Aflăm că președintele FRF a conferențiat în fața unui auditoriu compus din legende ale fotbalului.
Cine a crezut că fotografia lui Răzvan Burleanu, gardat într-o tribună oficială qatareză de Ronaldo, Cafu sau Roberto Carlos, e întâmplătoare să se așeze în fața oglinzii și să-și tragă palme! Nu e nimic întâmplător, imaginea decurge din firescul lucrurilor!
Și mai grav, cine a bănuit că poza poate avea la bază oportunismul președintelui FRF de a se fi așezat într-o zonă conținând tone de talent și de grandoare fotbalistică trebuie obligatoriu pedepsit pentru lezmajestate.
Profesorul în față, elevii în spate
Răzvan Burleanu a stat pe unul dintre acele fotolii plușate în baza unor merite certe și conform unor ierarhii care nu lasă loc de echivoc. RB a șezut pe rândul din față pentru că e professor, lector, magistru.
Iar Cafu sau Ronaldo au luat loc pe rândul din spatele său, pentru că îi sunt elevi. În fine, "studenți", ca să respectăm cu strictețe exprimarea lectorului român cu învățăcei preponderent brazilieni.
MIP de la VIP
Dacă nu știați, forul mondial al fotbalului, planetara și atotcuprinzătoarea FIFA, se ocupă și de educarea foștilor mari fotbaliști. Nu poți să-l lași pe unul ca dințosul Ronaldo să se scarpine pe burtă printre nasturii care nu se mai închid ai cămășii și nici pe Ronaldinho să vină îmbrăcat așa fistichiu, cu cipilica aceea, când toată lumea e la costume negre.
Așa a apărut MIP. Ce înseamnă MIP? Înseamnă "Master for International Players", program de o covârșitoare importanță, care-l are printre lectori pe prezidentul forului de specialitate din România.
Merite incontestabile
Probabil că în desemnarea compatriotului nostru ca lector au primat două aspecte. Gradul înalt de dezvoltare a fotbalului din România, la care ilustrul vorbitor a avut o contribuție decisivă, precum și dimensiunea de megastar al fotbalului pe care o are Răzvan Burleanu, fost jucător strălucitor la Focșani și la Bacău, în perioada junioratului. Și-atunci e normal ca Roberto Carlos să stea smirnă un ceas-două, pentru că are ce și de la cine învăța!
Predictibilitatea șutului
La câte se întâmplă la nivel de FIFA, la câte lucruri sunt cu susul în jos, inclusiv această qatarizare de ultimă oră a fotbalului, această sesiune academică nu e întâmplătoare.
Piciorul de egalitate, în viziunea lui Infantino, înseamnă ca Burleanu să-l instruiască pe teme de fotbal pe Ronaldo-Dințosul, iar mâine-poimâine poate că va veni și vremea în care-l va învăța să tragă la poartă. Nu cum credea Dințosul că se face acest lucru, ci altfel. Cu predictibilitate, cu sustenabilitate, pentru că altminteri șutul riscă să nu-și mai atingă ținta.
Colegi de limuzină
Mai aflăm că dincolo de raporturile lector-studenți, Roberto Carlos și Gilberto Silva fostul mare mijlocaș al lui Arsenal, au mai avut și privilegiul de a fi colegi de limuzină cu ilustrul lor magistru din România.
În aerul condiționat al luxosului habitaclu se mai afla și Edi Iordănescu, dar selecționerul, mai timid de felul său, și oricum mai conștient asupra ordinii lucrurilor în fotbal, probabil că n-a apucat să scoată un diftong, fiind acoperit fără îndoială de locvacitatea lectorului, dornic să aprofundeze cunoștințele elevilor săi, mai ales că străbătând Qatarul, pe geam se desfășura un peisaj deșertic și plictisitor.
Nu e exclus ca, drept mulțumire, sârguincioșii învățăcei cariocas să-i trimită de Crăciun magistrului mesaje de mulțumire, mărturisindu-i ce rol hotărâtor a avut dascălul roman în devenirea lor ca fotbaliști și ca oameni.
{{text}}