Opinii   •   EDITORIAL

Opriți plânsul!

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  luni, 26 decembrie 2022

Eșecul din finala CM, 3-3 cu Argentina la capătul a 120 de minute și 2-4 după penalty-urile de departajare, a căzut ca o lamă de ghilotină pentru Hexagon, convins că Les Bleus vor repeta izbânda din 2018. 

Cum nu s-a întâmplat așa, fanii s-au grăbit să caute un țap ispășitor și l-au găsit în persoana arbitrului polonez Marciniak. Deși unanim lăudat, căci presa britanică nu l-a scos din nota 8, ba și felicitat de Collina în cabină, „centralul" din Plock s-a văzut pus la colț de suporterii „cocoșului galic" și socotit principalul vinovat pentru înfrângere.

Exagerând erorile pe care le-ar fi comis Marciniak, vreo 250.000 de francezi au semnat o petiție, încă pe rol, prin care nu cer altceva decât rejucarea finalei! Printre altele, ei îi reproșează arbitrului că a inventat lovitura de la 11 metri care a dus la deschiderea scorului și că, mai ales asta, a validat golul 3 înscris de Messi, în ciuda faptului că doi dintre coechipierii acestuia pătrunseseră un pas pe gazon. Situație în care, conform regulamentului, golul trebuia anulat.

Szymon Marciniak a condus finala CM 2022, dintre Argentina și Franța (foto: Imago)

Evident că un asemenea demers, redisputarea finalei, are zero șanse de reușită. E o utopie. Să ne reaminim însă că francezii nu-s la prima tentativă de acest gen. Au mai solicitat și rejucarea duelului cu Elveția din „optimile" Euro 2020, 4-5 la penalty-uri chiar la București, argumentul invocat de ei în 28 iunie 2021 (turneu amânat din pricina pandemiei) constând în aceea că portarul Sommer n-ar fi stat pe linia porții la execuția ratată de Mbappe. N-au avut succes atunci, sigur nu vor avea nici acum.

E de spus, fie și în fugă, că nici suporterii argentinieni n-au rămas datori. Ironici, ei au luat în derâdere inițiativa de la Paris și au deschis la rându-le o petiție, „Franța să se oprească din plâns!", iscălită deja de peste 700.000 de oameni!

Revenind la Marciniak, acesta a ripostat prompt, explicând public de ce n-a intervenit la prezența în interiorul terenului a celor doi argentinieni. A sesizat-o, pretinde el, dar a considerat că, fiind departe de fază, respectivii n-au influențat desfășurarea jocului. La fel cum nu l-au influențat, s-a apărat polonezul, nici cei 7 francezi intrați în careu la penalty-ul de 3-3 transformat de Mbappe. Cu alte cuvinte, el a folosit aceeași unitate de măsură.

Nu mai insist asupra arbitrajului. Unul, repet, apreciat de întreaga presă internațională. Remarc însă, cred că asta chiar trebuie, că numai cavalerii fluierului români n-au voie să se refere la prestațiile lor. Să le analizeze. Străinii au voie, la ei e liber. Deci ce e interzis la noi e permis la alții, de ce oare?!


În sfârșit, e dreptul fanilor să protesteze. Uneori cu motiv, alteori fără. Surprinzător e însă că L'Equipe, manualul gazetăriei sportive moderne, „biblia" acesteia, s-a situat mai aproape de peluză decât de adevăr! Ceea ce a constituit o mare decepție pentru mulți. Pentru că nu-i corect, ci de neînțeles, să-i dai nota 2 din 10 unui arbitru pe care restul ziarelor de pe planetă nu s-au sfiit să-l elogieze. Cu scuzele de rigoare, lecția asta e una de neprofesioniști.

Se zice că cine nu știe să piardă nu știe nici să câștige. Obținând două titluri europene și două mondiale, Franța a dovedit că a învățat să câștige. Din pățania de la Doha urmează să învețe și să piardă. Dar până atunci va continua să susțină, eronat, că „Arbitrajul lui Marciniak a fost vândut în totalitate"! 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.