Baschet

Brittney Griner, legenda baschetului american, a fost eliberată din Rusia după 11 luni » Cedată la schimb cu „Negustorul morții”, unul dintre cei mai căutați infractori ai lumii

Brittney Griner a fost eliberată din închisoarea din Rusia. Foto: Imago

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 08 decembrie 2022

Americanca Brittney Griner (32 de ani), jucătoarea profesionistă de baschet dublă campioană olimpică, a fost eliberată din închisoarea din Rusia în care era încarcerată, la 10 luni de când fusese încarcerată. 

  • Context: 
  • În februarie 2022, câinii din aeroportul din Moscova au descoperit în bagajul lui Brittney un cartuș de vaporizator care ar fi conținut urme de ulei de hașiș.
  • Conform legislației ruse, acuzația presupune o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. În timpul procesului, procurorii ruși au cerut instanței să o condamne la 9 ani și jumătate de închisoare și să emită amenda de 1 milion de ruble.
  • Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare de Tribunalul din Rusia, în luna august
  • Americanca a fost încarcerată la Colonia de Femei IK-2, închisoare aflată la 480 de kilometri sud-est de Moscova

Brittney Griner a fost inclusă într-un schimb de deținuți între SUA și Rusia

Baschetbalista americană a fost inclusă într-un schimb de deținuți între Statele Unite și Rusia. Administrația Biden l-a dat rușilor pe Viktor Bout, traficantul de arme poreclit și „Negustorul morții”, iar Brittney Griner a revenit în Statele Unite. 

Viktor Bout s-a făcut cunoscut în anii de după căderea Uniunii Sovietice pentru afacerile cu arme făcute cu mercenarii de război și cu guvernele corupte din întreaga lume. Acesta a devenit, astfel, unul dintre cei mai căutați infractori din întreaga lume. 

Viktor Bout. Foto: Imago

Cariera sa infracțională s-a terminat în anul 2008, atunci când a fost arestat de federalii americani într-un hotel din capitala Thailandei, Bangkok. A fost extrădat doi ani mai târziu și condamnat la 25 de ani de pușcărie, fiind acuzat că a sprijinit acuzații teroriste și a omorât cetățeni americani, notează BBC. A fost încarcerat timp de 12 ani într-un penitenciar din Statele Unite,

Brittney Griner, legendă a baschetului feminin

Brittney Griner era sub contract cu formația rusă UMMC Ekaterinburg, în momentul în care a fost arestată. Griner este o legendă a baschetului american. Are două titluri olimpice și două mondiale cu naționala și un trofeu în WNBA, în 2014. 

La nivel individual are 7 apariții în All-Star Game și a fost de două ori cea mai bună marcatoare a campionatului.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.