International   •   Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri   •   ANALIZĂ GSP

Gazeta a făcut topul celor mai spectaculoși suporteri de la Mondial » Mexicanii au transformat Doha, însă fanele Iranului fură toate privirile

+15 Foto
Iran propune poate și cele mai frumoase fane de la acest turneu final

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  miercuri, 23 noiembrie 2022

Doha a devenit Carnavalul de la Rio, stadioanele sunt pline, iar topul celor mai exotici și exuberanți fani e dominat de Mexic, ai cărei susținători fac show zi de zi, iar la meciul cu Polonia (0-0) au creat o atmosferă fabuloasă, ca și cum s-ar fi jucat la Guadalajara # Din ierarhie nu lipsesc sud-americanii, dar surpriza e Iran, care propune poate și cele mai frumoase fane de la acest turneu final # Europenii sunt „tăcuți”, în vreme ce Maroc și Tunisia au cei mai agresivi suporteri din punct de vedere vocal și ca prezență.

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar; 
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.

VIDEO. Mondialul dansează Cielito Lindo și are fete frumoase din Iran


Suntem de mai bine de o săptămână în Doha. 4 zile pre-Mondial, cu interacțiune cu suporterii exclusiv în oraș, la metrou, la terase sau pe promenadă. Alte 3 zile de meciuri, la care stadionale au fost pline. 

Se poate trage o primă concluzie în privința celor care fac cel mai frumos spectacol, dar și care au cea mai intensă și mai mare bucurie a fotbalului. Iar lider incotenstabil, cel puțin până în momentul de față, sunt mexicanii.

VIDEO. Doha a luat culoarea verde


Ierarhia ar fi fost la fel și fără ceea ce a fost la meciul Mexic - Polonia. Pentru că nu există stradă pe care să nu întâlnești mexicani. Cu sau fără pălăriile lor imense. Cu sau fără steagul cu vultur cu un șarpe în ciocul său, dar întotdeauna bine dispuși, distractivi, joviali, cântând și simțindu-se bine. Nu vezi mexican fără să aibă pe el măcar ceva din culorile sau însemnele țării. Ceva verde sau pălăria faimoasă.

Dacă mai exista vreun dubiu în privința suporterilor numărul 1 ai acestui mondial, dilema a fost risipită marți seară, la confruntarea cu Polonia. Atmosfera nu doar că a fost senzațională, dar dacă ai fi nimerit direct pe stadion și nu știai că Mondialul e în Qatar, ai fi pariat tot ce aveai că se joacă de fapt la Guadalajara sau Ciudad de Mexico. Peste 30.000 de sud-americani!

VIDEO. Mexicanii au făcut show la meciul cu Polonia

Totul aproape verde complet. Pasiune cât cuprinde și cântecul atât de popular în Mexic, dar și în întreaga lume, Cielito Lindo. Cântat de tot stadionul a creat o ambianță realmente unică pentru ceea ce a avut parte până acum acest Mondial.

Sud-americanii continuă să vadă fotbalul ca pe o bucurie

N-au lipsit valurile din tribune, inventate tot de mexicani la Mondialul pe care l-au organizat în 1986. Iar parada lui Ochoa, la penalty-ul lui Lewandowski, a cutremurat la propriu stadionul construit exclusiv din containere. Doar și pentru această atmosferă, Mexic ar merita calificarea în optimi. Nota 10 pentru mexicani, numărul 1 în top!

Umează, apoi, sud-americanii. Mai toți, dar brazilienii sunt copia mexicanilor în privința modului în care știu să trăiască și să se bucure de eveniment. Nu vezi brazilian să fie trist, nervos, iritat că la terasă întârzie comanda, că e aglomerație sau că alți fani cântă mai tare decât ei. În aceeași notă se înscriu și argentinienii și ecuadorienii. Uruguayenii sunt destul de puțini în aceste zile în Doha.

VIDEO. Frumusețile Iranului...

Mulți sunt qatarezi, saudiți din Arabia și mai ales iranieni. Cei din urmă au reușit, în tribune, o performanță rară: să domine numeric și vocal Anglia. E ceva! Plus că Iran are poate cele mai frumoase fane de la acest Mondial! 

Și când te gândești că în Iran femeile n-au avut acces pe stadion până în 2019, când a fost ridicată o interdicție a clericilor musulmani care data de 40 de ani!!! 

Argumentul acestui abuz a sunat așa: femeile trebuie protejate de atmosfera încărcată de prea multă masculinitate de pe stadioanele de fotbal. La momentul respectiv, inclusiv FIFA ceruse statului de la Teheran să permită accesul femeilor în arenă, mai ales după un incident în care o tânără și-a pierdut viața dându-și foc de teamă că va ajunge la pușcărie după ce s-a deghizat în bărbat pentru a putea intra în stadion.

... și Kitsch-ul Qatarului

În schimb, qatarezii se vede că n-au vocație pentru a fi suporteri de fotbal. Pe străzile din Doha, ies în grupuri, pentru a arăta că sunt prezenți, însă poartă după ei megafoane, la care dau drumul la volum maxim unor scandări sau unor melodii deloc atractive. Kitschos!

Autentic, în schimb, a fost modul în care galezii și-au intonat imnul. O lecție chiar și pentru americanii din tribune, al căror gest de a ține mâna la inimă și de a-și pupa tricoul în dreptul inimii la imn pare că se implementează ca o ștampilă, încă de la naștere. Englezii au fost însă, în ciuda victoriei și jocului stălucitor al echipei lor, extrem de apatici pe stadion. Lipsa alcoolului se pare că dăunează rău corzilor vocale. Ale englezilor, nu și ale galezilor.

Nordul Africii dă tonul scandărilor agresive în piețe...

Nu pare să fie Mondialul Europenilor. Mai degrabă al fanilor africani, proveniți din statele arabe, din nordul Africii. Tunisienii și marocanii sunt prezenți chiar peste tot în Doha. Și sunt cei mai agresivi din punct de vedere fonic. Plus că la meciurile acestor țări, primesc un sprijin din partea fanilor locali, din Qatar. Doar e primul Mondial găzduit de o țară arabă. Europa e domoală. Prin oraș, vezi portughezi, englezi, ceva mai puțini polonezi și aproape deloc nemți, elvețieni, belgieni sau olandezi.

... iar japonezii dau tonul la civilizație

Și lista se închide cu cele două formații din Asia îndepărtată: Japonia și Coreea. Ai căror suporteri sunt și în Qatar exact așa cum îi știe o lume întreagă: civilizați, în banca lor, fără să deranjeze pe nimeni, tăcuți și, evident, ordonați. Imaginile de după meciul de deschidere, cu japonezi făcând curat în toată zona de tribune în care au stat n-au mirat, ci au confirmat că Mondialul e pentru unii distracție și relaxare, iar pentru alții e ca o rutină a vieții. Acesta e și farmecul, o combinație de culturi, limbi și obiceiuri strânse într-un oraș cât două sectoare din București.

Top 5 spectatori, ca număr de participanți în Doha:

  1. Qatar
  2. Arabia Saudită
  3. SUA
  4. Mexic
  5. Anglia

Top 5 GSP în privința celor mai frumoși și exuberanți fani:

  1. Mexic 
  2. Brazilia 
  3. Argentina 
  4. Iran 
  5. Maroc și Tunisia

14.000 de kilometrie distanța dintre Ciudad de Mexico și Doha, un zbor cu avionul dintre cele două orașe, fără nici o escală, ar dura în jur de 18 ore

130 de milioane de locuitoriare Mexic, o țară cu mare tradiție și pasiune pentru fotbal

87 de milioane de locuitoriare Iran, un zbor cu avionul de la Teheran la Doha durează doar două ore

Mai multe reportaje de la Campionatul Mondial:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.