Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri

Migranți plătiți cu 40 de eurocenți pe oră pentru a asigura securitatea în fan-zone

Migranți acceptă salarii mizerabile la Campionatul Mondial din Qatar. Foto: Imago Images

Articol de Daniel Scorpie  —  Sunday, 20 November 2022

The Guardian a descoperit că bodyguarzii angajați pentru a supraveghea enormul parc unde fanii vor putea sărbători victoriile de la Campionatul Mondial din Qatar au salarii mizerabile și muncesc câte 12 ore, având doar o zi liberă pe lună.

Condițiile decente de trai și muncă pe care Gianni Infantino le-a invocat la conferința de presă dinaintea Cupei Mondiale sunt contrazise de realitatea de pe teren. Bodyguarzii și oamenii de ordine angajați de autoritățile din Qatar pentru a asigura ordinea au salarii mizerabile. 

Migranții acceptă și acești bani pentru că oricum câștigă mai mult decât în țara din care provin. Reporterii de la The Guardian au aflat primii cât câștigă un astfel de angajat pe perioada turneului final din Qatar. Nu primesc mai mult de 40 de eurocenți pe oră!

Gianni Infantino: „Fără lecții de morală”

Aceștia au obligația să garanteze siguranța suporterilor în Al Bidda Park și au dezvăluit că tura de lucru este de 12 ore, nu beneficiază decât de o zi liberă pe lună, în care pot să se relaxeze în așa-zisele locuințe puse la dispoziție în apropierea stadioanelor. 

Iar în ultimele săptămâni, FIFA și autoritățile din Qatar au depus mari eforturi pentru a distrage atenția de pe drepturilor muncitorilor și ale LGBTQĂ. Președintele FIFA a recomandat ca echipele calificate să se concentreze asupra fotbalului și le-a pus în gardă „să nu mai ofere lecții despre morală restului lumii”

Analiza făcută în The Guardian asupra salariilor migranților, coroborată cu volumul de muncă, redeschide problema încălcării drepturilor omului.

Al Bidda Park, Doha, Qatar. Foto: Imago Images

Migranții acceptă salarii mizerabile

Un raport al Amnesty International publicat în martie a relevat că la ordinea zilei în Qatar este exploatarea în sectorul siguranței. În Doha și din celelalte orașe în care s-au construit sau doar modernizat arenele, migranții au acceptat condițiile oferite, deși erau mult sub cât ar fi remunerați muncitorii originari din Qatar, însă puteau să mai trimită bani acasă.

International Building and Wood Workers' International, un sindicat care apără drepturile străinilor, nu a găsit dovezi că gărzile de corp sunt exploatate și spune că nici nu există motive pentru schimbarea situației. 

Administratorul-delegat al Al Nasr Star Group a confirmat că turele sunt de 12 ore, dar a precizat că există și două ore de pauză pe zi și o zi liberă pe săptămână, nu la o lună, dar informațiile nu au fost certificate în scris de agenția ce se ocupă de angajări, așa că mai degrabă ancheta The Guardian este credibilă.

VIDEO. Dialog cu un român angajat la Al Jazeera: „M-a enervat propaganda anti-Qatar”

>

Mai multe știri despre Campionatul Mondial din Qatar:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.