Liga 1

“Poate nu mai sînt dorit”

Articol de Cătălin Gheorghiu  —  luni, 12 mai 2008

Andres Mendoza spune că îşi doreşte să continue la Steaua, însă oficialii vicecampioanei nu i-au oferit prelungirea contractului.

După un retur în care a bifat 15 partide din 15 posibile în tri­coul Stelei, pentru care a mar­cat două goluri şi a pasat deci­siv de 5 ori, Andres Mendoza a ac­cep­tat să ofere primul interviu de cînd a ajuns în România. Peruanul de 30 de ani a vorbit despre pe­ri­oa­da petrecută în Ghencea, despre cum a ratat să-şi mai adauge un titlu de campion în palmares, dar şi despre planurile sale de viitor.

- Andres, cum a fost perioada petrecută la Steaua?
- Sînt foarte fericit de ce am re­a­lizat aici, la Steaua. Cred că am ju­cat destul de bine, însă am avut ghi­nion pe final de campionat şi am pierdut titlul. Mi-am făcut prie­teni foarte mulţi. Voi, românii, sîn­teţi oameni calzi, primitori, mă simt extraordinar aici. În vestiarul echi­pei sînt jucători foarte buni şi un an­trenor valoros, împreună for­măm un grup extrem de unit, do­va­da este că am putut recupera di­fe-renţa foarte mare de puncte faţă de CFR şi am fost aproape de a cu­ceri campionatul.

- A fost dureros să ratezi titlul chiar în ultima eta­pă?
- A fost greu, tare mi-aş fi dorit să ies campion şi în România. Totul s-a pierdut în meciul cu Timişoara, cînd am remizat 1-1. Dacă învin­geam atunci, acum ne bucuram noi şi fanii noştri de titlu. Dar aşa e viaţa, uneori e dură!

“Eu aş continua la Steaua”

- Ce vei face în continuare, rămîi sau pleci din Ghencea?
- Eu vreau să stau la Steaua, îmi place foarte mult această echipă şi mă simt bine aici. (rîde) Nu ştiu a­cum dacă mă mai vrea patronul sau antrenorul. Nu m-a anunţat ni­meni nimic, aştept să vorbesc cu cei din conducere pentru a şti ce fac în viitor. Steaua are prima opţiune pen­tru transferul meu, iar în cazul în care nu mă mai vrea, eu voi fi li­ber de contract şi pot pleca oriunde gratis. Dar sper să rămîn aici, pentru că e o atmosferă extraor­di­nară şi îmi doresc foarte mult să joc cu Steaua şi în Champions League.

- Ai încercat să vorbeşti cu cei din conducere în privinţa viito­rului tău?
- (rîde cu poftă) Sînt liniştit, foarte liniştit. Plec în Belgia, cu fa­milia mea, şi vreau doar să mă odih­nesc. Aştept deocamdată.

“Nu exclud varianta Dinamo”

- Dinamo s-a interesat de ser­vi­ciile tale...
- Eu nu ştiu nimic, sînt în va­can­ţă şi tot ce mă interesează mo­men­tan este să mă odihnesc, apoi vom vedea ce va fi. Dinamo este o echi­pă bună, evoluează în Cupa UEFA, dar eu vreau să joc pentru Steaua. În cazul în care nu mă mai vor, voi dis­cuta cu impresarul meu şi voi ve­dea ce voi face. Mi-ar plăcea să ră­mîn în România, însă voi alege cea mai bună variantă.

- Mircea Rednic a spus că, vara trecută, te convinsese să joci pentru Dinamo...
- Acum e 2008, atunci era 2007, a trecut mult timp de atunci, nu mai ţin minte ce făceam atunci! Îl ştiu pe acest antrenor din Belgia şi m-am întîlnit cu el în iarnă în can­tonamentul din Cipru, cînd el era la Rapid parcă, nu? Nu am vor­bit ni­cio­dată cu dînsul la telefon. Este onorant pentru un jucător să fie că­u­tat de orice antrenor, asta este do­vada că evoluţiile tale sînt apreciate.

“RomânIi sînt tehnici”

- Cum sînt duelurile din Liga Campionilor?
- Acolo este fotbalul mare, fotbalul adevărat. Este competiţia un­de te simţi cu adevărat fotbalist şi unde dai totul pentru a învinge, indiferent de adversar. Cham­pions League este cea mai ti­trată com­petiţie din lume şi trebuie să fii onorat să evoluezi acolo.

- Cum ţi se pare fotbalul din România faţă de cel din Peru, Belgia, Franţa sau Ucraina, acolo unde tu ai evoluat?
- Unul de calitate, aveţi jucători foarte talentaţi, iar majoritatea sînt tehnici, ştiu să lovească min­gea foarte bine. E ceva nativ, îţi dai seama numai din cîteva atingeri dacă fotbalistul din faţa ta cu­noaşte jocul. Aveţi o echipă na­ţio­nală foarte valoroasă, drept dova­dă că v-aţi calificat la Cam­pio­natul European. Îmi plac foarte mult Mutu, Chivu şi Marica.

6,33 este media notelor gsp pri­mite de Mendoza. Din lotul Stelei, doar Rădoi (6,56) şi Zapata (6,52) au mai mult.

10 goluri din cele 28 marcate de Steaua în 2008 l-au avut pe Mendoza coautor.

3 recuperări pe meci a reuşit Mendoza în acest retur, faţă de 9, cît este media mijlocaşilor din Liga I.

“Nu e indolent!”
Gigi Becali şi-a acuzat cîţiva jucători, însă l-a cruţat pe Bănel Nicoliţă, care a avut prestaţii slabe în 2008: “Ştiţi de ce nu sînt supărat pe el? Pentru că atunci cînd a intrat, a jucat la sacrificiu, a dat tot. Că el e limitat din punctul de vedere al talentului şi că atît poate e altă discuţie, dar măcar nu e indolent”.

“Karamian contra un milion de euro”

Patronul lui Poli Timişoara, Marian Iancu, a dezvăluit în ce condiţii poate ajunge Artiom Karamian în Ghencea. “Există o clauză, de un milion de euro, prin care el poate să plece fără ca eu să pot interveni. Dacă Steaua achită această sumă şi el vrea să meargă acolo, n-am ce face”, a declarat Iancu.

5 ameninţaţi

Gigi Becali i-a atacat pe fot­baliştii Stelei. “Într-un meci am avut nevoie de ajutorul lor, cu Di­namo, şi m-au lăsat baltă. Ei m-au înge­nun­cheat”, a spus la Fanatik Show. A a­me­­ninţat: “Cinci s-au plimbat pe te­ren cu Di­na­mo. Îi tri­mit la B­uzău”. Men­doza, Habibou, Lo­vin, Neşu şi Neaga au căzut în diz­gra­ţia lui Becali.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.