International   •   Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri   •   ELVEȚIA

Atenție, Edi: Elveția e o superforță pentru România! 7 observații despre sperietoarea „tricolorilor” din preliminariile Euro 2024

7 observații despre Elveția, cel mai tare adversar al României din preliminariile Euro 2024

Articol de Alexandru Barbu   —  miercuri, 07 decembrie 2022

Deși n-a avut nicio șansă în optimi în fața Portugaliei și a pierdut cu 1-6, Elveția a demonstrat și la acest Campionat Mondial că e o superputere pe lângă România. „Tricolorii” vor întâlni naționala lui Murat Yakin în preliminariile Euro 2024.

În Qatar, Elveția a învins două echipe din grupa G, pe Camerun (1-0) și Serbia (3-2), a pierdut la limită cu Brazilia (0-1) și a ajuns în optimile de finală, unde a fost spulberată de Portugalia. Ultima impresie nu trebuie să-i păcălească însă pe Stanciu&Co.

7 observații despre Elveția, cel mai tare adversar al României din preliminariile Euro 2024

1. CONSISTENȚĂ » Alături de Franța, Elveția e singura națională care a ajuns în optimi la precedentele 5 turnee finale de Euro și Mondial (2014-2022). De menționat că naționala lui Yakin s-a calificat în Qatar după ce a triumfat într-o grupă în care se afla și campioana europeană Italia!


2. VALOARE » Murat Yakin a convocat la Campionatul Mondial un lot evaluat pe portalul de specialitate Transfermarkt la 281 de milioane de euro! Primul „11” folosit contra Portugaliei a conținut 4 jucători din Bundesliga, 4 din Premier League, 1 din Serie A, 1 din Ligue 1 și 1 din MLS: Sommer (Borussia Monchengladbach) - Akanji (Manchester City), Schar (Newcastle), Rodriguez (Torino) - Fernandes (Mainz), Sow (Frankfurt), Xhaka (Arsenal), Freuler (Nottingham Forest), Vargas (Augsburg) - Embolo (AS Monaco), Shaqiri (Chicago Fire).

3. EXPERIENȚĂ » Shaqiri, Xhaka și Ricardo Rodriguez, 3 dintre liderii echipei, au câte 12 prezențe numai la Campionatele Mondiale, cele mai multe din istoria naționalei pe care o vom înfrunta anul viitor.

4. EȘECUL E EXCEPȚIA » Înfrângerea la scor cu Portugalia pare o întâmplare. Elveția n-a mai încasat atât de multe goluri din 1963 încoace, atunci pierdea în fața Angliei, 1-8. La un Mondial, Elveția nu a pierdut atât de rău din 1966, 0-5 contra Germaniei.

5. DIVERSITATE » Pentru prima dată de la victoria contra României din '94, 4-1, Elveția a avut 3 marcatori diferiți într-un meci de la Mondial: Shaqiri, Embolo și Freuler au răpus-o pe Serbia.


6. BANCA » În comparație cu România, Elveția are un superlot! De exemplu, în confruntarea cu Portugalia, Yakin și-a permis să țină pe bancă fotbaliști de la Chelsea (Zakaria), Valencia (Comert), Borussia Dortmund (Kobel), Galatasaray (Seferovic), Salzburg (Okafor) sau Bologna (Aebischer). Numai aceste „rezerve” sunt evaluate, în total, la 83,5 milioane de euro. Care e cota cumulată a titularilor României din partida cu Bosnia, 4-1, ultima oficială? Nici 40 de milioane!

7. ELAN » În confruntarea cu Serbia, decisivă în vederea calificării în optimi, Elveția a devenit prima echipă din istoria Mondialului - de când Opta monitorizează datele - care încearcă să șuteze de 3 ori în primul minut.

VIDEO » Edi Iordănescu a urmărit-o pe Elveția în Qatar: „Mi s-au confirmat multe lucruri, din păcate”

România va întâlni Elveția, favorita grupei I, pe 19 iunie, în deplasare, și pe 21 noiembrie, acasă. Israel, Kosovo, Belarus și Andorra sunt celelalte adversare ale României din preliminariile Euro 2024.

Pentru mine, a fost o oportunitate să o văd la lucru pe Elveția. Mi s-au confirmat multe lucruri pe care le știam, din păcate. Trebuie să fim realiști și să spunem că Elveția e favorita grupei. E o națională omogenă, obișnuită cu turneele finale. 



E o echipă matură în joc, stăpână pe ea, a absorbit foarte ușor presiunea în meciul cu Brazilia. La fiecare turneu final, ei sunt acolo. Au lăsat acasă Italia, în Liga Națiunilor au reușit să învingă Spania, Portugalia, sunt lucruri care ne pun în gardă. De departe, Elveția stă cel mai bine pe hârtie din grupa noastră



Edi Iordănescu, selecționer România

  • Meciurile din preliminariile Euro 2024 se vor disputa în perioada martie - noiembrie 2023.
  • Primele două echipe din fiecare grupă se califică automat la Euro 2024, unde gazda, Germania, este calificată din oficiu. 
  • Restul de 3 participante, până la 24, vor fi decise de un play-off între cele 12 echipe necalificate la Euro cu cele mai bune rezultate în Nations League 2022/2023. Play-off-ul este programat în martie 2024.
  • Calificarea la Campionatul European este obiectivul pentru care a fost menținut în funcție selecționerul Edward Iordănescu, în ciuda rezultatelor slabe din Liga Națiunilor.

Mai multe articole de la Campionatul Mondial:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.