Opinii

Top 3 personal la finala de la Doha

Articol de Radu Cosașu  —  vineri, 23 decembrie 2022

Orice Mondial ne lasă o f(r)ază

  • Acest text face parte din seria „Opinii mondiale”: 6 articole care țin caldă amintirea Mondialului
  • Prin rubricanzii ei permanenți - Alin Buzărin, Radu Cosașu, Andrei Crăciun, Cristian Geambașu, Radu Naum și Traian Ungureanu - pagina de opinii a Gazetei aduce astăzi cuvenita reverență recent încheiatei Cupe Mondiale
  • În unele cazuri putem vorbi și despre ireverențe, fiindcă autorii sunt nu doar admiratori și consumatori constanți ai fenomenului fotbal, ci și critici ai acestuia. 
  • Sunt povești scurte despre fotbal în care veți regăsi probabil o parte din propriile păreri, dar care nu este exclus să vă și provoace. 
  • Personaje-cheie, echipe surprinzătoare, dezamăgiri, promisiuni, sanctificarea lui Messi, ungerea lui Mbappe ca urmaș legitim al acestuia. Opinii mondiale.

... Și ce ne-a mai rămas din acest Mondial, sau, ca să nu fiu excesiv, ce mi-a mai rămas? Căci orice Mondial ne lasă o fază, o frază - altfel nu e Mondial. Am peste 50 de ani de când Mondialul mexican din '70, cu finala lui Brazilia - Italia, mi-a lăsat cursa fundașului Carlos Alberto, cu șutul pentru 4-1 - o capodoperă, cum era numită încă din 1988, în cartea lui Mihai Ionescu, Fotbal de la A la Z.

O capodoperă

Nu pot vedea Mondial fără fazele și frazele lui, lăsate memoriei noastre hulpave. Fără capodoperă - iată-mă excesiv! - nu pot vedea Mondial. Nu mă pot dezbăra (fraza numărul 1 e aceea a lui Gentile către Giresse, după Franța - Germania din Mondialul '82: "Cum, ați avut 3-1 în minutul 70? Și ați făcut 3-3? Noi eram demult la casierie!") - să zic așa, ca să mă ironizez cum trebuie în acest solstițiu de iarnă. 

Cu acest prilej voi numi capodoperă golul al doilea al Argentinei - traiectoria Messi - Mac Allister - Di Maria. De duminică nu pot vedea nimic altceva la cinemateca mea nonstop de sub frunte. A fost minunăția supremă a jocului lor de pase din primele 60 de minute. Nu cred că greșesc dacă scriu că pe mine m-au fascinat pasele lor, rapiditatea și precizia lor, azi, când există atâta frecare fără penetrare, dacă mi se acceptă această expresie impudică.

La aproape 35 de ani, Di Maria a jucat fantastic în finală. A obținut penalty-ul din care Messi a deschis scorul, apoi a marcat al doilea gol al sud-americanilor FOTO Imago

Mbappe, viitorul

Imediat după acest legato muzical Messi - Mac Allister - Di Maria îl pun pe tânărul care a răsturnat meciul și scorul în ultimele 10 minute, întru totul candidat la titlul de cel mai bun din lume, după apusul lui Messi: Mbappe. 

E greu contestabil: nimeni nu are demarajul lui de pe loc, nimeni nu are fluiditatea lui în driblinguri, iar energia sa - după 70 de minute în care nu a făcut decât un șut caraghios peste transversală - poate stupefia. Finalul meciului a fost al lui - două penalty impecabile și un gol imparabil de 2-2 (mingea a ajuns la el după o deposedare a lui Messi la mijlocul terenului...).

Cea mai umană finală

Totuși, dintr-un Top 3 al fazelor finalei nu poate lipsi minutul 120 plus ultimele secunde, când, la 3-3, Martinez față în față cu Muani salvează într-un picior un 3-4 pe cât de posibil, pe atât de halucinant. După care, la penaltyuri, argentinienii nu ratează niciunul, deși, cum se zice, fotbalul fără erori nu e om! Nu, nu am obiecții - finala asta a fost cea mai umană din câte Mondiale am văzut, de la Carlos Alberto, Pele, Maradona, Cruyff, Hagi și Ilie încoace.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.