Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri

Explozie culinară pe străzile din Doha » Cât costă cele mai delicioase feluri de mâncare și dulciuri

+19 Foto
Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)

Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu  —  miercuri, 30 noiembrie 2022

Dacă ai ajuns în Qatar ești obligat să mergi cel puțin o dată în restaurantele sau terasele din centrul orașului. Sau să încerci preparatele arăbești de la fast-food-urile stradale.

Mâncarea chiar e unul dintre punctele forte ale qatarezilor. În general e extrem de iute, dar și foarte gustoasă. Sorin Furcoi, românul fotoreporter ce lucrează pentru Al Jazeera spune că e fermecat de gastronomia de aici: „Mâncarea îmi place la nebunie, dulciurile sunt senzaționale".

VIDEO. Corespondență GSP din Qatar / Explozie culinară pe străzile din Doha. Piața de condimente din Souq Waqif

>

Carnea de miel e la putere

Restaurantele sunt pline de turiști, iar meniurile conțin pe lângă câteva produse europene, exclusiv mâncare qatareză, care e la mare căutare. Din toate meniurile nu lipsește majboos! Felul de mâncare național al Qatarului. De obicei, este făcut fie cu carne de miel, fie cu pui și este gătit lent pentru a-i oferi o profunzime a aromei deosebite. Se servește pe un pat de orez condimentat alături de o salată de roșii cu castraveți.

Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)

Madrouba este un alt preparat găsit peste tot, fiind gătit și vândut inclusiv de femeile localnice, în târgurile speciale amenajate cu ocazia Campionatului Mondial. Vorbim de un terci de orez care se gătește cu lapte, unt, cardamom și pui, apoi se fierbe ore întregi până devine moale. O porție mare costă 15 lei. Încercați sărmăluțele și dovleceii.

Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)

În meniuri există și warak enab. Un fel de sărmăluțe, dar mult mici decât cele românești. Produsul conține de obicei carne tocată de vită sau miel și orez, asezonate cu usturoi, piper și coriandru. Iar, kousa mahshi sunt dovlecei din Orientul Mijlociu umpluți cu miel tocat și legume și asezonați cu pătrunjel și mentă.

Cum experiența din Doha e una unică trebuie să încercați saloona. O tocană arabă care este preparată cu carne de vită, miel sau pește plus legume de sezon aromate cu usturoi și ghimbir. Trebuie consumat cu o porție generoasă de lipie pentru a simți cu adevărat savoarea din farfurie.

Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)
Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)

Micul dejun perfect în centru

La terasele din centru orașului, turiștii mai pot încerca dis de dimineață și omletele cu roșii, ceapă sau ciuperci, humusul tradiționale tocmai bun de mâncat cu o porție de salată tabbouleh. De nicăieri nu lipsesc preparatele de miel, gătit în toate formele posibile. Mâncărică din ficat (15 lei), coaste de miel (65 de lei) sau țepușe pregătit pe grătar, tot din carne proaspătă de miel (50 de lei).

Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)
Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)
Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)

Dulciurile sunt geniale

Dacă ne pregătim de desert, e clar că aici gama e extrem de variată și obligatorie de încercat. Pe lângă tradiționalele produse arăbești, baclavale sau sarailii, localnici au secretul unui desert de neuitat. Vorbim de luqaimat, găluște dulci aromate cu cardamom și șofran, care sunt prăjite și udate cu sirop de zahăr. Luqaimat-ul ideal este crocant la exterior și moale la interior.

Umm Ali este un tip de desert cel mai asociat cu Egiptul, dar Qatar își face propria versiune la fel de delicioasă. Se aseamănă cu budinca făcută cu stafide, nuci tocate și lapte. Preparatul e gata când crusta se rumenește și este crocantă, apoi se presară scorțișoară peste. Iar tot pe lista de încercat este khanfaroosh: oprăjitură cu biscuiți făcută cu apă de trandafiri și șofran. 

Cât costă câteva dintre produse

  • mâncare de ficat de miel 15 lei 
  •  falafel 12 lei 
  •  branza halloumi 12 lei 
  •  iaurt turcesc 10 lei
  •  mâncare de fasole 10 lei 
  •  omletă roșii și ceapă 10 lei 
  •  hummus 9 lei 
  •  omletă cu ciuperci 12 lei

Piața de condimente din Souq Waqif

Un miros puternic de mirodenii te lovește din plin când ajungi pe străduțele micuțe din piața Souq Waqif. Sunt zeci de tarabe cu comercianți care vând doar mirodenii. Sunt localnici care cumpără la sac, kilograme întregi, în schimb turiștii preferă să cumpere cantități mici pentru a le lua acasă. Găsești absolut orice aici de la curry la cardamon și piper, până la un mix de condimente special făcut de localnici, numit masala și care este folosit în aproape toate preparatele localnicilor.

Foto: Andrei Crăițoiu (GSP)

Localnicele fac clătite pe stradă

Pentru doar 6 lei, turiștii pot avea parte de o clătită fierbinte tocmai bună de mâncare în timp ce se plimbă pe străduțele din centru. Totul este pregătit pe loc de către localnice, iar umplutura clătitei poate varia în funcție de dorința clientului. Fie cu brânză sărată, ciocolată sau gem de smochine sau căpșune. 

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.