Desemnat „Antrenorul Anului 2022” în prestigioasa anchetă a Gazetei Sporturilor, Dan Petrescu a făcut o comparație între cariera sa de jucător și cea de tehnician.
Antrenorul campioanei CFR Cluj crede că C.V.-ul său de jucător e impresionant și recunoaște că în calitate de antrenor a obținut mai mulți bani.
În plus, „Bursucul” dezvăluie și că este deranjat de modul în care se pregătesc fotbaliștii din România.
VIDEO Dan Petrescu: „Am fost mai bun ca jucător, dar bani mai mulți am făcut ca antrenor! Pentru România sunt foarte bine plătit”
- Credeți că ați fost un jucător sau un antrenor mai bun?
- Pfff! Bună întrebarea asta! ... Ce mi-e clar e că mai mulți bani am făcut ca antrenor. Ca jucător n-am avut contracte mari.
- Nici la Chelsea?
- Nu, nu. Erau jucători care câștigau și trei, patru milioane, iar eu am luat maximum 800.000! Dar niciodată n-am avut problema asta pentru că mă simțeam așa bine acolo. Ca antrenor mi-am dat seama că am greșit ca jucător, gândindu-mă la mine și la familie. Ca jucător am avut rezultate pe care nu le voi avea ca antrenor! Să joc două Mondiale, să dau gol la ambele... Să ajung în finala Champions League, să câștig Cupa Cupelor, să câștig Cupa Angliei. Unde să le fac eu ca antrenor? Deci, consider că am fost mai bun ca jucător.
- Ne uitam pe o echipă ideală din Premier League în perioada 1993-2003 și dumneavoastră sunteți titular, alături de nume uriașe!
- Pe lângă asta, am fost ales în echipa all-time a lui Chelsea, a lui Foggia și a echipei naționale! Ceea ce mă bucură foarte mult.
- Echipa străinilor în primul deceniu de Premier League: Schmeichel - Dan Petrescu, Stam, Desailly, Irwin - Ljunberg, Vieira, Roy Keane, Giggs - Cantona, Thierry Henry
- Ați simțit în cariera de antrenor că v-a ajutat cu ceva CV-ul fantastic de fotbalist?
- Da! Pentru că le pot da jucătorilor mei din experiența mea. Le spun ce făceam eu ca să fiu mai bun.
- Și ce făceați?
- De exemplu, mă ascundeam de antrenori și mă antrenam singur fără ca ei să știe. Știam că am nevoie să alerg timp de 90 de minute numai în sprint. În Anglia dacă nu mă antrenam în plus, n-aș fi avut nicio șansă să mă impun. Acolo antrenamentele erau scurte, tari, dar doar o oră. Apoi, o altă oră făceam de unul singur.
- Vă mai amintiți cum arăta programul dumneavoastră când erați fotbalist?
- Mă duceam cu o oră înainte de antrenament și plecam în jurul orei trei, patru. Am fost de curând la baza sportivă, care pe vremea mea era una modestă, la un liceu, acolo ne antrenam.
- Cum a fost?
- Acum s-au făcut terenuri, restaurant. Când am ajuns acolo acum, stewardul mă știa foarte bine. Nu i-a venit să creadă că am revenit la bază, m-a pupat și atunci a oprit un jucător englez mai tânăr. „Uită-te la băiatul ăsta! Ăsta venea primul și pleca ultimul. D-aia a ajuns cine a ajuns. Să te iei după el, că tu mereu pleci primul!”. Stewardul îi spunea asta jucătorului și m-a șocat.
- Jucătorii din ziua de azi cum sunt?
- Eu nu plecam la ora 12:00 de la stadion, cum pleacă ăștia în România. Le-am spus jucătorilor: „Veniți dimineața cu o oră înainte, o oră în sală, mergeți la masă, apoi acasă și vă culcați. Dacă vreți să faceți fotbal de performanță!”. Unii văd fotbalul de performanță în România cu o oră la antrenament, duș și apoi acasă. Prea puțin! Nu poți să păcălești fotbalul cu două, trei ore la muncă. În opinia mea e prea puțin.
- În momentul de față sunteți un antrenor bine plătit?
- Pentru România sunt foarte bine plătit! A fost o perioadă când am avut un salariu mai mare la CFR, dar atunci s-au produs și foarte mulți bani din Europa.
{{text}}