Liga 1

FCSB șochează Europa » Nu există așa ceva la niciun mare club din campionatele de top ale continentului!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  Wednesday, 21 December 2022

În acest sezon, cuplul Dawa-Tamm a înscris 9 goluri, cei doi fiind printre cei mai buni 4 marcatori de la FCSB, lucru care nu se petrece la niciun mare club din campionatele de top ale Europei,

FCSB a terminat până la urmă în grafic prima parte a sezonului. A bifat primul obiectiv, accesul în grupele Conference League, apoi a revenit spectaculos în Liga 1, unde a urcat de pe locul 14 până pe ultima poziție a podiumului. 

O jumătate de sezon care măcar dintr-un punct de vedere șochează nu doar fotbalul românesc, dar chiar și Europa. Lista golgheterilor roș-albaștrilor, în toate competițiile, cuprinde doi atacanți și cei doi stoperi. Compagno e primul, cu 9 goluri, urmat de Cordea (8). Apoi vin direct fundașii centrali, Dawa și Tamm, care au fost practic titulari în peste 95% dintre jocurile oficiale.

FCSB are cei mai prolifici fundași centrali

Ei au reușit împreună nu mai mai puțin de 9 goluri. Atâtea câte a marcat și Compagno în tricoul clubului lui Becali, însă italianul a fost executantul penalty-urilor. Camerunezul are 5 goluri, estonul 4. Adunate, reușitele lor se apropie de 20% din toate golurile FCSB-ului în acest sezon. 

Un nivel nu mare, ci imens pentru un cuplu de stoperi. Dovadă că nici măcar CFR Cluj, o echipă aproape imbatabilă la fazele fixe ofensive, nu a înscris atât de mult prin intermediul stoperilor săi. Burcă n-a marcat deloc, Yuri are 4 goluri, Kolinger doar două. Un total cu o treime sub ceea ce au cei de la FCSB.

Inclusiv la nivelul marilor formații de pe continent nu există o situație, nici măcar asemănătoare, cu cea de la vicecampioana României. 

Cluburile unde stoperii au marcat cele mai multe goluri sunt Real, Arsenal și Marsillia, însă axul lor defensiv a produs jumătate din tandemul Tamm-Dawa.

CLUBStoperiGoluri
RealRudiger, Militao5
ArsenalGabriel, Saliba5
MarsilliaMbemba, Gigot5
BenficaA. Silva, Otamendi4
CityR. Dias, Stones3
BayernDe Ligt, Upamecano2
DortmundSule, Schlotterberck, Hummels2
NapoliKim, Rahmani2
PSGKimpembe, Ramos, Marquinhos1
MilanTomori, Kalulu1
BarcelonaE. Garcia, Araujo, Christensen1

1,92e media de înălțime a cuplului de fundași centrali de la FCSB: Dawa are 1,91 metri, iar Tamm e cu doi centimetri mai înalt

Tamm, desemnat Fotbalistul Anului în Estonia

Joonas Tamm, de 4 ori campion al Estoniei cu Flora Tallinn, din iulie jucător la FCSB, a fost desemnat cel mai bun fotbalist estonian în 2022. Într-un interviu pentru club, a comentat realizarea și felul în care s-a integrat la vicecampioana României. 

„Mă simt foarte bine că am câștigat acest premiu, că am fost declarat cel mai bun jucător din Estonia în acest an. Este un sentiment foarte plăcut. Cu siguranță faptul că joc pentru un astfel de club mi-a crescut șansele să câștig. 

Am avut foarte multe meciuri în Conference League, meciuri grele, asta mi-a crescut cota. A fost un an încărcat pentru mine, l-am început în Ucraina, apoi a trebuit să plec, am jucat 3 luni în Estonia și în vară am rămas liber, am ales să vin aici. Am călătorit mult, am schimbat echipe, dar până la urmă a fost un an bun. În iunie am devenit tată, este un sentiment uimitor”, a afirmat Tamm. 

4goluri în 52 de meciuri are Tamm în echipamentul naționalei Estoniei

Kevin Boli, drum liber către FCSB 

Gigi Becali se află în căutarea unui fundaș central în această iarnă, iar Boli reprezintă una dintre ținte. 

„Boli pleacă nu că îl dau eu afară. Boli pleacă pentru că are un contract special cu mine, eu aș vrea să rămână, dar dacă el vrea să plece nu am ce să îi fac. Mai are până în vară contract și dacă vrea să plece eu îi dau drumul. Avem planuri, a revenit Golofca la mine, un băiat bun, un copil Dragomir, pe care l-am luat de la Sepsi, un copil interesant, vine un fundaș dreapta de la Sheriff Tiraspol pe care l-am transferat din vară și acum din iarnă e liber și are contract cu mine. 

Cred că mai aduc un fundaș dreapta care a fost la Hagi, mai trebuie un fundaș central și luptăm la niște mijlocași încă nu știu cine, la mijloc am nevoie și pe benzi", a spus Iftime, potrivit Antena 1.

350 de mii de euroa costat Dawa, adus de la FC Botoșani. În prezent cota lui a ajuns, conform transfermarkt, la 800.000 €

VIDEO Octavian Popescu, după FCSB - FC Botoșani „Este important că am revenit pe podium”

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.