Opinii

Șah cu Leo și Cristiano

Articol de Cristian Geambașu  —  duminică, 20 noiembrie 2022

Un fals cu putere artistică. Paradoxul ca vehicul comercial. Doi mari fotbaliști scriu istorie pe piața de publicitate. Mai pot să o facă și pe teren?

Detaliul „genial” al pozei cu Messi și Ronaldo prefăcându-se că joacă șah este nu atât reconstituirea unei partide a campionului mondial Magnus Carlsen, cât faptul că tabla de joc este o servietă Louis Vuitton. Veritabilă, servieta adică, nu din acelea vândute pe cearșaf de migranți africani prin marile capitale ale Europei.

Zboară mingea prin deșert, zboară

Imaginea s-a viralizat în doar câteva minute, cum altfel în era pandemiilor?, și a strâns zeci de milioane de plăceri (like-uri) pe „Insta”-ul lui Zuckerberg.

A început Cupa Mondială din Qatar, șut-gol-ofsaid?-check over, gol!, compania miliardarului Bernard Arnault (patronul și fondatorul gigantului Hermes LVMH – Louis Vuitton, Moet & Chandon, Hennessy) a dat încă o lovitură pe piața de publicitate cu fotografia celebrei Annie Leibovitz, mingea Al Rihla zboară ca nebuna prin deșert, tema propusă de organizatori este lumea ca un cort gigantic, iar președintele FIFA Gianni Infantino a transmis un mesaj către lumea largă, se simte cetățean universal, se simte gay, se simte sad (trist), se simte arab, inuit, poate și un pic român. Ce mai, toată lumea e fericită.

O Mie și Una de Nopți ale Minții

Și de ce nu ar fi fericiți toți în țara celor O Mie și Una de Nopți ale Minții, unde un migrant angajat ca steward e plătit cu 40 de cenți pe oră? Și el e fericit. Și mândru că a lucrat la construirea arenelor, ne asigură privindu-ne în ochi cetățeanul universal Infantino, rezident de un an la locul faptei, în Qatar. Să se documenteze, să ia pulsul evenimentelor, poate un pic să se și bronzeze. Ipocriților!, ne mai aruncă bin Gianni din oaza lui de la Doha.

Tomberonul virtual

Ipocriților, fripturiștilor, propagandiștilor, vacciniștilor și demagogilor se aude ecoul în mediul online, tomberonul virtual care colectează toate lăturile urii și prostiei. Ce, bă, vă pute totul, dar ați fi lins blidele pe la Doha dacă erați trimiși sau invitați acolo! Cam acesta este nivelul intelectual al discuțiilor din rețelele de socializare (nu se putea denumire mai adecvată) unde, de exemplu, apelativul „prost” este unanim acceptat ca formă de dialog. Și nu ca o jignire. Bun venit în democrația noilor zori ai umanității!

Falsul ca efect artistic

Să ne întoarcem totuși la Leo Messi și la Cristiano Ronaldo, la fotografia care a strâns deja jdemilioane de plăceri (like-uri). Montajul este iscusit, paradoxul este maxim. Doi celebri fotbaliști se duelează nu pe terenul gazonat, ci pe tabla de șah. Priviri concentrate, brațe tatuate. Sportul picioarelor transportat către sportul minții. Falsul ca veritabil efect artistic. 

O fi fost ideea Annei Leibovitz ori a unui publicitar de la Hermes, nu știm. Imaginea va rămâne în istorie precum chipul tragic al acelei afghane de pe coperta revistei Time. Și într-un fel, da, Leo și Cristiano joacă un meci de șah de aproape 20 de ani.

Adevăratul meci Leo-Cristiano

Unul este elaborat, maestru al mutărilor elegante, celălalt lovește curajos, atacă și când joacă cu negrele. Și pentru unul, și pentru celălalt este ultima reprezentație la un Campionat Mondial. Argentina tot așteaptă mutarea de geniu a lui Messi, Portugalia e obligată să îl protejeze pe regele Ronaldo, deși el nu mai valorează acum nici cât un cal, dar a agitat lumea ca un nebun. 

Un lucru știm sigur, la finalul Cupei Mondiale nu va fi un egal de salon al sportului care seamănă tot mai tare cu o geantă de lux doldora cu minciuni. Spre deosebire de partida copiată pentru reclama la Louis Vuitton, unde specialiștii spun că iese remiză. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.