Liga 2

Dinamo fierbe! 6 urmări MAJORE ale respingerii planului de reorganizare: de ce falimentul nu e o soluție

Dinamo fierbe! 6 urmări MAJORE ale respingerii planului de reorganizare: de ce falimentul nu e o soluție

Articol de Ioana Mihalcea  —  marţi, 13 decembrie 2022

Planul de reorganizare modificat, propus de administratorul judiciar al SC Dinamo 1948 S.A., a fost respins astăzi la Tribunalul București de judecătoarea Adam Veronica Constantina. Pentru gruparea alb-roșie urmează o nouă perioadă de incertitudine, din februarie urmând să se treacă la plățile din planul original, pe lângă cheltuielile curente

  • Următoarea cale de atac a lui Dinamo este apelul, în termen de 7 zile de la publicarea motivării instanței, care poate dura până la 30 de zile. Vacanța judecătorească este între 19 decembrie și 8 ianuarie.
  • O altă soluție ar fi să nu facă apel și să construiască direct un alt plan, propus spre aprobare din nou.
  • Ce presupunea planul de reorganizare care a fost propus la finalul lunii septembrie 2022 și respins azi: fanii să dețină 98% din acțiuni, iar datoriile clubului să scadă la aproximativ 2,5 milioane de euro.
  • Dinamo este în a doua insolvență din istoria clubului, din vara lui 2021. Prima fusese în 2014-2015, în „era” Negoiță.

Clubul din Ștefan cel Mare pusese la cale noul plan de reorganizare, prezentat de Claudiu Balog, practician în insolvență al administratorului judiciar, RTZ & Partners SPRL, considerând că nu poate respecta respecta planul inițial. Noua formă a fost respinsă însă, astăzi, de judecătorul sindic. Întreaga suflarea dinamovistă așteaptă acum următoarele mutări. În urma deciziei de astăzi se desprind 6 consecințe majore:

1. Dinamo trebuie să refacă planul

Administratorul special Vlad Iacob luase în calcul și varianta respingerii planului de reorganizare. În urmă cu o lună, oficialul dinamovist explica pentru Playsport: „Dacă planul nu va fi aprobat, va trebui făcut un alt plan. Datoriile sunt foarte mari, planul vechi nu mai e o variantă în acest caz”.

Un nou plan conceput de administratorul judiciar RTZ trebuie trecut din nou prin adunarea creditorilor și votat, activitate care ar putea dura 2 luni.

Vlad Iacob, administrator special Dinamo

2. Posibilii investitori se retrag pentru moment

Vlad Iacob preciza anterior și că este în negocieri avansate cu mai mulți investitori, dar că totul depinde de aprobarea planului de reorganizare. În acest moment, toate discuțiile au căzut!

Administratorul judiciar, RTZ&Partners SPRL, și APCH/DDB mizau ca un potențial investitor să fi acoperit 80% din sumă. Potrivit documentelor, în următorii trei ani de observație, salvatorul lui Dinamo ar fi trebuit să „pompeze” în club 51.262.000 lei, circa 10,5 milioane de euro.

3. Toate datoriile rămân în picioare

O altă miză importantă, urgentă, a noului plan de reorganizare o reprezenta ștergerea datoriilor către chirografari, în valoare de 24.521.135,49 lei (5 milioane de euro). Din această categorie fac parte și jucătorii, care dețin ca formă de angajare contracte de activitate sportivă.

1,88 milioane de euroeste cuantumul datoriilor curente acumulate de Dinamo 1948 S.A. pe durata perioadei de observație, calculate la data întocmirii planului de reorganizare modificat

Planul de reorganizare inițial prevedea achitarea 100% a restanțelor către chirografari, cea mai dezavantajată categorie de creditori, în al treilea an de insolvență.

4. Interdicție la transferuri greu de depășit

Transferurile sunt în aer după neaprobarea planului. Dacă se menține și interdicția, trebuie mers la TAS, unde costurile sunt foarte mari. În actuala configurație, „câinii” nu își permit o astfel de acțiune. 

„Se fac demersuri pentru ridicarea interdicției la transferuri. Am avut mai multe situații de acest gen de la declanșarea procedurii de insolvență, le-am contracarat la FIFA. Acum ne izbim de un zid al tăcerii, nu ne spune nimeni de ce și-au modificat gândirea inițială. Sperăm să se rezolve.

Nu e o sumă extrem de mare, dar nu poți plăti o datorie dinainte de deschiderea procedurii de insolvență, deschizi Cutia Pandorei, vin și ceilalți care au de recuperat sume. Încercăm să rezolvăm cazul, așa cum am făcut de alte șase ori până acum.

Dacă FIFA își menține opinia, trebuie să mergem la TAS, unde sunt cheltuieli extrem de mari”, spunea Răzvan Zăvăleanu pe 17 noiembrie.

Răzvan Zăvăleanu, administrator judiciar Dinamo

5. Incertitudine la nivel financiar

DDB face campanii, chete și licitații pentru plata salariilor, care sunt în întârziere, RTZ a creditat deja clubul lunile anterioare cu sumele necesare pentru achitarea salariilor jucătorilor, staff-ului și altor angajați, s-a implicat și omul de afaceri Marian Iuhasz, însă susținerea pe termen lung a cheltuielilor de zeci de mii de euro lunar este în acest moment incertă.

Exact această problemă a fost acuzată de Ovidiu Burcă în cele mai recente declarații: „Este foarte important ca toată nebunia asta legată de acționariat să se așeze, să vină niște oameni serioși. Eu cred că incertitudinea e cea mai grea. Nu poți controla tu foarte multe lucruri”.

Dorin Șerdean/Lotus, acționarul majoritar de acum, are 72,87%, APCH/DDB - 20,06%, Nicolae Badea/ACSFC Dinamo are 7,03%, Cornel Dinu - 0,03%.

6. Falimentul nu e o soluție 

Administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu a transmis în mai multe rânduri că falimentul nu este o soluție pentru Dinamo. „Câinii” ar putea ajunge în situația Rapidului. Dan Șucu și actuala conducere s-au trezit cu mai multe datorii istorice și procese câștigate de foștii fotbaliști la FIFA. 

„Ideea de a înființa o nouă echipă sau de a o lua din Liga 4 este foarte proastă și am dat exemplul Rapidului. Pentru a putea închide datoriile, astfel încât să nu mai fie atacabilă situația unei echipe, atunci trebuie să ieși din insolvență, să ai o hotărâre a judecătorului sindic, cum a fost la CFR”, transmitea Răzvan Zăvăleanu pe 11 noiembrie, pentru DigiSport.

VIDEO. Lucian Bode oferă ultimele detalii despre stadionul Dinamo

>

Citește și alte știri din fotbalul românesc:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.