Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri

Esmael l-a cumpărat pe Andone din Anglia și l-a pus în muzeu » Ce au descoperit reporterii GSP în Doha

+44 Foto
Esmael prezintă tricoul lui Andone de la CM 1990

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  marţi, 22 noiembrie 2022

În Doha, exact lângă Muzeul de Artă Islamică, a fost construit și unul dedicat turneelor finale de fotbal, iar printre tricourile originale expuse se află și cel al lui Ioan Andone, din meciul România - Irlanda, de la Coppa del Mondo 1990. Managerul muzeului a explicat că obținerea tricoului României a fost una dintre cele mai grele misiuni: l-a luat cu 2.800 de lire de la un englez, care la rândul său îl cumpărase de la irlandezul cu care Ando a făcut schimb de tricouri după joc.

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar;
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.

De-a lungul promenadei Corniche, din Golful Doha, e zona dedicată artei. Galeriile Lafayette, Muzeul de Artă Islamică, Katara Cultural Village.

Exact în mijlocul acestora, într-o clădire cu o arhitectură spectaculoasă, a fost creat și un muzeu dedicat fotbalului. Mai precis, Muzeul Campionatelor Mondiale. Inițiativa i-a aparținut și celui care ne-a fost ghid pe parcursul vizitei, managerul Esmael, extrem de încântat că cineva din România a trecut pragul colecției sale.

Corespondență GSP din Qatar - VIDEO. Tricoul lui Ioan Andone, prezent în Muzeul Campionatelor Mondiale

>

Sala nu e amenajată spectaculos, dar tot ceea ce conține a fost strâns de către Esmael Almeer personal. De la afișe și mingi cu care s-a jucat la programe de meci, insigne, brelocuri, fotografii, bilete de meci și chiar lucruri aparținând unor foști fotbaliști, antrenori sau oficiali. 

Suporterii mexicani analizează fiecare tricou din muzeu

Căutăm și tricoul României, în timp ce managerul e ocupat cu un grup de mexicani. Îl găsim. E modelul purtat de „tricolori” la Mondialul din 1990, când am trecut de faza grupelor și ne-a eliminat Irlanda la penalty-uri, în „optimi”.

O insignă cu România de la CM 1990

Esmael vine lângă noi și ne explică povestea tricoului. În primul rând, al cui e tricoul? Al lui Ioan Andone.

Provocarea să intre în posesia tricoului purtat de Ioan Andone

„Avem în colecție și un tricou din România, de la Campionatul Mondial din Italia 1990. A fost un turneu final memorabil. România a ajuns până în optimile de finală, unde a jucat cu Irlanda. Și toată lumea știe că românii au pierdut la loviturile de departajare, ultimul penalty fiind ratat. A fost un meci extraordinar, dar România nu a câștigat. 

Acesta este un tricou special chiar de la acel meci și i-a aparținut jucătorului cu numărul 4, Ioan Andone! Acest tricou a ajuns la un jucător irlandez cu care Andone a făcut schimb la finalul meciului, dar care ulterior a fost vândut unui englez. 

Iar eu l-am găsit pe acest englez și am cumpărat tricoul de la el. Este un tricou cu totul și cu totul special, am făcut rost de el cu mare greutate și l-am adăugat colecției mele. A costat 2.800 de lire”, ne-a spus Esmael.

Tricoul lui Andone a fost amplasat chiar sub, poate, cea mai valoroasă piesă: echipamentul în care Romario a jucat ultimul său meci de fotbal.

Și Romulus Gabor e în muzeu

Tricoul lui Andone nu e chiar singurul lucru pe care vizitatorii îl pot găsi despre România. Muzeul conține și programul oficial al Campionatului Mondial de tineret din 1981, din Australia, la care România a fost una dintre protagoniste. A jucat semifinale și a câștigat finala mică, împotriva Angliei, iar Gabor a fost declarat cel mai bun fotbalist al turneului.

O acreditare de presă de la CM 1958

100%a fost procentajul minutelor jucate de Ioan Andone la Campionatul Mondial din 1990: a fost integralist în meciurile cu URSS, Camerun, Argentina și Irlanda

55 de selecțiiare Andone în echipa națională, pentru care a jucat timp de un deceniu, 1981-1990, și cu care a bifat două prezențe la turnee finale: Euro '84 și CM '90

15 lucruri inedite pe care le găsești în Muzeul Campionatelor Mondiale

  • o doză folosită de Coca-Cola de la Campionatul Mondial de fotbal U20 din Australia 1981
  • bilete de la finalele jucate la Mondialele din Germania, Spania, Mexic, Statele Unite, Franța, Rusia
  • monede comemorative de la CM din 1994 cu toate orașele participante
  • albume de stickere complete. Din Mexic 1970, primul, și până la Africa de Sud 2010
  • mascotele tuturor turneelor finale desfășurate până acum - acreditările de presă ale mai multor jurnaliști prezenți la Campionatele Mondiale
  • un aparat foto Canon, un pix și un pachet de cărți de joc oferite la Mondialul din 1994
  • penare școlare de la Mondialul din Argentina 1978

  • programe de meci și fanioane speciale cu FIFA
  • o minge semnată, cu „Mult succes”, de legendarul Pele (foto, mai jos)
  • o bucată de gazon de la finala Campionatului Mondial din Franța, 1998
  • timbre dedicate turneului final
  • articole din ziare internaționale care anunțau noua campioană mondială
  • brelocuri, figurine și alte obiecte promoționale primite la intrarea în stadion
  • rapoartele de presă de după meci, bătute la mașina de scris
Un bilet de la finala CM 1986

Mai multe reportaje din Qatar:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.