Opinii

Cel mai tehnic pieton din istorie

Articol de Remus Răureanu  —  Sunday, 04 December 2022

Messi a fost decisiv, a fost strălucitor în victoria cu Australia, într-o partidă în care a mers pe teren în majoritatea timpului ori a stat, pur și simplu, și a privit jocul

Tehnologia nu a găsit o cale de depistare și de măsurare a geniului. Guardiola, da, el a descoperit-o, altfel nu poate fi explicat faptul că Pep a permis și a încurajat crearea unui fotbalist așa cum este Messi. 

Într-o vreme în care antrenorii și preparatorii fizici nu știu cum să contorizeze mai exact kilometrii pe care-i parcurg jucătorii și își ghidează activitatea în funcție de datele acestea, Messi tocmai a calificat-o pe Argentina în sferturile de finală ale Campionatului Mondial cu o prestație care aruncă la gunoi teoria cifrelor care ar determina fotbalul.

L-am urmărit pe decarul argentinian în meciul de sâmbătă seară și mi-a devenit clar că el este unic în istorie. Am asistat la jocuri în România, de la liga a patra până la derby-uri pentru titlu, am văzut partide din Champions League, am fost la dueluri din campionatul Italiei, din al Spaniei. 

Nicăieri n-am mai putut observa un fotbalist care să hotărască succesul formației sale după o sută de minute în care se plimbase pe teren.

În majoritatea timpului, Messi merge. Uneori se mai oprește și vede meciul, pur și simplu. Accelerează doar când are mingea și simte că ar putea face ceva important sau atunci când anticipează, inexplicabil, desfășurarea unei faze care nici măcar nu începuse. 

Privește duelurile în care sunt implicați colegi ai lui, din când în când își mai trece o mână prin păr, apoi coboară un pic spre zona în care aliați și dușmani luptă pentru balon. 

Argentina a învins Australia, scor 2-1, și va juca împotriva Țărilor de Jos în sferturile de finală de la Campionatul Mondial de fotbal.

Mingea sare cumva exact la el și atunci accelerează, înscrie, îl lasă pe Lautaro de două ori singur cu portarul, îi agită pe australieni, care-l lovesc, îl provoacă.

Lucescu a atras atenția la un moment dat că "talentul nu este sinonim cu tehnica, așa cum credeți voi, talentul poate să includă tehnica". Simțul cu care Messi depistează spații și vede dinainte faze încă inexistente e un talent care-i permite să meargă pe teren și să-și păstreze astfel energia pentru momentele care contează cel mai mult.

Guardiola i-a cultivat talentul acesta și i-a permis să facă de râs sistemele de monitorizare a efortului. Cei mai mulți dintre antrenori, în România și nu numai, le cer jucătorilor „să bage capu' la gheată”, iar când echipele lor pierd, fiecare apare cu printuri care conțin cifre multe: „Uitați-vă cât au alergat băieții! Eu mi-am făcut treaba”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.