Tribunalul București a respins marți, 13 decembrie, planul de reorganizare modificat al societății Dinamo 1948 S.A., propus de administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu. Acum a venit și motivarea: instanța a respins din start planul de reorganizare, pentru că intenția de majorare a capitalului social nu respecta legea.
- Următoarea cale de atac a lui Dinamo este apelul, în termen de 7 zile de la publicarea motivării instanței. Vacanța judecătorească este între 19 decembrie și 8 ianuarie.
- O altă soluție ar fi să nu facă apel și să construiască direct un alt plan, propus spre aprobare din nou.
- Ce presupunea planul de reorganizare care a fost propus la finalul lunii septembrie 2022 și respins: fanii să dețină 98% din acțiuni, iar datoriile clubului să scadă la aproximativ 2,5 milioane de euro. Planul de reorganizare modificat fusese aprobat de Adunarea Creditorilor Dinamo la 14 octombrie, dar a fost contestat în instanță de Dorin Șerdean, Nicolae Badea și Cornel Țălnar. Cei trei se opun ca fanii din APCH să devină acționari majoritari.
- Dinamo este în a doua insolvență din istoria clubului, din vara lui 2021. Prima fusese în 2014-2015, în „era” Negoiță.
Gazeta Sporturilor a studiat motivarea hotărârii, iar concluzia judecătorului sindic a fost că noul plan nu îndeplineşte condiţiile de legalitate prevăzute de Legea insolvenței. Motiv pentru care instanța NICI NU a mai analizat viabilitatea Planului de Reorganizare modificat.
Administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu a propus instanței reducerea capitalului social subscris vărsat, în prezent în valoare de 41.000.000 lei, al SC Dinamo 1948 SA, prin reducerea valorii de la 100 lei per acțiune la 0,22 lei per acțiune.
Potrivit documentului, instanţa precizează că Dinamo intenţiona majorarea capitalului social cu nerespectarea legii.
Concret, instanţa reţine că Planul de reorganizare modificat prevede un tratament diferit al datoriei APCH care este propusă a fi acoperită în integralitate prin conversia în acţiuni la capitalul social al Dinamo.
Judecătorul sindic apreciază că planul de reorganizare trebuie să prevadă acelaşi tratament corect și echitabil pentru fiecare creditor.
„Prețul acțiunilor a fost stabilit arbitrar”
Reducerea capitalului social de la 41.000.000 lei la 90.200 lei, prin reducerea valorii de la 100 lei per acțiune la 0,22 lei per acțiune este un alt capitol cu probleme din Planul modificat.
Judecătorul sindic a constatat că nu a fost respectată legea, în sensul că propunerea de majorare a capitalului social nu a fost publicată în Monitorul Oficial, pentru a da posibilitatea acţionarilor şi creditorilor să-şi exercite dreptul de opţiune în sensul transformării creanţei în acţiuni sau cumpărării de acţiuni de către acţionarii debitoarei.
De asemenea, potrivit judecătorului sindic, preţul acţiunilor a fost stabilit arbitrar, raportat la valoarea minimă prevăzută de lege, fără să existe un raport de evaluare a acţiunilor, pentru a se determina valoarea acţiunilor la momentul propunerii modificării actului constitutiv.
Credem că ce s-a făcut s-a făcut corect, legal. Așteptăm să vedem motivarea, dacă s-a greșit unndeva. Nu e un capăt de țară pentru că, așa cum noi vom face apel acum, dacă am fi câștigat, și cealaltă parte ar fi făcut apel. Oricum am fi așteptat rezultatul apelului pentru a avea o hotărâre definitivă
- Răzvan Zăvăleanu, înaintea apariției motivării
{{text}}