar SC MIERCUREA CIUC și ASOC. CLUB SPORTIV OLIMPIA PLOIEȘTI aveau datorii. Mai mult, membrii Comisiei au constatat că temeiul datoriei era o sancțiune administrativă, respectiv au fost aplicate amenzi referitoare la limitarea şi combaterea pandemiei COVID-19.
  • Pe de altă parte, Comisia a constatat că membrii Biroului Federal din data de 15.09.2022 au decis faptul că ACS HOCHEI GHEORGHENI are drept de vot, deși plata datoriilor către federație nu a fost efectuată „…la termenele si în condiţiile stabilite de Federație”, depășindu-se termenul de plată de 45 de zile, menționat pe facturile emise de Federația Română de Hochei pe Gheață.
  • A fost consemnată și participarea la AGOA a unui club care nu a participat în sezonul comeptițional 2021-2022, cea ce reprezintă o încălcare a prevederilor art. 11.4 din Statutul FR de Hochei pe Gheață. 

Sunt fapte care ne arată că a avut loc un abuz, iar Ministerul Sportului nu poate trata situația decât ca atare. Așa cum Ministerul a anunțat în 7 noiembrie, au fost declanșate procedurile care se impun în acest caz, respectiv suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG

În lumina evenimentelor recente, este important să punem mai presus de orice dezvoltarea sportului și asigurarea cadrului necesar pentru înalta performanță, care nu pot fi posibile atunci când au loc astfel de derapaje. Cabinet Ministerul Sportului”, este reacția lui Eduard Novak.

Șefii hocheiului românesc se delimitează de Eduard Novak și Ministerul Sportului

După ce Ministerul Sportului a luat decizia de a suspenda rezultatele alegerilor în care fusese reales, Hălăucă a trecut imediat la măsuri extreme, pentru a se rupe de forul condus de Novak. 

Modelul ales de FRHG este Federația Română de Fotbal, entitate care a refuzat să primească orice fel de finanțare din partea MTS, mizând pe autofinanțare.

COMUNICAT » „Federația Română de Hochei pe Gheață rupe legăturile cu Ministerul Tineretului și Sportului”

„Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) denunță unilateral contractul cu Ministerul Sporturilor și renunță la finanțare.

(FRHG) a depus vineri, 11 noiembrie, la registratura Ministerului Sportului (cu nr. de intrare 14529 / 11.11.2022), o notificare privind denunțarea unilaterală a contractului privind finanțarea programelor sportive de utilitate publică și încetarea acestui contract începând cu data de 14 noiembrie 2022. În același timp, a înregistrat o contestație la decizia Ministerului Sportului de a suspenda rezultatele alegerilor conducerii FRHG din septembrie 2022”, e începutul comunicatului FRHG. 

Bugetul alocat pentru anul 2022 de către Ministerul Sportului este de aproximativ 580.000 euro și are ca destinații principale:



- pregătirea celor 4 loturi naționale (loturile naționale ale României de Seniori, Tineret U20, Juniori U18, Senioare); 



- participarea la campionatele mondiale (o delegație la un campionat de asemenea anvergură are în componență, conform cerințelor federației internaționale, 28 de persoane, iar la pregătiri pot fi convocați între 35 și 50 de sportivi, plus staff-ul tehnic); 



- asigurarea echipamentului de joc și cel de prezentare pentru loturile naționale (pentru circa 120 de sportivi și staff tehnic); 



- finanțarea activităților destinate copiilor cu vârsta de până la 14 ani; - asigurarea unei părți din cheltuielile cu funcționarea federației.



- Comunicat Federația Română de Hochei pe Gheață

„E forma noastră extremă de protest față de imixtiunea ilegală și politizată a conducerii Ministerului Sportului în activitatea FRHG”

Conform contractului cu Ministerul Sportului, FRHG trebuia să asigure o cofinanțare de 10%. Până la acest moment, FRHG a completat această sumă anuală cu peste 50% din venituri proprii pentru a putea dezvolta acest sport, banii fiind investiții directe în sport. 



Suntem conștienți că o asemenea decizie va avea un impact major asupra activității federației, dar aceasta este forma noastră extremă de protest față de imixtiunea ilegală și extrem de politizată a conducerii Ministerului Sportului în activitatea FRHG. Decizia noastră este încă un semnal de alarmă privind felul în care Ministerul Sportului încearcă să transforme Federația Română de Hochei pe Gheață într-un departament subordonat direct domnului ministru Eduard Novak. 



În acest moment, activitatea Federației este blocată ca urmare a reclamațiilor și controalelor, orice demers al nostru fiind boicotat. Înregistrăm deja adrese pe bandă rulantă din partea unor jucători legitimați la cluburile din județele Harghita și Covasna prin care suntem anunțați că nu se vor prezenta la loturile naționale, fapt care poate fi sancționat prin amenzi și suspendări, conform regulamentelor IIHF. 



Așteptăm în continuare un răspuns din partea primului-ministru al României, dl. Nicolae Ciucă, căruia i-am adresat pe 4 noiembrie o scrisoare deschisă prin care semnalam că Ministerul Sportului abuzează de prerogativele.



- Comunicat Federația Română de Hochei pe Gheață

Federația de hochei își asumă continuarea existenței fără finanțare / Sursă foto: Facebook@ FRHG

De ce a suspendat Ministerul rezultatul alegerilor din septembrie? Explicațiile oficiale

Comisia mixtă de verificare, constituită de Ministerul Sportului ca urmare a plângerilor la adresa conducerii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), a constatat că au fost încălcate mai multe prevederi legale în organizarea alegerilor. 



În consecinţă, Ministerul Sportului, prin delegatul său, a decis suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG. Plângerile privind desfăşurarea AGOA din 15.09.2022 vin după ce, în trecut, au fost semnalate o serie de alte nereguli în activitatea conducerii federaţiei. 



Drept urmare, Ministerul Sportului a constituit o comisie, care, în perioada 01-04.11.2022, a efectuat o acţiune de verificare la FRHG, prin care au fost constatate mai multe încălcări ale următoarelor prevederi: art. 21 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 coroborate cu dispoziţiile art.11.4 şi 99.2 din Statutul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

„Nu avem patinoare în toată țara pentru că Novak le construiește doar în Ținutul Secuiesc”

Nu sunt primele clinciuri între forul condus de Eduard Novak și Federația Română de Hochei pe Gheață. Alexandru Nistor, secretarul general al Federației Române de Hochei pe Gheață, acuza zilele trecute că CNI a aprobat construirea a patru patinoare în județele Harghita și Covasna, nu și în restul țării, arătându-l cu degetul pe Novak.

„Să vă spun o mare durere? Anul acesta, de către Guvernul României, CNI-ul a aprobat încă 4 patinoare în zona Ținutului Secuiesc. Știți ce le-am spus colegilor și prietenilor din zonă? Le-am spus să dezvoltăm hocheiul românesc: «Dacă voi ați obținut prin UDMR aceste 4 patinoare și dacă erați dornici de a ridica hocheiul românesc, păi, haideți să le repartizăm în toată țara».

Dacă nu știați, zona Moldovei și a Bucovinei a fost o zonă de mare producătoare de hocheiști mari și adevărați. Oamenii nu proveneau din zona Ținutului Secuiesc”, a declarat Alexandru Nistor, potrivit Sport Total FM.

Citește și alte știri din sportul românesc:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.