Într-un interviu eveniment acordat Gazetei Sporturilor, Mircea Sandu a vorbit despre procesele pe care le-a avut. Fostul șef al FRF Spune că toate dosarele în care a fost judecat „sunt o răzbunare din partea statului român, căruia i-am luat 30 de milioane de euro, din procesul cu Loteria”.
- Federaţia Română de Fotbal (FRF) a executat silit, în data de 14 februarie 2008, Compania Loteria Română ca urmare a unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti din decembrie 2007.
- FRF a purtat procese Loteria în perioada 2006-2010 pentru recuperarea unor sume din pronosticuri sportive. Per total, federația a obținut circa 25 de milioane de euro din litigiile respective!
- Mai întâi, în mai 2009, FRF a câștigat aproximativ 5 milioane de euro, reprezentând 20% din încasările Loteriei din pariurile sportive pentru perioada 2003-2005. Sfârâială a reprezentat federația la fond, unde a câștigat, și la apel, pierdut. FRF a obținut apoi sentința definitivă cu altă echipă de avocați.
- Ulterior, FRF a demarat un alt proces contra Loteriei pentru procentele aferente perioadei 2006-2008. După ce a câștigat în primă instanță, FRF a accesat însă banii de la Loterie printr-o înțelegere amiabilă cu instituți.
- V-ați simțit hărțuit?
- Eu m-am bătut cu statul român! Nu în sensul de a face ceva împotriva statului român. Legea educației fizice și sportului dădea dreptul la 20 la sută din încasările concursului pronosport, pariuri să revină federațiilor pe ramură de sport. N-au vrut să ne plătească și i-am dat în judecată.
Mircea Sandu: „Din 2009, statul a început teroarea"
- Ați câștigat o sumă mare atunci!
- Aproape 30 de milioane de euro. Dar de atunci mi se trag toate. Din 2009 a început teroarea pe mine!
- Adică o vedeți ca o răzbunare a statului?
- Da! Da! Nu mă vait, nu mă plâng, mă duc, mă apăr, nu am niciun fel de problemă. Teroare, domnule! Teroare! Această problemă a Loteriei a fost raportată pe la Cotroceni. În sfârșit.. Am muncit prea mult în fotbal și pentru fotbal ca să mi se întâmple astea astăzi. Într-o altă țară, cu altă civilizație, vorbesc de Anglia, de Germania, de Franța, de Spania, de Italia, după 50 de ani de fotbal, 8 ani în Comitetul Executiv, 22 de ani în comisiile UEFA și FIFA, nu vii și începi acțiuni de denunțuri în instanță, fără probe. Fără probe! Doar că așa ți s-a spus, că trebuie să-l curățăm pe Mircea Sandu. Asta este.
- Spuneți că v-ați simțit hărțuit de stat, totuși, pe de altă parte, un organ al statului a judecat drept procesul în care v-ați ales cu 30 de milioane de euro de la Loteria Română?
- Am zis eu că n-a judecat drept?
- Dacă era tot statul corupt, poate acei bani nu i-ați fi obținut.
- Măi băieți... Mă abțin... Eu acum vreo 8-9 ani am spus că la 70 de ani o să spun multe. Am 70 acum, dar încă n-am terminat... Mai aștept poate un an, doi, trei.
- N-ați terminat ce?
- Acțiunile pe care le am în instanță.
- Adică vă e teamă să vorbiți?
- Nu, nu. Trebuie să se termine. Am fost prezent la toate termenele. Chiar dacă am avut operațiile sau am fost plecat din țară, am luat avionul și m-am prezentat la termen.
- Și ce vă împiedică să spuneți acum ce aveți de spus?
- Vârsta! Sunt prea tânăr! Ceasul încă merge și nu s-a dereglat. În orice caz, fotbalul trebuie să revină, este obligatoriu. Nu contează personajele Sandu, Burleanu, Vasile, Gheorghe. Aici este o problemă pe care statul trebuie s-o preia un pic, să dea drumul la pârghiile importante, acelea de proiect, finanțare, organizare, administrare. Și după 10-12 ani poți să ai primele rezultate. Să nu ne mai grăbim, să așteptăm rezultate.
{{text}}