Adrian Mititelu, patronul lui FCU Craiova 1948, susține că vânzarea lui Compagno la FCSB, cu 1,5 milioane de euro, l-a ajutat să încheie anul 2022 cu cei mai puțini bani investiți în club, din propria avere.
FCU Craiova a intrat în vacanța de iarnă pe locul 10 în Liga 1, mai aproape de zona de retrogradare decât de play-off. Cu toate astea, patronul Adrian Mititelu (54 de ani) are și un motiv de satisfacție.
Pentru prima dată de când investește în clubul din Bănie încheie anul financiar 2022 "doar" cu un milion de euro cheltuiți din averea familiei sale.
Mutarea decisivă de la FCU Craiova
Finanțatorul spune că suma de 1,5 milioane euro încasată din transferul lui Andrea Compagno la FCSB a echilibrat semnificativ balanța de venituri și cheltuieli a grupării oltene.
"Cheltuielile sunt mari. De asta nu mi-am permis să refuz oferta pentru Compagno. Abia anul ăsta am numai un milion de euro diferența dintre venituri și cheltuieli. E primul an în care mă costă echipa doar un milion de euro.
Restul bugetului este completat din drepturile de televiziune și din diverse sponsorizări. Veniturile TV reprezintă în medie 40% din cheltuielile cluburilor", a dezvăluit Adrian Mititelu, pentru Gazeta Sporturilor.
În raportul financiar din 2021, FCU Craiova avea datorii de 6 milioane de euro, dintre care 5,4 milioane de euro către firmele familiei lui Adrian Mititelu, prin care creditează clubul.
"Patronii vin cu bani de acasă"
Finanțatorul FCU a adăugat: "În cele mai multe cazuri, patronii cluburilor care vor să joace sus în clasament vin cu bani de acasă. Aceștia creditează cluburile, iar creditările riști să nu le mai recuperezi niciodată. Nu e altă formă legală în România. Mai mult, trebuie să echilibrezi balanța.
Dacă n-ai niște coeficienți de rentabilitate, nu obții licența. Să zicem că pe plan național mai treacă-meargă, sunt condiții mai puțin aspre. Dar dacă vrei licență de UEFA, trebuie să ai venituri la club, altfel poți tu să fii cel mai bogat om din România, nu ține!".
A schimbat strategia
Din spusele lui Adrian Mititelu jr., din 2005, tatăl său a băgat peste 30 de milioane de euro în fotbal și n-a recuperat niciun ban. Din acest an, finanțatorul FCU a anunțat că schimbă strategia, vrea ca echipa să se autofinanțeze.
"Nu mai vreau să fiu Mititelu de dinainte ca să nu dau jucători, am fost prostul României. Nu am știut să fac management fotbalistic! Nu mai sunt prostul de atunci. Și CSU dacă vrea să cumpere de la noi, eu vând, nu am nicio problemă. Domnul Rotaru are bani, să îmi dea 5 milioane și i-l dau pe Bauza!
Eu sunt sărac, îmi trebuie 5 milioane ca să termin baza. Eu nu am afaceri ca Șucu, Becali, Rotaru. Să fie clar! Noi vindem oricui, indiferent dacă e CSU. Nu e nicio problemă dacă domnul Rotaru vrea un jucător", a spus Adrian Mititelu, în vară, la Pro Arena.
"Organizarea unui meci pe teren propriu mă costă 30.000 de euro. Doar la meciurile cu CSU, FCSB sau Rapid acoperim cheltuielile organizatorice din vânzarea biletelor"
Adrian Mititelu, patron FCU Craiova
3milioane euro reprezintă cheltuielile cu fotbaliștii și personalul din cadrul FCU Craiova
{{text}}