Liga 1

Paradoxul FCSB: are fotbaliști, dar nu are puncte! Domină echipa ideală din Superliga + Farul nu are niciun jucător

Edjouma e fotbalistul cu cel mai mare index InStat de la FCSB, 233, peste el, din toată Liga 1, sunt doar Bancu (242), Vătăjelu (235) și Yuri (234) // FOTO: Imago

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu  —  marţi, 27 decembrie 2022

FCSB a terminat abia pe locul 3, însă domină mai toate topurile firmei InStat, iar în echipa ideală a celor 21 de etape are nu mai puțin de 4 nume, în vreme ce liderul Ligii 1, Farul, nu are pe nimeni.

FCSB trece în 2023 de pe ultima poziție a podiumului, la distanță destul de mare de primele două clasate. 7 puncte în urma Farului și 6 față de rivala principală din ultimii ani, CFR Cluj. Practic campionatul a trecut cu puțin a doua lui jumătate. 

Pentru cele 6 care se vor afla în play-off vor mai urma alte 19 runde, în vreme ce pentru cele din play-out vor fi cu una mai puțin. Deși ecartul față de fruntașe e mare, în schimb, concluziile strict fotbalistice, pe jocul prestat, dar și pe monitorizarea individuală a jucătorilor, sunt că FCSB o subordonează total pe Farul și e chiar și peste CFR.

De exemplu, în privința indexului InStat al echipelor, o medie a tuturor reușitelor și nereușitelor unei formații pe parcursul jocurilor, FCSB e pe primul loc. Imediat sub e CFR, în vreme ce Farul se situează abia pe poziția a 5-a.

Clasament general InStat: FCSB domină

Într-o vreme în care tot mai mulți specialiști susțin că parametrii care oferă cel mai elocvent nivelul fotbalistic al unei echipe sunt șuturile spre și pe poartă, dar și ocaziile de gol create, FCSB e pe primul loc în aceste clasamente. Față de CFR, are cu aproape 25% mai multe șuturi expediate către buturile adverse și cu peste 30% în plus șuturi cadrate.

FCSB stă foarte bine și în privința modului în care s-au comportat fotbaliștii ei în comparație cu ceilalți din Liga 1. În cel mai bun „11" al primelor 21 de etape, fiind luați în considerare toți cei care au bifat măcar 40% din minutele totale, clubul lui Gigi Becali are nu mai puțin de 4 nume. 

Toate sunt în compartimentul ofensiv: cei doi interi, Olaru și Edjouma, atacantul central Compagno și extrema stângă Octavian Popescu. Liderul campionatului nu are niciun jucător, în vreme ce CFR trimite și ea tot 4 fotbaliști, ultimii 3 fiind de la CSU Craiova.

Cel mai bun „11", conform InStat 

Scuffet (CFR) - Vătăjelu (CSU CRAIOVA), Yuri (CFR), Papp (CSU CRAIOVA), Bancu (CSU CRAIOVA) - Olaru (FCSB), Muhar (CFR), Edjouma (FCSB) - Deac (CFR), Compagno (FCSB), Oct. Popescu (FCSB)

Compagno e peste tot

Fotbalistul FCSB-ului care iese în evidență la mai multe capitole e Andrea Compagno. El e pe primul loc la mai mulți parametri de joc:

  • Golgheterul la zi al Ligii 1, cu 13 reușite, cu aproape 50% peste următorii 3, care au fiecare câte 9 goluri: Dugandzici, Alibec și Daniel Paraschiv
  • Are cele mai multe șuturi la poartă (58), următorul e Sefer (55), dar și cele mai multe șuturi cadrate (32), peste Alibec (25)
  •  A trimis cele mai multe șuturi în bară, de 4 ori, la egalitate cu Krasniqi (Mioveni), peste Alibec (3) și Florinel Coman (3)
  •  A obținut cele mai multe penalty-uri din faulturi suportate: 3

Argeș și Mioveni domină cel mai slab „11"

Greab (FC Argeș) - Căpușă (Chindia), Dobrosavlevici (Argeș), Șeroni (Botoșani), Trif (Mioveni) - Rădescu (Mioveni), Panait (Mioveni), Alceus (Argeș) - Stahl (UTA), Ivanovski (Petrolul), Calcan (Argeș)

VIDEO Bogdan Mara: „Știam că Omrani la FCSB nu e o mutare bună

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.