Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri

Turcia cenzurează! Un comentator a fost schimbat la pauză pentru că i-a pronunțat numele lui Hakan Șukur la Mondial!

Hakan Șukur e o legendă a fotbalului din Turcia // Foto: Imago

Articol de Theodor Jumătate  —  Friday, 02 December 2022

Comentatorul televiziunii naționale turce TRT a fost înlocuit la pauza meciului Canada - Maroc doar pentru că a spus că legendarul atacant a marcat cel mai rapid gol din istoria CM. Hakan Șukur, refugiat în SUA, e considerat dușman de regimul dictatorului Recep Tayyip Erdoğan.

Un incident incredibil s-a întâmplat în Turcia, legat de Campionatul Mondial. 

În timpul meciului Canada - Maroc, din grupa F, transmis de televiziunea națională TRT, comentatorul Alper Bakırcıgil a spus după ce marocanul Ziyech a deschis scorul (4) că Hakan Şükür a rămas în istorie drept jucătorul care a marcat cel mai rapid gol la CM: 10.8 secunde, la turneul din 2002, la 3-2 în finala mică în fața Coreei de Sud. 

Jurnalistul a fost pedepsit doar pentru că a vorbit despre Hakan. La pauză, Alper a fost înlocuit. Iar la final, când s-a prezentat rezumatul partidei, a fost pusă altă voce, pentru ca numele Şükür să nu se audă. 

Hakan Șukur a scăpat de închisoare fugind în America 

Totul pentru că legendarul fotbalist s-a ridicat împotriva dictatorului Recep Tayyip Erdoğan. A intrat în politică în 2011, fiind ales în parlament chiar în partidul lui Erdoğan, AKP, dar a demisionat doi ani mai târziu, ca protest împotriva politicii președintelui, și a rămas independent.

În 2016, Hakan a fost acuzat că l-a insultat pe dictator pe Twitter. A scăpat de închisoare fugind în Statele Unite (tatăl său a fost întemnițat aproape un an). 

S-a emis un mandat de arestare pe numele lui după lovitura de stat eșuată din vara aceluiași an, din cauza legăturii cu Fethullah Gülen, teologul și scriitorul turc auto-exilat în SUA, considerat de regimul de la Ankara instigatorul atacului din 2016.

Citește și alte știri:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.