Gică Craioveanu, fost jucător al Universității Craiova, acum director de imagine, consideră că presiunea mare, căreia mulți nu-i fac față, și instabilitatea băncii tehnice și-au pus amprenta asupra evoluției echipei în ultimii ani. Nu crede că Mihai Rotaru va lăsa clubul: „Feelingul meu e altul”.
- Sfârșitul de an pare învolburat la Universitatea. Mai ales după ce Mihai Rotaru a lăsat de înțeles că se retrage și din vară nu va mai investi.
- N-aș vrea să spun decât atât. Feeling-ul meu e altul. Eu nu cred că-i va întoarce spatele Craiovei. Iubește prea mult echipa, clubul. Practic, este copilul lui.
- Echipa a plecat și-n acest sezon cu titlul drept obiectiv. Dar s-a pierdut din nou pe drum.
- Ceva nu funcționează, e clar. Cert este că, la Craiova, presiunea pe jucători și pe antrenori este foarte mare. Iar mulți pur și simplu nu-i fac față. Mă uitam la meciul cu Chindia, era 3-0, dar suporterii mai voiau goluri și-i fluierau pe jucători ori de câte ori pasau înapoi.
- Doar atât?
- Îți trebuie și stabilitate pe bancă, ceea ce noi n-am avut. S-au tot schimbat antrenorii. A plecat Reghecampf, a venit Balint, apoi Rădoi și acum este Bon. Fiecare are un sistem, un stil și e nevoie de timp ca să-l implementeze. E greu, ca jucător, să treci peste noapte de la un sistem la altul în plin sezon. Ai nevoie măcar de-o lună, două să înveți și să pui în teren ce vrea noul tehnician.
Gică Craioveanu: „Mi-aș fi dorit de la ei mai multă ambiție”
- Ce antrenor i-ar trebui Craiovei ca să aibă o șansă reală la titlu?
- Aș zice Reghe. Făcuse treabă bună, echipa juca mai aproape de ce-și dorește publicul, înscria mai mult. Dar au intervenit acele probleme, extrasportive, petrecute în cantonament. Ceea ce nu-i ok.
- A venit Balint. Un antrenor care ține la disciplină.
- Am și văzut câteva din antrenamentele lui. Mi-a plăcut. Un tip implicat, făcea ședințe scurte, dar intense, ca-n fotbalul occidental. Problema e că rezultatele nu l-au ajutat.
- Am ajuns la Mirel Rădoi. Oltean sadea, pe placul fanilor și al conducerii. A sfârșit prin a arunca el prosopul.
- Cu Mirel am și stat de vorbă, după ce a fost numit. Mi-a explicat stilul lui, viziunea lui, ce anume vrea de la jucători. Un antrenor modern, bine pregătit. Doar că în Bănie comandă rezultatele, iar echipa a avut fluctuații, a intrat la un moment dat în vrie.
- Nu e și vina jucătorilor?
- Este. Mi-aș fi dorit să văd la ei mai multă ambiție, mai multă dăruire. Mă uitam, în timpul Mondialului, la argentinianul Rodrigo de Paul. Are limite, e limpede, dar compensează cu altceva. Pe teren își dă viața. Asta nu prea văd la jucătorii de azi ai Craiovei. Mai e și presiunea asta. Altfel nu-mi explic cum de noi n-am mai luat un titlu de 31 de ani, iar alții, cu mai puține pretenții, au reușit. Mă refer la Viitorul, la Oțelul, la Urziceni, la Astra.
4 sezoane și jumătatea jucat Craioveanu la U Craiova, din ianuarie 1991 până-n iulie 1995
Gică Craioveanu: „Speranța moare ultima”
- Că veni vorba, pe cine vedeți campioană?
- Eu, ca oltean căruia îi place spectacolul, aș vrea Farul. E o echipă ofensivă, toți jucătorii știu cu mingea, joacă dezinvolt. Mi-a plăcut întotdeauna ce a făcut Gică Hagi cu Academia lui. Ar mai fi CFR, FCSB, poate și noi, cine știe?!
- Încă mai credeți?
- Speranța moare ultima. Timp ar fi. Vine un an nou, vom avea un antrenor nou, deși eu zic că Dragoș Bon a făcut treabă bună. Nici în clasament nu stăm așa rău.
- Dar obiectivul realist care ar fi?
- Să încheiem campionatul pe un loc de cupe europene. Ăsta ar fi obiectivul minim, ca să zic așa.
- Se vorbește despre plecarea unor jucători care n-au dat randament...
- Mi se pare justificat să renunțe la jucătorii care n-au convins. Eu, clubul, îți ofer un contract și mă aștept să faci ceva pentru banii pe care-i câștigi. Dacă nu te ridici la nivelul așteptat, asta e, ne despărțim. Se întâmplă și la Real Madrid, și la Barcelona, peste tot.
Gică Craioveanu: „Așa, Neymar ar fi jucat azi la «județ»”
- Cum comentați faptul că Rădoi a suspendat patru jucători?
- Eu n-am prea înțeles de ce să dai afară un jucător, mă refer la Ivan, doar pentru că simulează. Păi, așa, Neymar ar fi trebuit să joace acum la «județ»! Nu e un argument pentru mine.
- Markovic?
- Pentru că nu face nimic cu kilogramele alea în plus?! V-o spune unul care a evoluat ani buni la cel mai înalt nivel, în Spania. Pe noi, jucătorii, cel mai mult ne durea la bani. Pentru așa ceva există amenzi, în străinătate iei amendă. Nu te lipsești de un jucător care te poate ajuta. Dar îi poți lua din bani, dacă nu se încadrează în greutatea optimă. Pe de altă parte, eu n-am intrat în viața mea la McDonalds. Și nici shaorma n-am mâncat.
11 ania evoluat fostul internațional român în Spania, la Sociedad, Villarreal și Getafe
Gică Craioveanu: „E urât ce fac Hanca și Vână”
- Dar Hanca și Vână? S-au dus la comisii...
- Atât vreau să spun. E urât ce fac. Mai ales că sunt cu salariul la zi, iar Hanca a și jucat în ultima etapă, cu Chindia. În Spania, dacă antrenorul nu te vedea în primii șaisprezece, te antrenai cu echipa a doua. Punct!
- Ar trebui să investească patronul mai mult, ca să aibă calitate în lot?
- Nu puteți spune că domnul Rotaru n-a investit, până acum. Pe Cicâldău a dat un milion de euro, pe Ivan, un milion și jumătate ca să-l aducă înapoi din Rusia. E puțin, la nivelul Ligii 1? Problema e că s-au și vândut jucători de top, Cicâldau, Băluță, Mitriță, iar cei care au venit ulterior n-au reușit să se acomodeze în Bănie.
- Suporterii ar vrea să știe cum va fi întărit lotul.
- Din ce știu, Rotaru vrea să aducă jucători care să facă diferența. Sigur va investi. În presă au apărut numele lui Jair, al lui Meleke. Eu zic că ne-ar prinde bine. Am vorbit și eu cu câțiva impresari, aici, în Spania. Să vedem. Filosofia mea este că, dacă faci un transfer, dacă tot dai un ban, acel jucător trebuie să fie mai bun decât ce ai tu în curte.
Gică Craioveanu: „Cu Scaloni am fost coleg”
- Cum vi s-a părut Mondialul?
- Cam straniu. Multe surprize. Dar și decepții. Mă refer la Belgia, Danemarca, Serbia și, nu în ultimul rând, la Spania. Mi-a plăcut, în schimb, Marocul. Uriașă surpriză. O echipă unită, ambițioasă.
- Cu cine ați ținut?
- Cu Argentina. Am dat-o și favorită, la începutul turneului final. Din „cauza” lui Messi, dar și a selecționerului, Lionel Scaloni. Mi-a fost coleg la Școala de Antrenori. Am avut o serie foarte bună atunci. Mai erau Pandiani, Iraola, Saviola, Leo Franco, Valeron. Scaloni și Iraola au fost cei mai buni.
{{text}}