Campionate

Mircea Lucescu, prima reacție după moartea lui Pelé: „România are ceva de la el. Tricoul lui este la mine, nu l-am spălat niciodată”

Mircea Lucescu, 77 de ani, vorbește despre Pelé la dispariția lui. A făcut schimb de tricouri cu legendarul decar brazilian la Mondialul din 1970: „Tehnic, fizic, tactic, totul era la înălțime la el”.

Articol de Theodor Jumătate  —  joi, 29 decembrie 2022

Mircea Lucescu, 77 de ani, vorbește pentru cititorii Gazetei despre Pelé la dispariția lui. Il Luce a făcut schimb de tricouri cu legendarul decar brazilian la Mondialul din 1970: „Tehnic, fizic, tactic, totul era la înălțime la el”.

Vestea cutremurătoare, așteptată de mai mult de o lună, a căzut dureros peste Brazilia, peste lumea întreagă. Pelé, unica "Perlă Neagră", primul mare fotbalist al planetei, s-a stins la São Paulo. La 82 de ani.

Mircea Lucescu, prima reacție după moartea lui Pele

Mircea Lucescu, cu patru ani și nouă luni mai mic decât uriașul sud-american, și-a amintit de memorabilul Mondialul din Mexic 1970, când "tricolorii" au pierdut la limită în fața campioanei mondiale (2-3). Iar el, căpitanul națonalei noastre, a făcut schimb de tricouri cu decarul auriverde pe 10 iunie 1970, la Guadalajara.

„România are ceva de la Pelé. Tricoul lui este la mine. Nici nu l-am spălat de atunci, are încă urme de iarbă”, spune Lucescu pentru Gazetă. E trist.

„Eram destul de aproape de el ca vârstă. Avea o imagine extraordinară, îl priveam ca pe un extraterestru”. „Il Luce” nu uită că „în ianuarie 1970, cu o jumătate de an înaintea turneului final, am fost în turneu în Brazilia. Și am locuit la Plaza, pe vestita Copacabana, același hotel la care au venit și brazilienii pentru vizita medicală și testele fizice”.

„Un lider. Fantastic pe teren. De-o exigență maximă”

Antrenorul în vârstă de 77 de ani dă timpul înapoi: "Am stat câteva zile împreună. Rică le-a ieșit în față și l-a luat în brațe pe Pelé, așa, mai tare, l-a strâns puțin. Am discutat atunci cu el, cu ei, ceea ce ne-a ajutat, pentru că i-am văzut cum sunt. Înainte, ne era puțin teamă de ei. Apoi, acea teamă a dispărut, chiar dacă ne-au impresionat cu constituția lor fizică. Nu eram obișnuiți să vedem brazilieni atât de bine fizic, chiar și cei mici, cu musculatura dezvoltată...".

Cum era Pelé? "Avea tot ce îi trebuie pentru marea performanță, la cel mai bun nivel. Tehnic, fizic, tactic, totul era la înălțime. Am mai spus, era ca Michael Jordan, un lider. Fantastic pe teren. De-o exigență maximă cu el și cu coechipierii. Chiar rău cu colegii, nu mai zic de adversari, pentru că nu accepta altceva decât victoria".

„Era foarte rău. Făcea orice pentru a avea controlul mingii”

Dacă "tricolorii" îl admirau pe cel mai valoros fotbalist al lumii, Liță Dumitru nu a arătat nicio clipă pe teren această admirație, în duelul direct. "Liță, la doar 20 de ani, n-a avut nicio reticență să-l pună jos. Pentru el, nu exista respect când vorbea de Pelé. Și Pelé a apreciat răspunsul lui Liță", povestește Lucescu.

Cum mai era "Perla Neagră", dincolo de un talent ieșit din comun: "Era foarte rău, și scuipa, și ținea, și lovea, orice pentru a avea controlul mingii. Folosea toate mijloacele, și cu corpul, și cu mâinile...".

Concluzia tehnicianului: "Am avut și am și acum o mare admirație pentru Pelé".

„Nu-mi mai amintesc dacă vorbisem cu el înainte”

Lucescu nu mai știe exact cum a ajuns să facă acel schimb de tricouri cu "Perla Neagră", pe Jalisco din Guadalajara. "Nu-mi mai amintesc dacă vorbisem cu el dinaintea partidei sau pur și simplu ne-am nimerit unul lângă altul, acolo, în iarbă", spune antrenorul. "Tricoul meu, cel pe care i l-am oferit lui Pelé, am înțeles că a fost expus de FIFA la muzeul fotbalului de la Moscova, la Mondialul din 2018. Probabil că l-a donat cineva". 

>

Citește mai multe știri despre Pele:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.