Mare pasionat de sport, Părintele Vasile Ioana, o voce respectată în lumea preoțească de la noi din țară, a vorbit la podcastul „Profu' de Sport” despre victoria plină de semnificații spirituale a Argentinei din finala Campionatului Mondial, în care „pumele” au doborât Franța la loteria loviturilor de departajare.
Plecând de la conexiunea dintre Messi și Divinitate, vizibilă după fiecare gol marcat de „Puricele” Leo în Qatar, duhovnicul explică motivele pentru care a încurajat Argentina în finala Mondialului și de ce consideră că sud-americanii au biruit în fața francezilor și ca o consecință a unei credințe mult mai bine exprimate.
Părintele Vasile Ioana: „Messi a împărțit dragostea lui întregii echipe!”
„Messi e un om smerit, care iubește munca. Omul ăsta a reușit performanța asta extraordinară și toată lumea îl iubește. (...) Cu ce excelează Messi și pentru ce aduc un cuvânt de laudă acestui om? Pentru smerenia lui!
(...)Ceea ce credința noastră creștină spune mereu este să tragem toți pentru un demers. Ei, la Argentina am văzut acum faptul că nu a fost despre Messi! Messi a împărțit dragoștea lui și știința lui fotbalistică întregii echipe. Smerenia a câștigat. De aceea, eu cred că ar trebui să învățăm această lecție despre smerenie și munca asiduă.
Nu pot să nu remarc crucea lui, cum se închina el. Ați văzut că el se închina, da? Și ducea mâinile la cer. Această poziție - Messi cu mâinile sus la cer - definește lecția pe care o dă un sportiv: «Mulțumesc, Doamne, că m-ai inspirat să trec de fundaș, să înscriu un gol».
Leo Messi, în finala cu Franța / Sursă foto: Guliver/Getty ImageMâinile lui Messi ridicate la cer arată credința vie a lui în Dumnezeu, care l-a inspirat. Adică, nu e despre el, ci despre faptul că Dumnezeu îți dă ceva, un dar, alături de efortul fizic pe care tu îl faci(...) Deci, până la urmă, Dumnezeu a făcut diferența. Mâinile acelea lui Messi - «Mulțumesc, Doamne» - au făcut ca niciun argentinian să nu rateze” a punctat Părintele Vasile Ioana, în dialogul cu Cătălin Țepelin., la podcastul „Profu' de Sport”.
Sunt bucuros că smerenia, dragostea și munca, aceste trei valori ale vieții, au biruit și au făcut ca această victorie să fie adusă.
- Părintele Vasile Ioana
Părintele Vasile Ioana: „E greșit să te apleci în fața lui Messi ca-n fața unui Dumnezeu”
Într-o perioadă în care microbiștii, în special cei argentinieni, dezvoltă tendința tot mai accentuată de a-l compara pe fotbalistul Messi cu entitatea divină Dumnezeu, părintele Vasile Ioana trage un semnal de alarmă cu privire la fenomenul închinării la idoli, prezent mai tot timpul în sport.
- Apropo de Messi, pe care l-ați lot tot lăudat până acum. Sunt o grămadă de oameni care i se adresează lui Messi, cum era și pe vremea lui Maradona, cu Dios (n.r. - Dumnezeu).
- Da, da, da. Este greșit. Aici este greșit. Când am văzut cum se aplecau...adică, m-a durut. Noi toți ne-am uitat la finală și aș putea să spun că este un gest foarte frumos să-l admiri pe Messi. Dar în momentul în care te apleci lui ca unui Dumnezeu, e greșit! Adică, acolo se vede că omul ăla a uitat cine e Dumnezeu. Messi, însuși, știe că nu el este Dumnezeu și de aceea ridică mâinile. Deci, cumva, toți oamenii ăia care se aplecau ar trebui să rețină gestul lui Messi: «Nu eu! Dumnezeu! El este minunat, el este soarele, eu primesc lumina de la soare, dar nu sunt soarele». De aceea, cred că acolo s-a exagerat.
- Știți că există și Biserica Maradoniană (n.r. - se află în orașul Rosario, din Argentina)
- Doamne ferește! Doamne ferește! Lui Dumnezeu să i ne închinăm, numai Lui să-i slujim! De aceea spun că închinarea la idoli este un fenomen care se petrece în mod diferit astăzi. Și aicea vedem, de exemplu, marile derby-uri, marile meciuri în care, efectiv, toată lumea se focusează acolo, sunt bugete imense și apare pericolul închinării la idoli dacă dai totul numai numai acestei zone existențiale. Cred că sportul trebuie să fie doar parte din viața ta și să nu fie chiar totul, că, totuși, Dumnezeu ți-a dat demnitate umană, ți-a dat suflet ca să-l ridici la cer, ți-a dat o familie să dăruiești. Ferice de cei care au câștigat bani și au dăruit.
Ești de acord cu abordarea Părintelui Vasile Ioana? Intră în dezbatere!
{{text}}