Ziarul australian The Daily Telegraph i-a dedicat un material amplu lui David Popovici (18 ani), Sportivul Anului 2022 în ancheta GSP, care urmează să concureze săptămâna viitoare la CM în bazin scurt de la Melbourne, acolo unde se va duela cu favoritul local Kyle Chalmers.
- Întrecerea de la Melbourne se desfășoară în perioada 13-18 decembrie, la Melbourne.
Interesul australienilor pentru David Popovici se reflectă și în materialele care precedă Campionatele Mondiale în bazin scurt de la Melbourne, competiție ce debutează pe 13 decembrie. The Daily Telegraph îi dedică românului un articol amplu, susținut și de un interviu video.
Acesta se numește „David Popovici, magicianul înotului, vine în Australia să-l reducă la tăcere pe Kyle Chalmers". Subtitlul fiind următorul: „E mai mic decât rivalii săi alfa și dovada vie că mintea poate bate mușchii - să-l cunoaștem pe David Popovici, adolescentul-minune care distruge recorduri pe care unii le credeau de neatins”.
David Popovici, „Bolt al înotului”
Sub semnătura lui Julian Linden, materialul se deschide astfel: „Cei mai rapizi înotători sunt de asemenea și maeștri ai iluziei. Îi fac pe toți să creadă că au puteri supranaturale ce îi fac să alunece prin apă fără efort. E o înșelăciune pe care toți cei mari, incluzându-i aici pe Michael Phelps, Ian Thorpe, Alexander Popov și Pieter van den Hoogenband, au avut-o în comun. Ei au făcut să pară că înotul este ușor datorită mișcărilor ușoare și necomplicate, lente și constante, dar nu e decât un șiretlic dezmințit de legile fizicii și logicii”.
Argumentația continuă. „La cel mai înalt nivel înotul este un sport chinuitor pentru că este atât de epuizant fizic și mintal, chiar și pentru vrăjitorii care îl fac să pară grațios. Totuși, mereu îți taie respirația când îi urmărești și puțini au reușit să-și perfecționeze această dexteritate ca David Popovici, adolescentul român care a luat acest sport pe sus. E la început, dar dacă experții au dreptate, Popovici se naște o dată într-o generație și e pe drumul de a deveni Usain Bolt al înotului”.
FOTO. David Popovici - Sportivul anului 2022 în ancheta GSP
Întrecerea în bazin scurt e punctul slab al lui David Popovici
„Are doar 18 ani, dar e deja cel mai rapid înotător din istorie și se crede că va domina probele de sprint la procedeul liber în următoarea decadă, stabilind recorduri de neclintit pentru multă vreme. Luna aceasta va ajunge pentru prima oară în Australia și îi avertizează pe toți cei care cred că va apărea și va spulbera și alte recorduri. Întrecerea în bazin scurt e punctul său slab pentru că sunt mai multe întoarceri și regulile le permit sportivilor să petreacă 60 la sută din timpul cursei sub apă, față de 30 la sută în cursele în bazin de 50 de metri”, se spune în continuarea materialului.
1 aura cucerit David Popovici în bazin scurt, anul trecut, în proba de 200 de metri liber, la Campionatele Europene de la Kazan
„Trebuie să învăț să fac și acest lucru bine. Nu pot să fiu bun doar în bazin olimpic. Trebuie să fiu mai versatil, să intru în concurs la mai multe procedee, să adun curse, chiar să și pierd din când în când. Dacă o să câștig mereu, în curând va deveni plictisitor”, a spus David în intervenția video pentru The Daily Telegraph.
David Popovici debutează pe 14 decembrie la CM de la Melbourne
David Popovici știe că favoritul în proba de 100 de metri la Melbourne este Kyle Chalmers, australianul care a dominat finalul de sezon în proba de 100 metri liber și care deține recordul mondial în bazin scurt.
„Un fapt amuzant este că am fost acolo în cursa în care Kyle a reușit 44,84. În bazin scurt e încă mai bun ca bine și am multe de învățat de la el”.
David, care e de câteva zile în Australia, e înscris în trei probe la CM în bazin scurt de la Melbourne 100, 200 și 400 metri liber. Românul va intra în concurs pe 14, el având atunci programate seriile și semifinalele în proba regină, acolo unde este așteptat duelul cu Chalmers.
Finala va avea loc în ziua următoare, atunci când sunt programate seriile și ultimul act de la 400 m liber. Pe 18 decembrie, el va înota la 200 metri, seriile și finala fiind stabilite în aceeași zi. Deocamdată nicio televiziune din România nu transmite această competiție, ea putând fi urmărită online pe aquatics.eurovisionsports.tv.
4 medaliia adunat David Popovici în această vară la CM și CE de seniori, toate de aur, în probele de 100 și 200 metri liber
Ce a mai spus David Popovici în interviul pentru The Daily Telegraph
Cred că a avea o capacitate mintală mai mare te ajută să înțelegi lucrurile mai bine. Cu cât ai o minte mai disciplinată și mai antrenată, cu atât mai mult vei putea să faci conexiuni între mușchi și creier, construind tot ce vei avea nevoie și ce te poate ajuta chiar să pui mai mulți mușchi, să înoți mai repede, să alergi mai repede, vei putea atinge tot ce îți pui în minte"Cred că a avea o capacitate mintală mai mare te ajută să înțelegi lucrurile mai bine. Cu cât ai o minte mai disciplinată și mai antrenată, cu atât mai mult vei putea să faci conexiuni între mușchi și creier, construind tot ce vei avea nevoie și ce te poate ajuta chiar să pui mai mulți mușchi, să înoți mai repede, să alergi mai repede, vei putea atinge tot ce îți pui în minte.
Orice mănânc, orice beau, fiecare medicament sau supliment pe care-l iau e foarte important să-l verificăm de 100 de ori și nu doar noi, ci și cu alți oameni, pentru a evita orice fel de contaminare. Primul test doping l-am făcut la 14 ani. Într-adevăr, mama a făcut un curs WADA doar pentru că vrut să înțeleagă procedurile mai bine și de fiecare dată să fie respectate, dar, mai important, ca să nu mă contaminez cu ceva în mod accidental. Mereu sunt grijuliu și atent.
Am aflat doar de curând că înotul este cumva partea mai ușoară dintr-o carieră de succes. Ceea ce trebuie să controlezi este contactul cu oamenii, cererile pentru poze, autografe, strigătul copiilor. E frumos, dar câteodată poate fi copleșitor" "M-am obișnuit până la urmă cu statutul de cel mai rapid înotător din istorie într-o probă și vreau să devin și în altele. Nu știu când, nu mă grăbesc, nici eu, nici antrenorii mei.
Pare ușor să faci dubla 100-200, dar asta se datorează felului meu de a înota. E greu să câștigi titluri mondiale în aceste probe sau să ai ambele recorduri. De obicei acestea nu sunt asociate, în mintea oamenilor cea de 100 e asociată cu cea de 50 m, doar pentru că spun că e un sprint mai lung, dar eu nu cred acest lucru. Aceste probe, 100 și 200, sunt strâns legate și le lucrăm pe amândouă la fel, cu bătaie și spre 400.
{{text}}