Opinii

Exact ce și-a dorit emirul. Și Macron

Articol de Theodor Jumătate  —  joi, 15 decembrie 2022

O finală Argentina - Franța, cu starurile lui PSG strălucind la Doha. Pariul lui Tamim Al-Thani, de sute de miliarde, și-a atins scopul, iar Macron se simte perfect. Și oamenii morți, corupția? Care oameni morți, care corupție?

Nicio diferență între Nicolas Sarkozy și Emmanuel Macron. Micuți și foarte apropiați de Qatar. Interesele Franței mai presus de orice. Drepturile omului încalcate, oameni morți, corupție la cel mai înalt nivel? Nimic nu contează!

Rafale și Airbus

În 2010, spre sfârșitul toamnei, Sarkozy punea la cale un acord de proporții la Élysée cu prințul-devenit-emir Tamim Al-Thani. Printre altele, îi vindea Qatarului avioane de luptă Rafale (statul arab deține acum 36 de asemenea aparate), Sepp Blatter susține că prețul a fost de 14,6 miliarde de dolari, și aeronave Airbus - 80 model A320 și 8 A380 - în valoare de 6,4 miliarde.

Plus clubul PSG, drepturile TV ale Ligue 1 prin beIN Sports și alte afaceri de dimensiuni mai mici. În schimb, Hexagonul asigura câștigarea dreptului de a organiza acest Mondial de fotbal, din 2022, grație marionetei Michel Platini, care a influențat votul Comitetului Executiv FIFA.

PR la statul FIFA

12 ani mai târziu, Macron vine în loja stadionului-cort Al-Bayt, la semifinala Franța - Maroc, sare din fotoliul cu catifea și fir de aur și bate aerul cu pumnul la goluri, e fericit și spune că totul e perfect la Doha: „Sportul ar trebui să unească oamenii. Uneori, țări care nu comunică politic discută prin sport. M-am întâlnit și cu emirul Qatarului. Trebuie să recunoașteți, Qatarul organizează această competiție excelent”.

Macron pare PR la FIFA, nu președintele Franței. E frate în platitudini mincinoase cu Infantino, tot un președinte și el, al statului FIFA.

În același fotoliu a stat și MbS

„Sportul unește...”, „Sportul apare acolo unde politica eșuează...”. Unește, apare, dar nu la nivelul lor, în stratosferă. Acolo, doar banii, afacerile contează.

Poate să fie invitat la fotbal și Mohammed bin Salman, odiosul MbS, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, înainte să se întoarcă în țara lui să mai dicteze niște decapitări. 

Apropo, Bin Salman s-a lăfăit la deschiderea Mondialului cam în același fotoliu de catifea și fir de aur în care a stat și Macron. Tot la Al-Bayt era! Sportul unește, într-adevăr!

Emmanul Macron, în oficială la meciul Franța - Maroc FOTO: Imago

Totul e minunat în splendida oază

Da, s-a simțit bine Macron la Doha, „organizarea e excelentă”. Nimic despre 6.500 de muncitori migranți morți, despre drepturile omului încălcate în Qatar (nu, nu vorbesc de turiști în perioada Mondialului). Niciun cuvânt, nimic. Totul e perfect în splendida oază.

Și chiar a ieșit perfect pentru Tamim Al-Thani. Nu-și putea dori emirul altă finală decât Argentina - Franța. Două mari naționale, ale căror vedete, Messi și Mbappé, joacă exact la PSG, clubul Qatarului. Ce coincidență! Totul e chiar minunat în Golful Persic.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.