Doi dintre jucătorii Japoniei de la Mondialul din Qatar, Kaoru Mitoma (Brighton & Hove Albion FC) și Ao Tanaka (Fortuna Dusseldorf) au fost colegi la școală și și-au propus ca într-o zi să îmbrace, împreună, tricoul „samurailor albaștri”.
După Revoluție, odată cu apariția televiziunii prin cablu, eram invadați de desenele animate de pe Cartoon Network sau Italia Uno. Iar Captain Tsubasa a fost determinant pentru orice copil care a visat măcar pentru o zi să îmbrace tricoul echipei naționale a țării sale.
Tsubasa este o serie manga japoneză scrisă și ilustrată de Yōichi Takahashi. Seria se concentrează, în principal, în jurul fotbalului, avându-l în prim-plan pe Tsubasa Oozora și relația cu prietenii săi, rivalitățile cu adversarii din teren, antrenamentele, competiția, acțiunea și rezultatul fiecărui meci de fotbal.
De-a lungul mai multor serii Captain Tsubasa, fotbalistul, împreună cu colegii săi se dezvoltă și ajung la maturitatea fotbalistică. Iar în Japonia există și un caz real, care s-a petrecut la Cupa Mondială din Qatar.
De la Kawasaki la Doha
Kaoru Mitoma și Ao Tanaka se cunosc din primii ani de școală, din copilărie, mai exact. Au fost colegi la școala primară Saginuma din Kawasaki, orașul faimos pentru producerea motocicletelor.
Au jucat fotbal împreună, iar la Cupa Mondială din Qatar, cei doi au creat și faza celui mai controversat gol de la Cupa Mondială, cel cu Spania, care a dus Japonia în optimi.
Atât Mitoma, cât și Tanaka, au recunoscut după acel meci că și-au făcut o promisiune că într-o zi vor juca pentru echipa națională a Japoniei și vor însemna ceva la un Campionat Mondial.
Promisiune scrisă în carnetul de absolvire
Mitoma, extrema lui Brighton, cu un an mai mare decât Tanaka, avea doar 13 ani când a lăsat un mesaj scris în carnetul de absolvire, prin care se angajează că într-o zi Japonia va fi mândră de el ca fotbalist, la Cupa Mondială.
În vara următoare, Tanaka a repetat cuvintele prietenului său, tot în carnetul de absolvire. Este un model educațional în școala niponă. După golul de 2-1 cu Spania, cei doi au recunoscut promisiunea făcută la școală.
Tanaka, component de bază la Fortuna Dusseldorf, în Zweite Bundesliga, a declarat: „Kaoru este ca un frate mai mare pentru mine și omul pe care l-am admirat și-l voi admira mereu. E modelul meu în viață. Când toată lumea credea că mingea va ieși din joc, am crezut în Mitoma. Știam că va alerga până la capăt.
Asta a fost ceea ce a condus până la urmă la visul nostru. Pentru că am crezut în el. Am jucat fotbal împreună când eram mici și acum suntem împreună pe cea mai mare scenă, Cupa Mondială!”.
Spania - Japonia / Sursă foto: Guliver/Getty ImagesPuterea exemplului
Și pentru că puterea exemplului este factor exponențial în educația japoneză, Tsubasa, atât în manga, cât și în seria anime, ajunge la Sao Paulo, în Brazilia, apoi se transferă la FC Barcelona, la doar 21 de ani, antrenat de Erick van Saal, iar căpitanul echipei era Josep Grandios.
Cei doi fotbaliști au recunoscut că s-au uitat la Tsubasa și că fiecare practicant de fotbal se visează Oozora. În Japonia nu-i nicio rușine să te uiți la anime-uri sau să citești manga, pentru că tratează problemele cu care se confruntă toți adulții.
Asta îmi recunoștea și Takayuki Seto, într-un interviu la radio. El și azi se uită la anime-uri, la fel cum o fac și Tanaka sau Mitoma. În România, Bogdan Lobonț a recunoscut, la Sport Total FM, că jucătorii de la naționala U20 se fotografiau cu Florin Salam în holul hotelului, dar nimeni nu știa că lângă ei erau unii dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României.
Noi mai avem de învățat să visăm, că ne-am conectat mai mult la social media, decât la viața reală.
{{text}}