Opinii

Tăblița lui Istvan Kovacs

Articol de Alin Buzărin   —  marți, 06 decembrie 2022

De 8 (opt) ori rezervă până la nivelul optimilor de finală. Cam acesta a fost Mondialul arbitrului nostru

Ne-am bucurat cu toții când Istvan a primit delegarea pentru Qatar. Era o răsplată, prestațiile lui au fost excelente în prima parte a anului 2022, culminând cu acel avantaj de mare clasă din meciul de Liga Campionilor Manchester City împotriva Realului Madrid. Ce peisaj de lux, când te întorci de pe marile arene, îți poți permite și o sesiune de selfie-uri cu publicul din Mioveni. În fond, arbitrii sunt și ei oameni.

Munca în echipă

Costel Rădulescu (1930), Andrei Rădulescu (1970), Nicolae Rainea (1974, 1978, 1982) și Ioan Igna (1986) rămân, deocamdată, singurii noștri compatrioți care au arbitrat la turneele finale. Pentru că Istvan Kovacs doar a ținut tăblița cu schimbările. Să lăsăm vorbele goale cu "munca în echipă" și alte noțiuni valabile în clădirile din beton și sticlă ale corporatiștilor. 


Una e să arbitrezi efectiv, alta e să ridici tăblița cu schimbările. Chiar dacă din postura de "rezervă" mai poți face și alte lucruri, cum ar fi să-l atenționezi verbal pe vreun antrenor că a depășit cu doi centimetri limita spațiului tehnic.

Rezervă eternă

Fiind delegat ca rezervă la Portugalia-Elveția, Istvan bifează cea de-a opta "tăbliță" de la Cupa Mondială. S-ar putea să nu fie ultima, mai sunt "sferturile", semifinalele, finalele, cea mică și cea mare. Probabil că tăblițele le va mai manevra, nu însă și fluierul. Dacă n-a primit meci până acum, aproape sigur nu va primi nici de-aici încoace.

Speculații


Văzându-l mereu rezervă, n-aveam cum să nu ne gândim că Istvan "a comis-o cumva". Poate chiar cu acele selfie-uri de la Mioveni, despre care sigur s-a aflat la împărăție. Sau, mereu suspicioși fiind, ne-am gândit că vreunul dintre colegii săi de brigadă, Ovidiu Artene sau Vasile Marinescu, ar putea avea probleme, vreo accidentare, cine știe. Nici vorbă de așa ceva, băieții sunt bine-mersi, se pregătesc, aleargă în aerul cald al Golfului Persic și așteaptă. Ce așteaptă?

Lista "suport"

Am fost lămuriți apoi (Ion Crăciunescu și Cristi Balaj susțin această ipoteză) că, de fapt, Istvan n-ar fi fost pe lista principală a lui Collina (șeful arbitrajului mondial, îl cunoașteți), ci ar fi figurat pe o listă-suport. Adică a fost dus în Qatar (cu compatrioții din brigadă cu tot) pentru a îndeplini oficiul de "al patrulea arbitru" (așa sună, oficial și elevat, denumirea de rezervă) și pentru a fi delegat doar "la o adică". În caz de accidentări ale "titularilor", de prestații slabe etc. Așa o fi, dar doar pentru asta FIFA să ofere 70 de mii de euro, plus baremurile de la fiecare acțiune de ridicarea tăbliței?

Valenzuela din Venezuela

Să ne resemnăm și să admitem că Istvan a fost de la început doar pe lista-suport și că se va repatria din Qatar fără să arbitreze efectiv. Într-o competiție în care au oficiat un domn din El Salvador (la "optimea" Anglia-Senegal 3-0), un tip pe nume Valenzuela, din Venezuela, la altă "optime" (Franța-Polonia 3-1), o doamnă din Franța (la Germania-Costa Rica 4-2), dar și doi băieți simpatici din Zambia ("centralul") și Mozambic (asistentul), care au reușit să nu dea un penalty (în meciul Belgia-Canada 1-0) după o fază la care ei văzuseră ofsaid la o minge clară de la adversar. Poate că printre aceștia ar fi avut loc și Istvan, chit că într-o zi însorită a fost subiectul unor selfie-uri la Mioveni. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.