Opinii   •   EDITORIAL

Trădătorul Boloca

Editorial Remus Răureanu

Articol de Remus Răureanu   —  joi, 22 decembrie 2022

Un jucător necunoscut i-a unit pe românii care l-au chemat și apoi l-au respins. Să ne așteptăm să mai vedem astfel de scene în anii viitori, cu „căpșunari” care nu vor fi interesați de tricolor!

Naționala României nu era o echipă unită, fotbaliștii nu veneau la convocări cu destulă ambiție, ei nu arătau suficient patriotism. De acum, se schimbă treaba! A apărut un trădător și trădarea lui e pretextul perfect pentru unitate, pentru calificare.

Daniel Boloca e Brutus care a împlântat cuțitul în paternii lui pe care nici măcar nu-i cunoștea. Într-o perioadă în care naționala nu are meciuri, președintele Federației și selecționerul au fost în Qatar ca spectatori, Boloca a devenit un personaj din mai nimic.

Un mijlocaș crescut în Italia, el nu a bifat până la vârsta de 24 de ani vreun meci în Serie A. Maximum pentru el înseamnă prezentul în care evoluează pentru Frosinone, în Serie B. Echipa nu e una cu o tradiție importantă, dar ea luptă pentru promovarea în prima ligă. Înainte să-l recruteze Frosinone, Boloca fusese în „D”-ul italian.


Iordănescu a scotocit după jucători români prin Europa, l-a reperat și l-a convocat, doar că l-a folosit numai în șapte minute din amicalul pierdut cu Slovenia, 1-2.

De aici a apărut „cazul Boloca”. Mancini l-a convocat pentru un trial în care a testat fotbaliști din ligile inferioare, Daniel s-a prezentat, tatăl lui a anunțat că fiul nu va mai apărea în tricolor indiferent de intențiile selecționerului italian. Ar fi grozav să devină internațional italian. Decât să mai fie român, mai bine deloc!

Daniel Boloca în tricoul Italiei

Iordănescu a spus că asistenții săi au primit mesaje de la fotbaliști români: „N-am stabilit că de acum înainte vine doar cine vrea neapărat să fie la națională?”. Lotul îl respinge, așadar, pe Boloca, un om care nici măcar nu vorbește românește, nu e legat în vreun fel de Federație, de cluburi, de amintiri cu Hagi și cu Răducioiu.


E posibil să mai avem de-a face cu astfel de situații în care români crescuți în străinătate aleg alte naționale. La Milan există un fundaș, Coubiș, pe care Universitatea Craiova s-a chinuit să-l achiziționeze și nu a reușit. „Ar fi titular în oricare echipă din prima ligă de la noi”, cred oamenii care l-au urmărit. Coubiș are 19 ani și nu e securizat nici el, poate alege să evolueze pentru Italia. Vor mai apărea și alții. „E posibil, da”, admite Iordănescu.

Câtă vreme criteriile de selecție vor ține cont de cunoașterea limbii române și de iubirea pentru tricolor vor mai refuza să vină și alți jucători buni nelegați de România altfel decât prin originea părinților.

Și ne vor deveni toți niște trădători, așa cum pare să fie Boloca acum, într-un moment în care e greu de găsit o altă echipă națională pe care să o refuze atât de mulți fotbaliști: Tătărușanu, Silviu Lung, Ștefan Radu, Bogdan Stancu, Alin Toșca.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.