Deși a trăit mari emoții, Australia putând egala în final, Argentina a învins cu 2-1 și s-a calificat în „sferturile” Mondialului din Qatar. Întrucât a deschis scorul, dar și pentru că a bifat meciul 1.000 la profesionism, 778 pentru Barca, 169 pentru Argentina, 53 pentru PSG, Lionel Messi s-a aflat, logic, în centrul atenției mass-media de pretutindeni. Ca atare, veți constata imediat, presa internațională s-a întrecut în a-l elogia cu entuziasm.
Iată motivul pentru care, în loc de cronica partidei, vă voi oferi un grupaj de citate despre Messi. Pe unele mi le-a trimis din Los Angeles un vechi prieten, Vladimir Moraru, o vreme corespondentul Gazetei în SUA.
Cel care, dacă n-ar fi „fugit” din țară cu prilejul JO din 1984, ar fi devenit cel mai prețuit ziarist român de sport. Tipărită în 1983, cartea lui „Legendele Olimpului Atletic” nu și-a pierdut nici azi prospețimea și valoarea.
Întorcându-ne la subiectul anunțat, rețineți că Daily Mirror a titrat „Magic Man”, notând că „Messi a produs scânteia care a calificat Argentina”.
Lionel Messi/ foto: Imago Images
Alte titluri: „Messi o duce pe Argentina în ceruri” (A Bola), „Messi dominator” (Kicker), „O mie de argumente ca să fii încântat de Messi” (Mundo Deportivo), acest ziar spaniol definind Argentina drept, are rost să mai traduc?, „Tierra de Diego e Lionel”, Maradona și Messi, evident.
Mai departe, cu voia dvs., „Messi al celor 1000 de sclipiri” (l'Equipe), „Mulțumiri de 1000 de ori lui Messi” (Blick), pentru ca As să detalieze la Madrid: „Când meciul părea să se încurce pentru argentinieni, a apărut geniul Messi, care a împins echipa lui Scaloni, printr-o finalizare magistrală, în sferturile de finală”.
Din postura de expert la BBC One, Rio Ferdinand a numit golul lui Messi „O performanță dumnezeiască”. Ba chiar autorul formulării, fundaș central cu 81 de selecții pentru Anglia, a declarat că „N-am mai văzut așa ceva!”.
La rându-i, The Times a prezentat selecționata Argentinei ca fiind „Un grup plin de pasiune și de talent, dar cu slăbiciuni. Excepția o constituie talismanul său divin, Messi. Acesta confirmă întotdeauna”.
Cunoscut, dar și ironizat, ca „purtător de cuvânt” al lui Cristiano Ronaldo, rivalul lui Messi în doborârea de recorduri, ziaristul britanic Piers Morgan a taxat aprecierile făcute la BBC, inclusiv de către Gary Lineker, ca excesive. Exagerate.
Ceea ce nu l-a împiedicat însă să scrie pe Twitter despre „Golul genial marcat de Lionel Messi în meciul 1000 din carieră. Un jucător minunat”.
Mă rog, mai exagerează unii. De aceea e posibil ca, de la un punct încolo, Morgan să aibă dreptate. Unii dintre noi, foarte mulți, se emoționează prea repede și prea tare. În cazul lui Messi însă, să scape atâția hățurile și să laude fără temei, de la Paris la Londra și la Lisabona?! Greu de închipuit.
Aș putea cita la nesfârșit. Presat de spațiu, mă opresc și închei cu un fragment din articolul semnat de Barney Rainey în The Guardian: „Messi are un fel de previziune (prescreening) a lucrurilor ce urmează să se întâmple. El deslușește formele înaintea oricui, asemenea unui pictor de graffiti care-și imaginează silueta Catedralei Notre-Dame din 4 linii trase cu creta pe pavaj”. Viziune, intuiție, ziceți-i cum vreți. Altfel, sugestivă comparație, nu?
{{text}}