Fotbal   •   Liga 2   •   STEAUA BUCUREȘTI

13.000 de euro pentru Cupa Campionilor » După aproape 37 de ani de la cucerirea trofeului, Steaua are din nou Cupa Campionilor în posesie

Replica Cupei Campionilor Europeni a intrat în posesia CSA abia acum, deși a fost prezentată publicului în urmă cu un an și jumătate. Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de Marius Mărgărit   —  vineri, 30 decembrie 2022

Steaua a achiziționat acum replica trofeului câștigat în 1986, în mărime naturală, realizată anul trecut în colaborare cu Monetăria Statului, cu ocazia inaugurării noii arene din Ghencea. 

După aproape 37 de ani de la cucerirea trofeului, Steaua are din nou Cupa Campionilor în posesie. În mărime naturală, o replică foarte apropiată a celei originale, aceea câștigată pe 7 mai 1986, după finala de poveste de la Sevilla, când roș-albaștrii au învins Barcelona cu 2-0, după loviturile de departajare, prin golurile înscrise de Lăcătuș și Gabi Balint.

VIDEO Așa este fabricat trofeul


Iar trofeul, alături de „puiul" de la UEFA, ar urma să fie piesele-etalon ale viitorului muzeu al clubului, care urmează să fie amenajat la noul stadion din Ghencea. Pentru această replică, recent, CSA Steaua a achitat Monetăriei Statului 65.000 lei prin SICAP (Sistemul Informatic Colaborativ pentru Achiziții Publice).

Execuția a durat 5 luni

La inițiativa lui George Ogăraru, după revenirea sa în club, ca manager al secției de fotbal și al Academiei, s-au demarat discuțiile cu Monetăria, cea care urma să execute Cupa Campionilor. Lucrarea a durat 5 luni.

Așa arăta Cupa înainte să fie băgată în baia de nichel

Se dorea a fi gata până la inaugurarea noii arene, ceea ce s-a și întâmplat, când, pe 7 iulie 2021, fostele glorii ale echipei din '86 au și făcut turul de onoare al stadionului cu Cupa. Așa cum o făcuseră în urmă cu peste 36 de ani, când au adus trofeul de la Sevilla, acasă, în Ghencea. După aproape un an și jumătate, clubul a și achiziționat în aceste zile respectiva copie.

75 de centimetri înălțime și 50 de centimetri circumferința în zona medianăare replica după Cupa Campionilor achiziționată de Steaua; trofeul cântărește 12 kilograme

Conform regulamentelor, UEFA permite fiecărei câștigătoare a competiției să-și facă o replică, ce poate să semene cu originalul în proporție de până la 80%. Cel câștigat de Steaua este folosit din 1967, dar de atunci trofeul a mai fost modificat de câteva ori.

Conform informațiilor de pe SICAP, Cupa a fost executată integral manual, din aliaj de cupru, după care a fost scufundată într-o baie de nichel, pentru finisajul final, astfel că arată la fel ca aceea originală. Pe ea au fost gravate numele tuturor echipelor care cuceriseră trofeul inclusiv la ediția '85-'86.

Iordănescu și Duckadam în seara magică de la Sevilla

George Ogăraru își amintește că „am luat atunci legătura cu cei de la UEFA, dar și cu conducerea celor de la Steaua Roșie Belgrad, prin intermediul lui Belo. Am primit poze, cote, am luat toate detaliile constructive ca să facem un trofeu cât mai aproape de cel original, în limitele impuse de forul continental. Iar oamenii de la Monetărie au lucrat extraordinar. Eu mă duceam pe acolo să văd cum arată, în diferite etape ale execuției. Iar acum vom avea și noi o replică, în muzeul clubului". 

Mă bucur că avem această replică în mărime naturală. Vreau s-o mai ridic iar, ca la Sevilla, dar aici, acasă, cu un stadion plin, când echipa va fi în Liga 1. Asta îmi doresc cel mai mult: să se facă ceva, să ne întoarcem unde ne este locul!



-Ștefan Iovan, căpitanul Stelei de la Sevilla

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.