International   •   Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri   •   CM QATAR

Mondialul lucrurilor inedite » Zece lucruri de la turneul final din Qatar: de la cabinete medicale SF la camere de rugăciune și televizoare la tribuna 1

+10 Foto
Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  vineri, 25 noiembrie 2022

Turneul final din Qatar este, fără îndoială, cel mai spectaculos din istorie, cu condiții de top și facilități colosale pentru participanți, dar și cu multe lucruri inedite în interiorul stadioanelor: de la aer condiționat de mare putere la săli de rugăciune și de la cabinete medicale SF până la animații speciale pe tabelă în timpul meciurilor și televizoare pentru spectatori.

Campionatul Mondial din acest an este unul al premierelor. E primul care are loc în noiembrie și decembrie, în loc de iunie și iulie, este primul din istorie organizat de o țară arabă majoritar musulmană, ultimul cu 32 de echipe, în care finala a fost programată special pe 18 decembrie, de Ziua Națională a Qatarului.

1. Doar plata cu VISA

Fanii care au venit la Campionatul Mondial s-au lovit de o problemă când au încercat să-și cumpere de mâncat, de băut sau să plece cu un suvenir de pe stadioanele turneului final! În afară de plata cu bani cash, singurul card acceptat era cel VISA, partenerul oficial de tehnologii de plată al FIFA. Niciun alt card bancar și nici Revolut nu au putut fi utilizate în Doha. Mai mult, chiar dacă existau bancomate în stadioane, inclusiv acestea acceptau doar carduri VISA.


2. Brichete legate cu sfoară

Fumatul este acceptat pe străzile din Doha, dar nu și pe stadioane! Cum fiecare spectator trece printr-un filtru de securitate ca la aeroport, brichetele au fost confiscate de către agenții de securitate. 

Totuși, în curtea interioară a stadioanelor fumatul este permis, existând zone speciale în acest sens. Cum fanii au rămas fără brichete în momentul intrării în perimetrul stadionului, organizatorii au inovat și-au legat cu sfoară mai multe brichete, ca pe vremuri pixurile din agențiile LOTO!

3. Berea, doar pentru cei de peste 21 de ani


Dacă în România și în multe alte țări europene alcoolul este permis persoanelor care au împlinit 18 ani, în Qatar situația e total diferită inclusiv la produsele fără alcool. 

De exemplu, în interiorul stadionului se comercializează la 30 de riali (40 de lei) o doză de 500 ml de Budweiser Zero, dar care poate fi cumpărată de persoane de peste 21 ani. Vânzătorii solicită un document oficial pentru confirmarea vârstei, acolo unde au dubii. Sucurile costă 15 riali, iar o sticlă de apă plată, 10.

4. Televizoare la tribuna 1

Cine și-a cumpărat un tichet la tribuna 1 a stadionului Al Thumama beneficiază, pe lângă un scaun mult mai confortabil decât restul suporterilor prezenți în arenă, și de un monitor pe care poate urmări meciul. 

Dar și să vadă cele mai importante reluări din joc. Fiecare scaun este dotat cu un astfel de monitor, Al Thumama Stadium fiind singurul din cele 8 pe care se joacă meciuri de la Mondial cu această facilitate.

5. Cabinete medicale de top

Siguranța spectatorilor este cea mai importantă pentru organizatorii Campionatului Mondial. Fiecare stadion dispune de cinci cabinete medicale, dotate cu absolut tot ce este nevoie în caz de urgență. Acestea beneficiază de un medic specialist, dar și de o asistentă. 

Cabinele au inclusiv aparate de monitorizare, pentru EKG, dar și calculatoare cuplate la sistemul de urgență pentru a se interveni rapid în cazul unui pericol real.

5 miliarde de euroa fost costul de construcție a celor 8 stadioane pe care se joacă meciurile Campionatului Mondial

6. Echipele de start prin cod QR

Campionatul Mondial din Qatar este primul unde nu mai există foi cu formațiile de start pentru jurnaliștii aflați la masa presei sau pentru fotoreporterii acreditați. La ediția din acest an, oficialii FIFA au decis să înlocuiască foile, „pentru a salva Planeta", cu coduri QR. 

Cei care doresc să aibă echipele pornesc camera foto a telefonului mobil sau scanează codul cu o aplicație specială și au formațiile imediat. În premieră, și spectatorii pot face același lucru.

7. Aerul condiționat face minuni

La ora meciului dintre Țara Galilor și Iran, termometrele arătau 31 de grade la umbră și o umiditate de 53%. Căldura era sufocantă, iar suporterii aflați în jurul stadionului erau epuizați din cauza gradelor din termometre. Odată intrați în arenă, situația s-a schimbat radical. 

Tunurile extrem de puternice de aer condiționat funcționau la capacitate maximă, temperatura resimțită fiind de 20 de grade! O atmosferă tocmai bună pentru fotbal și pentru distracție.

8. Animații 3D cu goluri și ocazii mari

Cei care participă la meciuri din tribună au parte de animații spectaculoase pe tabelele din stadion. Producătorii Mondialului au decis ca în timpul jocurilor să proiecteze golurile sau fazele importante sub forma unor animații 3D, iar pentru a le vedea nu este nevoie de ochelari speciali. 

„Animația 3D îmbunătățește comunicarea cu fanii de pe stadion", au anunțat cei de la FIFA. Inclusiv în oraș sunt ecrane uriașe cu animații 3D spectaculoase.

9. Cameră de rugăciune

Fiecare stadion găzduiește mai multe săli speciale de rugăciune dedicate musulmanilor. Împărțite în încăperi speciale pentru bărbați și pentru femei, acestea se deschid cu patru ore înainte de fiecare meci și se închid la o oră după terminarea jocului. 

Toate camerele de rugăciune din interiorul arenelor sunt poziționate în locuri ferite de aglomerație și gălăgie. Mai mult, ele sunt păzite de către doi polițiști locali pentru a nu exista incidente.

18 decembrieeste ziua aleasă pentru finala Campionatului Mondial, fix de Ziua Națională a Qatarului, anunțându-se încă de pe acum un show colosal și o festivitate impresionantă de închidere

10. Informații pentru operatori

Fiecare cameraman care filmează meciurile de la Campionatul Mondial primește din partea producătorilor o mapă detaliată cu pozele jucătorilor, numele și numărul fiecăruia de pe tricou. 

Operatorii își lipesc hârtiile sub viziera prin care filmează pentru a observa rapid fotbaliștii, când aceștia sunt ceruți din regia generală de către producătorul meciului. La fiecare partidă se filmează cu 38 de camere, plus două situate într-o dronă și cealaltă în elicopterul ce survolează perimetrul stadionului. 

3,2 milioane de spectatorisunt așteptați să asiste la cele 64 de meciuri desfășurate în Qatar

Citește și alte articole despre Mondialul din Qatar:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.