Opinii

Victorie, dar în fața cui?

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  duminică, 20 noiembrie 2022

Cine a ales amicalul de la Chișinău ca ultimă apariție a naționalei în 2022 n-a greșit. A tras lozul câștigător deoarece, învingând Moldova la pas, autoritar, România a reușit să termine en fanfare un an cenușiu, mohorât. Marcat până duminică seara de numai două succese și două egaluri din nouă partide, bilanț subțire, debil, în contul unei echipe ce-și propune calificarea la Euro 2024.

Sigur că o victorie e o victorie dincolo de orice comentarii. Iar când e obținută în deplasare, ea merită cu atât mai tare evidențiată. Nu trebuie însă ocolită nici întrebarea în fața cui a fost realizată? Ei bine, în disputa cu un adversar ultramodest, situat în coada ierarhiei mondiale, căci Moldova ocupă locul 174 în clasamentul FIFA, 174 din 211! Mi-e jenă s-o spun, dar mă simt dator, deviza Federației pare să fi sunat "Jucăm, jucăm până găsim unii mai slabi ca noi!".

Și chiar i-am găsit, întrucât moldovenii, să mă ierte frații de peste Prut, le-au pus rareori probleme elevilor lui Edi Iordănescu. În măsura în care chiar le-au pus vreuna într-o confruntare pe parcursul căreia gazdele nu și-au creat nicio ocazie clară de gol.

Vorbind despre băieții noștri, logic e să deschidem lista remarcaților cu Moruțan și cu Drăguș, autorii golurilor 1 și 2, ambii confirmând evoluția solidă din confruntarea cu Slovenia de la Cluj. Să mai consemnăm promovarea portarului Târnovanu, al 11-lea jucător debutant în scurtul mandat al lui Edi Iordănescu. Mai greu de dat însă o notă acestuia într-o seară în care moldovenii nu prea l-au deranjat.

În rest, după o repriză avută la degetul mic, "tricolorii" n-au mai insistat, dar au rămas la cârma jocului. Mult mai vioi decât cu slovenii, Cicâldău a înscris cel mai frumos gol al meciului, lovitură liberă de la 20 de metri trimisă la păianjen, iar selecționerul i-a introdus pe Sefer, pe Pantea și pe Paraschiv, ridicând la 14 numărul debuturilor!

Paraschiv a obținut și transformat penalty-ul de 4-0, îndemnându-ne să conchidem că stăm excelent la capitolul nou aruncați în luptă. Atât că întinerirea cu orice preț n-ar trebui să constituie un scop în sine nici măcar în condițiile absenței a 12-14 prezumtivi titulari. Dar în lipsa îndeplinirii altor obiective, pare să fie. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.