Opinii   •   EDITORIAL

Cele șase „steluțe” din Ancheta GSP

Articol de Alin Buzărin   —  sâmbătă, 19 noiembrie 2022

De la sfârșit de octombrie până la mijloc de noiembrie mai mult de o treime dintre antrenorii de Liga 1 au fost schimbați.

A strânge sufragiile pentru o anchetă de final de an e un procedeu trudnic, chiar dacă tehnologia a avansat indiscutabil față de vremurile sacilor cu plicuri deșertați de poștaș pe parchetul (anacronic și el) din fostele sedii de redacție ale deceniilor trecute.

Astăzi, ca să faci o anchetă, te ajută mailul, Whatsapp-ul, Instagramul, dar nu te ajută și restul peisajului. În sensul că de când sunt chestionați asupra opțiunilor personale și până când ierarhiile prind contur și se dau publicității, unii dintre respondenți nu mai sunt „la locul lor”.

6 din 16


În ediția tipărită a GSP de miercuri, 16 noiembrie, pe felia de fotbal, au fost înfățișați câștigătorii, dar au fost publicate în detaliu, pe lângă voturile jurnaliștilor, și opțiunile individuale ale președinților de club din prima ligă, ale antrenorilor și ale căpitanilor de echipă.

În dreptul numelor câtorva dintre tehnicieni apare câte o steluță albă, aproape insesizabilă. Acele nume sunt, în ordinea alfabetică a cluburilor, Flavius Stoican, Andrei Prepeliță, Mihai Teja, Nicolae Dică, Marius Croitoru și Ilie Poenaru. În subsolul paginii vine și explicația steluței: „antrenori în funcție în momentul votului”.

Trei săptămâni de groază

E aproape de necrezut! Voturile au fost culese spre final de octombrie, iar la jumătatea lunii următoare, așadar după aproximativ trei săptămâni, 6 echipe din 16 nu mai aveau aceiași antrenori!


Cei care ocupau băncile tehnice ale Mioveniului, Argeșului, Botoșaniului, FCSB-ului, Craiovei „lui Mititelu” sau UTA și-au pierdut funcțiile într-un interval de timp în care n-apucă să-ți crească barba ca lumea! 6 din 16 înseamnă mai mult de o treime din campionat! 37,5 la sută, în urma unui calcul precis!

Un peisaj fluid

Aceste steluțe albe și, pentru mulți, irelevante, oglindesc perfect inconstanța fotbalului nostru, căruia îi lipsește valoarea și din cauza acestei situații de-a dreptul halucinante. Peisajul e fluid, se schimbă mereu, în trei săptămâni băncile tehnice au cu totul alte configurații.

Președinții de club sunt absolut aceiași, căpitanii „de drept” ai echipelor, la fel, doar antrenorii se află în această perpetuă incertitudine, continuitatea negarantându-li-se decât eventual până la meciul următor.

Rotația cadrelor

Unul dintre cei mai curtați și mai căutați antrenori de la noi, Marius Croitoru și-a găsit mereu echipă în timp-record după despărțirea de FC Botoșani, apoi de FCU Craiova

Mai frapant este că pe unul dintre cei șase îl regăsim deja în altă parte (Croitoru a votat de sub treningul FCU, iar între timp l-a îmbrăcat pe al Argeșului), iar alții doi, Prepeliță și Poenaru, au figurat între timp pe listele „foarte scurte” (aiuritoare expresie!) ale altor cluburi, deși încă aveau impregnate în tot ce le aparținea mirosurile (nu întotdeauna cele mai diafane) necazurilor din vestiarele pe care tocmai le părăsiseră.

Folosiți tăblița și pentru antrenori!

Cu certitudine, în câțiva ani tehnologia va avansa, astfel că voturile vor putea fi colectate instantaneu, printr-o simplă apăsare de buton. Însă chiar și așa probabil că acele steluțe nu vor trebui abandonate, pentru că va mai fi nevoie de ele. Dacă rogi un antrenor să voteze înainte de meci, nu poți fi sigur că-l vei mai regăsi în funcție și după fluierul final.

Ai putea, ca jurnalist, să-i soliciți opțiunile la pauză, dar tot e riscant. E posibil ca unii să fie schimbați după prima repriză, înlocuirea urmând a fi anunțată, la fel ca schimbările de jucători acum, prin tăblița arbitrului de rezervă. Iese antrenorul X și intră antrenorul Y. Iar noi ne vom duce tot mai jos.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.