Cea mai mare controversă la acest Mondial a fost faza din care Japonia a marcat golul de 2-1 cu Spania, când mingea a părut că a ieșit din teren. Faza recreată în joacă astăzi, în redacția GSP, arată că reluările pot denatura realitatea și că, de fapt, faza Japoniei a fost regulamentară.
Din aproape toate reluările se vedea că mingea a ieșit, chiar și asistentul a ridicat fanionul pentru a semnaliza asta. Dar „centralul” și cei din camera VAR au validat reușita, așa că Japonia s-a calificat, iar Germania a plecat acasă.
Pe un stop-cadru al celei mai bune reluări, se vede spațiu liber (gazon) între linia de poartă și balon. O fotografie realizată din tribună, probabil de pe linia careului mic, pare să spună și ea că mingea nu atinge linia. Și atunci, cum de analiza VAR a dat verdictul că mingea n-a ieșit?
Discuțiile încinse au continuat, evident, și în redacția noastră. Reluările și fotografii de pe marile agenții de presă nu ne-au lămurit pe de-a-ntregul, așa că azi am filmat un mic experiment într-un studio improvizat.
Doi dintre jurnaliștii Gazetei, Cătălin Țepelin și Dan Udrea, au „trasat” linia de fund cu ajutorul unor coli, au pus mingea în poziția văzută pe reluări și apoi au filmat din mai multe unghiuri. Ce a ieșit puteți vedea în video-ul de mai jos:
Din toate unghiurile care imită reluările TV, mingea „se vede” afară, fără niciun dubiu. Dar filmarea de deasupra arată că balonul încalecă linia, deci nu a ieșit cu întreaga circumferință!
Dacă aveți o minge acasă, puteți foarte ușor să faceți și voi testul pe care l-am improvizat noi azi, în redacția Gazetei.
Sigur, pare o joacă, dar în același timp e un bun exercițiu prin care puteți demonta o iluzie optică. Câțiva milimetri și geometria au trimis-o pe Germania acasă.
{{text}}