Campionatul Mondial de Fotbal 2022 - Stiri

Croația a luat bronzul la Campionatul Mondial! Victorie la limită cu Maroc, în finala mică

+8 Foto
Croația - Maroc/ foto Guliver/GettyImages

Articol de Adrian Duţă  —  Saturday, 17 December 2022

Croația - Maroc 2-1, în finala mică a Campionatului Mondial din Qatar. Europenii au cucerit medalia de bronz.

Finala mică a Campionatului Mondial a avut un start exploziv, iar după nouă minute scor era 1-1. Croația a deschis balul cu o fază colectivă de excepție, care a făcut șah-mat apărarea marocană ('7). Modric a săltat o minge pentru Perisic, jucătorul lui Tottenham a centrat cu capul în careu, iar revelația Gvardiol a trimis imparabil, din plonjon, tot cu capul.

Croații nu au fost la fel de inspirați în la fazele fixe din careul lor. Dari a egalat pentru Maroc cu o lovitură de cap, în urma unei centrări venite din lovitură liberă, la două minute de la deschidere scorului. Modric a fost aproape de gol, la ultimul său meci la un Campionat Mondial. A șutat din marginea careului cu stângul și i-a dat emoții lui Bounou, în minutul 24.

Orisc, gol superb pentru Croația

Portarul marocan nu a mai avut ce să facă în minutul 42, la execuția lui Orsic. Extrema stânga a tras imparabil la colțul lung, bar-gol, și a dus Croația în avantaj.

Ritmul jocului a scăzut în repriza a doua, fără ocazii până în minutul 74. Atunci, En-Nesyri ar fi putu egala, dar a fost blocat in-extremis de Livakovic, portarul care a făcut minuni pe parcursul turneului. 

Repriza secundă a fost în special marcată de prestația arbitrului qatarez Abdulrahman Al Jassim, care a luat decizii pripite și i-a enervat pe jucătorii celor două echipe, cu precădere pe marocani. 

Ar fi trebuit să acorde un penalty Croației, la faultul lui Amrabat la Gvardiol. Mijlocașul l-a agățat cu piciorul pe stoperul croat, centralul a lăsat jocul să continue și nu a fost corectat de VAR.

Ocazii mari pe final în Croația - Maroc

Croația ar fi putut totuși închide meciul în minutul 87, când Kovacic a ajuns într-o poziție bună de finalizare, în partea stângă. Mijlocașul a șutat cu piciorul mai slab, stângul, alături de poarta lui Bounou. 

Maroc a forțat pe final, iar En-Nesyri a fost aproape de egalare în minutul 90+5. A trimis cu capul puțin peste poartă. Livakovic ar fi fost bătut, dar a fost ocrotit de șansă. S-a terminat cu bine pentru Croația, care a cucerit a treia medalie din istorie la un Mondial, după argintul din 2018 și bronzul din 1998.

+8 Foto
foto: Guliver/GettyImages

FINAL. Croația - Maroc 2-1

+8 Foto
foto: Guliver/GettyImages

Croația - Maroc, echipe de start: 

CROAȚIA (4-2-3-1): Livakovic - Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic - Modric, Kovacic - Majer, Kramaric, Orsic - Livaja
Rezerve: Grbic, Ivusic - Barisic, Brozovic, Budimir, Erlic, Jakic, Juranovic, Lovren, Pasalic, Petkovic, Sosa, Sucic, Vida, Vlasic
SELECȚIONER: Zlatko Dalić

MAROC (4-3-3): Bono - Hakimi, Dari, El Yamiq, Attiyat Allah - El Khannouss, Amrabat, Sabiri - Ziyech, En Nesyri, Boufal
Rezerve: Munir, Tagnaouti - Aboukhlal, Aguerd, Amallah, Benoun, Chair, Cheddira, Ez Abde, Hamdallah, Jabrane, Ounahi, Saiss, Zaroury
SELECȚIONER: Walid Regragui

Khalifa International Stadium (Ar-Rayyan)
Arbitru: Abdulrahman Al-Jassim (Qatar)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.