Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri

Pasiune, istorie, suferință! Argentina lui Messi doboară zidul lui Van Gaal și e în semifinalele Mondialului, după ce smulge victoria la penalty-uri!

+21 Foto
Țările de Jos - Argentina, în sferturile Campionatului Mondial

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 10 decembrie 2022

Argentina este a doua semifinalistă de la Campionatul Mondial din Qatar, după ce a câștigat sfertul cu Țările de Jos la loviturile de departajare, 4-3, după 2-2 în 120 de minute. „Pumele” o vor înfrunta pe Croația în penultimul act.

Programul Mondialului:

  • 10 decembrie, ora 17 - sfertul Maroc - Portugalia
  • 10 decembrie ora 21 - sfertul Anglia - Franța
  • 13 decembrie, ora 21 - semifinala Argentina - Croația 
  • 14 decembrie, ora 21 - semifinala Anglia/Franța - Maroc/Portugalia 
  • 17 decembrie, ora 17 - Finala pentru locul 3 
  • 18 decembrie, ora 17 - Finala

Pe stadionul Lusail, cu aproape 89.000 de oameni în tribune, Argentina a obținut biletele pentru careul de ași al turneului final. Și Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei Sporturilor, acreditat la Campionatul Mondial, a fost pe arena din Qatar.

„Reacția suporterilor argentinieni a fost impresionantă: au sărbătorit calificarea plângând, cântând și dansând. N-am văzut atâția oameni așa fericiți cum sunt ei acum”, a transmis directorul GSP la final de meci. 

Sud-americanii au fost mai buni în prima parte, i-au ținut pe olandezi departe de poarta lor, iar în minutul 35 au deschis scorul. Messi l-a zărit pe Molina plecând pe culoar, i-a pasat subtil, iar fundașul dreapta a finalizat ca un atacant veritabil.

Următoarea ocazie mare de gol a venit în minutul 63, cu același Messi în prim-plan. Leo a trimis puțin peste poartă dintr-o lovitură liberă de la marginea careului. Mingea a căzut pe plasă.

Zece minute mai târziu, Messi nu a mai iertat. De la punctul cu var, dintr-un penalty obținut la faultul lui Dumfries, „Puricele” a dus scorul la 2-0.

Țările de Jos au egalat prin „dubla” lui Weghorst

La adăpostul avantajului de două goluri, Argentina a coborât liniile. Olandezii au profitat de superioritatea din jocul aerian, iar în minutul 83 au redus din handicap prin Wout Weghorst, atacantul de 1,97 metri al lui Besiktas, care a finalizat cu capul o centrare venită din dreapta, de la Berghuis.

Nu avea să fie unicul gol al lui Weghorst. Acesta a egalat la 2-2 în minutul 90+11, la una dintre ultimele faze, după o schemă uluitoare a olandezilor, din lovitură liberă, care i-a năucit pe sud-americani.

Argentina a forțat în prelungiri, a ratat câteva ocazii mari prin Lautaro Martinez, Angel Di Maria și mai ales Enzo Fernandez, care a lovit bara în minutul 120. S-a ajuns, astfel, la lovituri de departajare, unde sud-americanii au avut nervii mai tari. 

Pentru Argentina urmează un duel cu Croația, finalista din 2018.

FINAL » Țările de Jos - Argentina 2-2 (3-4 la loviturile de departajare)

Cum s-a executat la penalty-uri:

  • Lautaro Martinez înscrie golul victoriei, la ultimul penalty din seria de 5. 
  • Gol Luuk de Jong. 3-3. 
  • Enzo Fernandez șutează pe lângă poartă! Țările de Jos rămân în viață. 
  • Montiel face 3-1, iar imediat după transformă și Koopmeiners. 
  • Primul penalty transformat de olandezi. Înscrie Koopmeiners. 
  • Argentina are 2-0! Transformă și Leandro Paredes. 
  • Senzațional! Emiliano Martinez apără și la Berghuis. 
  • Messi transformă fără emoții!
  • Emiliano Martinez apără la execuția lui Van Dijk! 
  • Au marcat: Weghorst 83, 90+11 / Molina 35; Messi 73 (pen.)

Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei Sporturilor, acreditat la Campionatul Mondial, a fost pe stadion și a transmis informațiile importante de la fața locului. Este al șaptelea Campionat Mondial la care participă renumitul jurnalist, primul fiind cel din Italia 1990.

  • Pe stadion au fost de trei ori mai mulți fani argentinieni, care au creat o atmosferă electrizantă
  • Înaintea meciului, ziariștii urlau de bucurie când rivala Brazilia a ratat penalty-urile și toți strigau „Messi, Messi”.
  • Soția lui Lionel Messi, dar și copiii starului argentinian au asistat la meci de la tribuna oficială. Toți au îmbrăcat tricoul specific Argentinei, cu numărul 10, purtat de Leo.
  • După calificarea Argentinei, în tribuna de onoare, Kempes a plâns în hohote și Valdano bătea cuba cu toată lumea

Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei Sporturilor, a fost pe stadion la Țările de Jos - Argentina

Țările de Jos - Argentina, echipe de start: 

ȚĂRILE DE JOS (3-4-1-2): Noppert - Timber, Van Dijk, Ake - Dumfries, De Roon, F. De Jong, Blind - Depay - Gakpo, Bergwijn
Rezerve: Bijlow, Pasveer - Berghuis, L. de Jong, M. de Ligt, S. de Vrij, Frimpong, Janssen, Klaassen, Koopmeiners, Lang, Malacia, Simons, Taylor, Weghorst
Selecționer: Louis van Gaal

ARGENTINA (3-5-2): E. Martinez - Romero, Otamendi, Li. Martinez - Molina, De Paul, E. Fernandez, Mac Allister, Acuna - Messi, J. Alvarez
Rezerve: Armani, Rulli - Almada, A. Correa, Di Maria, Dybala, Foyth, La. Martinez, Montiel, Palacios, Papu Gomez, Paredes, Pezzella, G. Rodriguez, Tagliafico
Selecționer: Lionel Scaloni

Lusail Stadium, Al Daayen
Arbitru: Antonio Mateu Lahoz (Spania)

Mai multe știri de la Campionatul Mondial: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.